Etänä kokoontunut ulkosuomalaisparlamentin 10. istunto 11.-12.6.2021 hyväksyi 70 päätöslauselmaa!

ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN YHTEISÖILLE MAAILMALLA 

tiedotettiin 19.3.2020 Suomi-Seura ry:n hallituksen päätöksestä, että koronvirustilanteesta johtuen Helsingissä Finlandia-talossa kesäkuussa 2020 pidettävä ulkosuomalaisparlamentin 10. istunto joudutaan siirtämään vuoteen 2021. Globaalin koronapandemian jatkuessa, Suomi-Seura toivotti (tiedote 6.11.2020) ulkosuomalaiset yhteisöt tervetulleeksi maailmanlaajuiseen etäistuntoon! Virtuaalisesti kokoontuva etäistunto pidetään perinteisinä viikonpäivinä perjantai-lauantai 11.-12.6.2021. Lisäksi Suomi-Seura valmistelee kaikille ulkosuomalaisille ja ulkosuomalaisuudesta kiinnostuneille koko istuntoviikon 7.-13.6.2021 auki olevaa virtuaalista Suomi-kylää.

KAIKKI AJANKOHTAINEN TIETO 10. ISTUNTOON OSALLISTUMISEKSI LÖYTYY TÄSTÄ:

Istunto tarjoaa 542 suomalaisyhteisölle 37 maassa mahdollisimman yhdenvertaisen osallistumisoikeuden. USP-yhteisöt saivat istuntokutsunsa ensisijaisesti sähköpostilla 10.12.2020. Yhteisöjen ilmoittautuminen istuntoon päättyi 10.3.2021. Ennen keväistä 2020 istunnon siirtoa siihen tehty Yhteisön ilmoittautuminen olisi tullut tehdä uudestaan. Mikäli tämä jäi tekemättä, ota yhteyttä!

Samoin 10.3.2021 päättyi myös istunnon jätettävien aloitteiden määräaika. Ennen kevään 2020 istunnon siirtoa vuodella siihen jätetyt aloitteet (69) pysyvät voimassa siirtyneeseen istuntoon. 10. istuntoon jätettiin maailmalta 90 aloitetta, mikä on ennätys.

Mukaan ilmoittautuneiden yhteisöjen Edustajat ja Tarkkailijat voivat 29.4.2021 asti täyttää oman Henkilön ilmoittautumisensa. Lomakelinkit löytyvät alta. Täyttämiseen verkossa menee vain hetki ja lomakkeen lähetyksestä saa vahvistuksen omaan sähköpostiin.

Suomi-Seuran parlamenttisihteeri auttaa kaikissa kysymyksissä: Sini Castrén, [email protected], puhelin/tekstiviesti/WhatsApp: +358 (0)44 7109387.

Ulkosuomalaisen yhteisön oikeudet parlamentin istunnossa:

Etäistunnon saavutettavuuden ja sujuvuuden varmistamiseksi joudumme tekemään pieniä muutoksia istuntoprosessiin; tärkeimmistä kerrotaan tässä. Tarkempaa lisätietoa kerromme istunnon valmisteluiden edetessä. Miellyttävän osallistumiskokemuksen takaamiseksi Suomi-Seura tarjoaa opastusta ja koulutusta ennakkoon istuntoon osallistuville.

  • Jokainen parlamentin säännöt vahvistanut ulkosuomalaisyhteisö on oikeutettu lähettämään jäsenistöstään istuntoon yksi äänivaltainen edustaja, ja tarkkailijoita.
  • Yli 500 jäsenen yhteisöt saavat lähettää kaksi edustajaa, ja
  • yli 1 000 jäsenen yhteisöt voivat lähettää kolme äänivaltaista edustajaa.
  • Yksi henkilö voi edustaa useita yhteisöjä. Hänellä on kuitenkin vain yksi ääni parlamentin äänestyksissä.

→ Tiesittekö, että yhteisönne voi lähettää istuntoon edustajanne lisäksi myös tarkkailijoita. Tarkkailijalla ei ole ääni- eikä puheoikeutta täysistunnossa. Valiokunnassa tarkkailijalla on puheoikeus puheenjohtajan luvalla. Muutoin tarkkailijat osallistuvat yhtäläisesti kaikkeen ohjelmaan. He ovat tärkeitä yhteisessä työssämme. HUOM. 10. istunnossa voidaan joutua tarkistamaan valiokuntaan osallistuvien tarkkailijoiden lukumäärä, mikäli se ylittäisi kokousalustan teknisen kantokyvyn.

→ 10. istunto toteutetaan etänä sille rakennettavalla sähköisellä kokousalustalla. Suomi-Seura pyrkii varmistamaan USP-yhteisöjen sähköisesti tapahtuvan osallistumis- ja äänioikeuden toteutumisen perinteiseen istuntoon verrattavalla tavalla. Puheoikeutta voi käyttää tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen mikrofonin avulla, tai chat- eli keskustelutoiminnolla, tai vaihtoehtoisesti tekstiviestillä.

