Ulkosuomalaisparlamentin 10. istunto 11.-12.6.2021 on digitaalinen etäistunto

TÄRKEÄ TIEDOTUS  ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN YHTEISÖILLE MAAILMALLA  (6.11.2020)

Koronapandemian takia digitaalisesti kokoontuva ulkosuomalaisparlamentin 10. istunto pidetään sen perinteisinä viikonpäivinä perjantai-lauantai 11.-12.6.2021. Poikkeuksellisen istunnon ja sen viikon valmistelu on käynnissä Suomi-Seurassa. Globaali etäistunto huomioi liikkumisen epävarmuudet ja terveysturvallisuusriskit. Se tarjoaa 543 suomalaisyhteisölle 37 maassa mahdollisimman yhdenvertaisen osallistumisoikeuden. Kaikki USP-yhteisöt saavat istunnon siirron myötä uudet istuntokutsut 10. joulukuuta 2020 mennessä. Istuntokutsut lähetetään ensisijaisesti sähköpostilla. Tervetuloa mukaan maailmanlaajuiseen istuntoon! Aloitteita istuntoon voi jättää 10.3.2021 asti. Kaikki ajankohtainen lisätieto istunnosta löytyy alta. Suomi-Seuran parlamenttisihteeri auttaa mielellään: Sini Castrén, [email protected], +358 (0)44 7109387.

TÄRKEÄ TIEDOTUS  ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN YHTEISÖILLE (19.3.2020)

Suomi-Seura ry:n hallitus päätti 18.3., että koronvirustilanteesta johtuen Helsingissä Finlandia-talossa kesäkuussa 2020 pidettävä ulkosuomalaisparlamentin 10. istunto joudutaan siirtämään vuoteen 2021. Kiitos aktiivisuudesta kaikille istuntoon ilmoittuneille ja aloitteita toimittaneille suomalaisyhteisöille maailmalla! Istunnon käsiteltäväksi saapui 69 aloitetta. Aloitteet pysyvät voimassa siirrettyyn istuntoon.

Ulkosuomalaisen yhteisön oikeudet parlamentin istunnossa:

Etäistunnon saavutettavuuden ja sujuvuuden varmistamiseksi joudumme tekemään pieniä muutoksia istuntoprosessiin; tärkeimmistä kerrotaan tässä. Tarkempaa lisätietoa kerromme istunnon valmisteluiden edetessä. Miellyttävän osallistumiskokemuksen takaamiseksi Suomi-Seura tarjoaa opastusta ja koulutusta ennakkoon istuntoon osallistuville.

  • Jokainen parlamentin säännöt vahvistanut ulkosuomalaisyhteisö on oikeutettu lähettämään jäsenistöstään istuntoon yksi äänivaltainen edustaja, ja tarkkailijoita.
  • Yli 500 jäsenen yhteisöt saavat lähettää kaksi edustajaa, ja
  • yli 1 000 jäsenen yhteisöt voivat lähettää kolme äänivaltaista edustajaa.
  • Yksi henkilö voi edustaa useita yhteisöjä. Hänellä on kuitenkin vain yksi ääni parlamentin äänestyksissä.

→ Tiesittekö, että yhteisönne voi lähettää istuntoon edustajanne lisäksi myös tarkkailijoita. Tarkkailijalla ei ole ääni- eikä puheoikeutta täysistunnossa. Valiokunnassa tarkkailijalla on puheoikeus puheenjohtajan luvalla. Muutoin tarkkailijat osallistuvat yhtäläisesti kaikkeen ohjelmaan. He ovat tärkeitä yhteisessä työssämme. HUOM. 10. istunnossa voidaan joutua tarkistamaan valiokuntaan osallistuvien tarkkailijoiden lukumäärä, mikäli se ylittäisi kokousalustan teknisen kantokyvyn.

→ Etänä kokoontuva 10. istunto toteutetaan sähköisellä kokousalustalla. Suomi-Seura pyrkii varmistamaan USP-yhteisöjen sähköisesti tapahtuvan osallistumis- ja äänioikeuden toteutumisen perinteiseen istuntoon verrattavalla tavalla. Puheoikeutta voi käyttää tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen mikrofonin avulla, tai chat- eli keskustelutoiminnolla, tai vaihtoehtoisesti tekstiviestillä.

