Ulkosuomalaisparlamentin esittelyaineistot

Aineisto löytyy pääsääntöisesti myös ruotsiksi ja englanniksi – kieliversiot löytyvät näytön oikean yläkulman maalipuista. Lisätietoa omiin tarpeisiin sopivasta materiaalista ja tiedustelut: info@usp.fi

∗ USP:n säännöt ja toimintaan mukaan tulon vahvistava ratifiointilomake eli sääntöjen hyväksynnän vahvistava lomake löytyy täältä: Miten mukaan toimintaan? Siellä ovat myös USP:n säännöt ja epävirallinen mutta hyödyllisiä käytäntöjä sisältävä USP käsikirja.

∗ Taittoesite: USP pikku haitari

∗ Esitysten taustakuva: 22-vuotiaan USP:n kolme roolia, kolmella toimintakielellä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi: Taustakuva 22v, 3 kieltä, yhteystiedot

Ulkosuomalaisparlamentin Puhemiehistön kokoonpano (2017-2020) (kausi jatkuu siirrettyyn 10. istuntoon vuonna 2021 asti)

Ulkosuomalaisparlamentti osana Suomi-Seuraa, jonka kanssa puhemiehistö harjoittaa edunvalvontaa. USP 22v + Suomi-Seura 92v FI

Kaikkien aiempien istuntojen hyväksymät päätöslauselmat taitettuina kirjasinaUSP:n istunto (huom.  kieliversiot löytyvät näytön oikean yläkulman lipun kuvien alta)

Vuodella siirretty 10. istunto Helsingissä, 10.-11.6.2021

2021_Istunto_perustiedot

10. istunnon aikajana:

Yhteisön ja sen henkilöedustajien ilmoittaumislomakkeet vuoden 2021 istuntoon avataan istuntokutsujen lähetyksen yhteydessä, 9.12.2020 mennessä. Lisätietoja: info@usp.fi

Neuvot aloitteen jättämiseen ja Aloitelomake: 10. istunto

Kirjeäänestysoikeus ulkosuomalaisille ja vaalien ajan ulkomailla oleskeleville

Suomi-Seuran, oikeusministeriön ja Väestörekisterikeskuksen (1.1.2020 lähtien Digi- ja väestötietovirasto) yleisesite: FI vaalineutraali Kirjeäänestysesite 050319

∗ Suomi-Seuran tiedote (16.4.2019) Suomen ensimmäisistä kirjeäänestysvaaleista, eduskuntavaaleista 2019: TIEDOTE Suomi-Seura ja USP – Ulkosuomalaisten äänestysaktiivisuus ennätyskorkea 16042019

∗ Suomi-Seuran tiedote (6.6.2019) Suomen toisista kirjeäänestysvaaleista, EU-vaaleista 2019: Tiedote Suomi-Seura ry, ulkosuomalaiset EU-vaaleissa 06062019

Esitteen etu- ja takakansi:

Esitteen sisäaukeama:

Kysely 2020: Mikä on ulkosuomalaisparlamentin merkittävin saavutus?

Suomi-Seura ulkosuomalaisilta, mitä he pitävät USP:n  merkittävimpänä saavutuksena, parlamentin istunnon kokoonnuttua 22 vuoden aikana yhdeksän kertaa. Kysely oli auki 1.3.-15.4.2020. Vastaajien (86) selvä enemmistö (70 %) pitää merkittävimpänä saavutuksena kaksoiskansalaisuutta (2003). Liki kolmasosa eli 30 % pitää merkittävimpänä saavutuksena kirjeäänestystä vaalien aikaan ulkomailla oleskeleville (vaalilain muutos 2017, käytössä eduskuntavaaleissa 2019 lähtien). Ulkosuomalaisten lasten kielen ja kulttuurin tuen nosti vastaajista 6 % ykkössijalle. Muutamia mainintoja saivat myös ulkomaille maksettavien eläkkeiden lähdeverotuksesta luopuminen ja progressiiviseen verotukseen siirtyminen (2006) ja ulkosuomalaisten sotaveteraanien oikeus veteraanikuntoutukseen asuinmaissaan (1999).

Vastaajista selkeä enemmistö asuu Euroopassa, perässä vanhat siirtolaismaat Yhdysvallat, Kanada ja Australia. Valtaosa (82 %) on asunut ulkomailla yli 15 vuotta ja 11-15 vuodenkin ajan liki 11 % vastaajista. Yllättäen, kuitenkaan ¾ (70 %) vastaajista ei ole vielä osallistunut USP:n istuntoihin.

Johtopäätöksenä, USP:n työtä seurataan istuntoihin osallistumista laajemmin; että parlamentin työtä pidetään tärkeänä kaikille ulkosuomalaisille. Perusraportin vapaamuotoisista 70 vastauksesta kysymykseen siitä, ovatko USP:n saavutukset vaikuttaneet omaan tai läheisten elämään, liki kaikki ovat kiitollisia ja ylpeitä suomalaisuudestaan. Vastauksissa korostuvat ilo omasta ja perheen suomenkielestä sekä kulttuurista, ja vahva ylisukupolvinen yhteyden säilyminen Suomeen.

USP-jarjestokysely_2014_LOPPURAPORTTI

Ulkosuomalaisparlamentti tarvitsee jokaisen toiminnassaan mukana olevan ulkosuomalaisyhteisön ja sen jäsenen näkökulman työhönsä, jotta se kehittyisi ja pysyisi ulkosuomalaisten asialla Suomessa jatkossakin. Edellinen jäsenjärjestökysely tehtiin keväällä 2004, joten USP-järjestökysely 2014 oli tilaisuus kerätä jälleen kokemuksia ja mielipiteitä toiminnasta. Matkan varrella palaute ja kehitysehdotuksia huomioitiin mm. USP:n 20-vuotisjuhlavuoteen vuonna 2017 valmistautuessa. Mielipidekysely sulkeutui kesällä 2014. Kiitos kaikille – kyselyyn tuli yhteensä 84 vastausta. Vastaajilla on kokemusta USP:n työstä, he ovat osallistuneet parlamentti-istuntoon tai ovat kiinnostuneita ulkosuomalaisten etujen ajamisesta sekä Suomessa että kotimaassaan.

Tutkimus ulkosuomalaisparlamentin istunnoista 1997-2007

Johanna Peltoniemen harjoittelu Suomi-Seurassa vuonna 2007 poiki Tampereen yliopiston Politiikan tutkimuksen laitoksen Pro Gradu-tutkimuksen Kansallinen identiteetti ja ulkosuomalaisuus: Ulkosuomalaisparlamentin täysistunnot vuosina 1997-2007. Suomi-Seuran tilaaman ulkosuomalaisparlamentin harjoittelutyön 10.8.2009 voit lukea tästä: Johannan_tutkimus – USPn taysistunnot_1997_2007