Näin ilmoittaudut USP:n istuntoon:

1.  Kolme kuukautta ennen, 10.3.2021 mennessä: Yhteisön ilmoittautuminen

Tässä vaiheessa Suomi-Seuran on tärkeää saada tietää, kuinka moni yhteisö aikoo osallistua ja kuinka monta edustajaansa ne lähettävät istuntoon. Yhteisöt ilmoittautuvat tällä lomakkeella (https://link.webropolsurveys.com/S/F30FBBFEFF7083C0). Ilmoittautumisesta tulee lähetysvahvistus – tarkista ettei sähköposti mennyt roskapostin kansioon. Sähköposti sisältää internet-linkin, jonka kautta voi tarkastella ilmoittautumista. Tarvittaessa pyydä lomake sähköpostilla: [email protected]

2.  Kuusi viikkoa ennen, 29.4.2021 mennessä: Henkilön ilmoittautuminen

Suomi-Seuralle ilmoitetaan niiden henkilöiden nimet, jotka osallistuvat edustajana tai tarkkailijana istuntoon, valiokuntavalinta ja tulkkaustarve, kukin henkilö erikseen tällä lomakkeella (https://link.webropolsurveys.com/EP/07988F4C85BF833F). Ilmoittautumisesta tulee sähköpostivahvistus – tarkista ettei sähköposti mennyt roskapostin kansioon. Sähköposti sisältää internet-linkin, jonka kautta voi tarkastella ilmoittautumista. Tarvittaessa pyydä lomake sähköpostilla: [email protected]

HUOM. Tulematta jättäminen ei ole peruutus. Peruutukset ja tiedustelut voi osoittaa parlamenttisihteerille sähköpostilla [email protected] tai puhelimitse/viestillä +358 (0)44 7109387.

 Aloitteet 10.3.2021 mennessä:

Jokaisella USP:n säännöt vahvistaneella yhteisöllä, puhemiehistöllä ja Suomi-Seura ry:llä on oikeus jättää aloitteita parlamentin käsiteltäväksi. Sääntöjen mukaan aloitteet toimitetaan Suomi-Seuraan kolme kuukautta ennen istuntoa, eli 10.3. mennessä. Aloitteen voi laatia Aloite-lomakkeelle (ohjeet ohessa). Alueenne varapuhemies ja Suomi-Seuran henkilökunta auttavat mielellään. Ennen aloitteen tekemistä, tutustukaa 10. istuntoon jo tulleisiin aloitteisiin.

Suomi-Seuran yhteenveto aloitteista, istunnon esityslista, toimintaraportti 2017-2021 ja etäistunto-ohjeet postitetaan osallistujille 10.5.2021 mennessä. Tämän jälkeen jokainen ilmoittautunut edustaja ja tarkkailija saa vielä tarkempaa tietoa valitsemansa valiokunnan aloitteista ja työskentelystä kyseisen valiokunnan edustajalta.

Maailman USP-alueiden omat aluekokoukset 5. ‒ 10.6.2021

Istunnon valmistelevat aluekokoukset vain istuntoon osallistuville pidetään etänä 5.6. – 10.6.2021. Ajat ilmoitetaan myöhemmin tässä ja eri kokouskutsuilla kaikille alueen USP-yhteisöille, ja istuntoon osallistuville 10.5.2021 mennessä lähetettävässä kirjeessä. 

Aluekokous on hyödyllinen samalta alueelta tuleville istunto-osallistujille jotka tutustuvat siellä toisiinsa, saavat lisätietoa istunnosta ja tekevät yhdessä tärkeitä päätöksiä. Kokous valitsee uuden alueensa edustajan ja tämän henkilökohtaisen varahenkilön, jotka vahvistetaan istunnossa ja joista tulee USP:n puhemiehistön jäseniä.

Istunnon avajaishartaus torstaina 10.6.2021

Toivotamme teidät kaikki tervetulleiksi istunnon videoituun avajaishartauteen, josta kiitämme Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkosuomalaistyötä. Ulkosuomalaisten oma piispa, Oulun piispa Jukka Keskitalo saarnaa. Lisätietoja myöhemmin.

Istunnon ja sen viikon ohjelma

Istuntoon ilmoittautuneille lähetetään erikseen ohjelmatieto, joka tulee myös Suomi-Seuran kotisivulle suomi-seura.fi ja tähän. Lisätietoa istunnon ohjelmasta ja istuntoviikon oheisohjelmasta toimitetaan myöhemmin. Istunnon tärkeät päivämäärät aikajanalla:
(tallennettava versio 10. istunto 2021, aikajana)

Lisätietoa 10. istunnosta ja uusille yhteisöille parlamentin toimintaan mukaan tulosta: parlamenttisihteeri Sini Castrén, [email protected] ja +358 (0)44 710 9387. Liittyminen eli sääntöjen ratifiointi 10.3.2021 mennessä kannattaa!

Tiesittekö, että ulkosuomalaisparlamenttia voi tukea sitä ylläpitävän Suomi-Seura ry:n järjestö- tai henkilöjäsenyydellä. Tutustu tästä Suomi-Seuran jäsenetuihin! Jäsenyys on myös hyvä lahja – henkilö-, perhe- tai nuorisojäsenyys on helppo hankkia Suomi-Seuran nettikaupassa. Vaihtoehtoisesti, voit näyttää yhteisönne seuraavassa tapaamisessa esitteen Tue USPia liittymällä Suomi-Seuraan 2021 – sisältäen mm. uuden pienen, alle 20 jäsenen yhteisön jäsenmaksun.