Näin ilmoittaudut USP:n istuntoon:

1.  Kolme kuukautta ennen, 10.3.2021 mennessä: Yhteisön ilmoittautuminen

Tässä vaiheessa Suomi-Seuran on tärkeää saada tietää, kuinka moni yhteisö aikoo osallistua ja kuinka monta edustajaansa ne lähettävät istuntoon. Yhteisöt ilmoittautuvat tällä lomakkeella (https://link.webropolsurveys.com/S/F30FBBFEFF7083C0). Ilmoittautumisesta tulee lähetysvahvistus – tarkista ettei sähköposti mennyt roskapostin kansioon. Sähköposti sisältää internet-linkin, jonka kautta voi tarkastella ilmoittautumista. Tarvittaessa pyydä lomake sähköpostilla: [email protected]

2.  Kuusi viikkoa ennen, 29.4.2021 mennessä: Henkilön ilmoittautuminen

Suomi-Seuralle ilmoitetaan niiden henkilöiden nimet, jotka osallistuvat edustajana tai tarkkailijana istuntoon, valiokuntavalinta ja tulkkaustarve, kukin henkilö erikseen tällä lomakkeella (https://link.webropolsurveys.com/EP/07988F4C85BF833F). Ilmoittautumisesta tulee sähköpostivahvistus – tarkista ettei sähköposti mennyt roskapostin kansioon. Sähköposti sisältää internet-linkin, jonka kautta voi tarkastella ilmoittautumista. Tarvittaessa pyydä lomake sähköpostilla: [email protected]

HUOM. Tulematta jättäminen ei ole peruutus. Peruutukset ja tiedustelut voi osoittaa parlamenttisihteerille sähköpostilla [email protected] tai puhelimitse/viestillä +358 (0)44 7109387.

 Aloitteet 10.3.2021 mennessä:

Jokaisella USP:n säännöt vahvistaneella yhteisöllä, puhemiehistöllä ja Suomi-Seura ry:llä on oikeus jättää aloitteita parlamentin käsiteltäväksi. Sääntöjen mukaan aloitteet toimitetaan Suomi-Seuraan kolme kuukautta ennen istuntoa, eli 10.3. mennessä. Aloitteen voi laatia Aloite-lomakkeelle (ohjeet ohessa). Alueenne varapuhemies ja Suomi-Seuran henkilökunta auttavat mielellään. Ennen aloitteen tekemistä, tutustukaa 10. istuntoon jo tulleisiin aloitteisiin.

Suomi-Seuran yhteenveto aloitteista, istunnon esityslista, toimintaraportti 2017-2021 ja etäistunto-ohjeet postitetaan osallistujille 10.5.2021 mennessä. Tämän jälkeen jokainen ilmoittautunut edustaja ja tarkkailija saa vielä tarkempaa tietoa valitsemansa valiokunnan aloitteista ja työskentelystä kyseisen valiokunnan edustajalta.

Maailman USP-alueiden omat aluekokoukset 7. ‒ 10.6.2021

Istunnon valmistelevat aluekokoukset vain istuntoon osallistuville pidetään etänä 7.6. – 10.6.2021 (maanantai – torstai). Ajat ilmoitetaan myöhemmin tässä ja eri kokouskutsuilla kaikille alueen USP-yhteisöille, ja istuntoon osallistuville 10.5.2021 mennessä lähetettävässä kirjeessä. 

Aluekokous on hyödyllinen samalta alueelta tuleville istunto-osallistujille jotka tutustuvat siellä toisiinsa, saavat lisätietoa istunnosta ja tekevät yhdessä tärkeitä päätöksiä. Kokous valitsee uuden alueensa edustajan ja tämän henkilökohtaisen varahenkilön, jotka vahvistetaan istunnossa ja joista tulee USP:n puhemiehistön jäseniä.

Istunnon avajaishartaus torstaina 10.6.2021

Toivotamme teidät kaikki tervetulleiksi istunnon videoituun avajaishartauteen, josta kiitämme Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkosuomalaistyötä. Ulkosuomalaisten oma piispa, Oulun piispa Jukka Keskitalo saarnaa. Lisätietoja myöhemmin.

Istunnon ja sen viikon ohjelma

Istuntoon ilmoittautuneille lähetetään erikseen ohjelmatieto, joka tulee myös Suomi-Seuran kotisivulle suomi-seura.fi ja tähän. Lisätietoa istunnon ohjelmasta ja istuntoviikon oheisohjelmasta toimitetaan myöhemmin. Istunnon tärkeät päivämäärät aikajanalla:
(tallennettava versio 10. istunnon 2021 aikajana, digi-istunto 11-12 kesäkuuta)

Lisätietoa 10. istunnosta ja uusille yhteisöille parlamentin toimintaan mukaan tulosta: parlamenttisihteeri Sini Castrén, [email protected] ja +358 (0)44 710 9387. Liittyminen eli sääntöjen ratifiointi 10.3.2021 mennessä kannattaa!

Tiesittekö, että ulkosuomalaisparlamenttia voi tukea sitä ylläpitävän Suomi-Seura ry:n järjestö- tai henkilöjäsenyydellä. Tutustu tästä Suomi-Seuran jäsenetuihin! Jäsenyys on myös hyvä lahja – henkilö-, perhe- tai nuorisojäsenyys on helppo hankkia Suomi-Seuran nettikaupassa. Vaihtoehtoisesti, voit näyttää yhteisönne seuraavassa tapaamisessa esitteen Tue USPia liittymällä Suomi-Seuraan 2021 – sisältäen mm. uuden pienen, alle 20 jäsenen yhteisön jäsenmaksun.