Muutto Suomeen

Tutustu ensin Suomeen muuttajan muistilistaan. Löydät tarkempaa tietoa aihekohtaisesti selaamalla muistilistan alapuolelta löytyvän tekstin otsikoita.

Suomi-Seura ei vastaa sivuilla mahdollisesti olevista virheistä ja niistä lukijoille aiheutuvista vahingoista. Päivitetyin tieto löytyy viranomaisten omilta sivuilta.

Muistilista

Ennen muuttoasi Suomeen

  • Katso tallenne Muutto Suomeen – (paluu)muuttajan infotilaisuus (youtube.com)
  • Tutustu eri alueisiin Suomessa ja valitse uusi asuinpaikkasi.
  • Ala käymään omaisuuttasi läpi hyvissä ajoin, luovu tarpeettomasta (anna, myy tai kierrätä) ja suunnittele, mitä kannattaa ottaa mukaan Suomeen.
  • Sovi muuttoliikkeen kanssa muutosta, pakkauksesta ja vakuutuksista. Luetteloi muuttokuormaan menevä irtaimisto ja valvo pakkaamista, valokuvaa arvoesineet. Tarkista tullimääräykset.
  • Tarkista matkustusasiakirjojen voimassaolo, tarvittaessa hanki lemmikkieläimelle passi ja tarvittavat rokotukset ja madotukset.
  • Tarvittaessa sovi nykyisen kotisi myynnistä, vuokrauksesta tai irtisano vuokrasopimuksesi. Irtisano sähkö-, vesi- ja muut sopimukset ennen muuttoa.
  • Irtisano tarpeettomat sopimukset (internet, puhelin) ja jäsenyydet (kuntosali, lehtitilaukset).
  • Ota mukaan tärkeät asiakirjat (esim. vihkitodistus) ja tarvittaessa hanki niistä viralliset käännökset.
  • Tee asuinmaassasi vaaditut maastamuuttoilmoitukset.
  • Ilmoita asuinmaasi verotoimistoon osoitteesi Suomessa.
  • Ilmoita muutosta postiin ja päiväkotiin/kouluun/yliopistoon/työpaikalle.
  • Sovi luotettavan yhteyshenkilön kanssa asioittesi hoitamisesta tarvittaessa lähtömaassasi ja anna hänelle siihen valtakirja.
  • Pyydä lääkäriltä potilastietosi, jossa näkyvät latinan-, englannin- tai ruotsinkieliset diagnoosit ja sellaisten lääkkeiden vaikuttavat aineet ja annostus, joita tarvitset jatkuvaan käyttöön.
  • Jos et ole Suomen kansalainen ja asut Pohjoismaiden ja EU/ETA-maiden ulkopuolella, hae oleskelulupaa hyvissä ajoin ennen muuttoasi.
  • Jos saat eläkettä, huolehdi eläkkeesi maksattamisesta joko pankin kautta tilisiirtona tai suoraan suomalaiselle pankkitilillesi. Ilmoita eläkkeesi/eläkkeidesi maksajalle uusi osoitteesi Suomessa.

Suomeen muuton jälkeen 

  • Tee muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastolle (DVV) viimeistään viikko muuton jälkeen.
  • Tee asumiseen liittyvät sopimukset (sähkö, vesi, jätehuolto, internet ja puhelin). Valvo muuttokuorman purkamista.
  • Avaa pankkitili, jos sinulla ei vielä sitä ole.
  • Täytä Kelan toimistossa tai verkkoasiointipalvelussa lomakkeet SV157 ja Y77, jotta saat sairausvakuutuskortin eli Kela-kortin.
  • Laske ennakonpidätysprosenttisi verotoimistossa tai vero.fi-sivustolla.
  • Tutustu lähialueen joukkoliikenteeseen ja harrastusmahdollisuuksiin.
  • Ilmoita sukulaisille ja ystäville uudet yhteystietosi.

Kaipaako perheenjäsenesi tietoa Suomeen muutosta omalla kielellään? Tutustu: Sinun oppaasi Suomessa (infofinland.fi)

Muuttoilmoitus

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata/muuttaa Suomeen.

Sinun pitää tehdä Suomeen muutosta muuttoilmoitus, jos oleskelusi Suomessa kestää yli kolme kuukautta. Sinun täytyy mennä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkaan tekemään muuttoilmoitus, jos muutat Suomeen toisesta Pohjoismaasta. Muuttoilmoitus täytyy tehdä henkilökohtaisesti myös silloin, jos tietosi eivät vielä ole Suomen väestötietojärjestelmässä. Jos muutat Suomeen jostain muusta maasta kuin Pohjoismaasta ja tietosi ovat jo Suomen väestötietojärjestelmässä, voit tehdä muuttoilmoituksen sähköisesti.

Voit tehdä muuttoilmoituksen aikaisintaan kuukautta ennen kuin muutat ja viimeistään viikkoa muuton jälkeen. Voit ilmoittaa yhdellä ilmoituksella osoitetietosi sekä Digi- ja väestötietovirastolle että Postin osoitetietojärjestelmään.

Jos aiot asua Suomessa vähintään vuoden, ilmoita muutto vakinaisena. Jos tilapäiseksi ajateltu asumisesi muuttuukin vakinaiseksi, sinun pitää ilmoittaa myös siitä Digi- ja väestötietovirastoon. Muista tehdä muuttoilmoitus myös silloin, kun muutat Suomessa osoitteesta toiseen ja asut uudessa osoitteessa yli kolme kuukautta.

Väestötietorekisteristä uudet osoitetietosi siirtyvät automaattisesti viranomaisille, kuten esimerkiksi Kelaan, verohallintoon ja ajoneuvohallintoon. Lisäksi monet eläkelaitokset, pankit, vakuutusyhtiöt, lehtitalot ja yritykset saavat tietää uuden osoitteesi suoraan väestötietojärjestelmästä.

Lue lisää:

Muuttoilmoitus DVV

Muuttoilmoitus sekä Postille että DVV:lle

Jos muutat Suomeen, mutta et ole Suomen kansalainen

Jos muutat Suomeen pysyvästi EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta etkä ole Suomen kansalainen, tarvitset oleskeluluvan. Jätä oleskelulupahakemus Suomen lähetystöön.

Muista tehdä muuttoilmoitus myös lähtömaasi viranomaisille maastamuutosta.

Sosiaaliturva, terveys ja vakuutukset

Katso video: Tietoa sosiaaliturvasta vasta Suomeen muuttaneelle

Kela: ulkomailta Suomeen

Kela-kortti kertoo, että kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin. Kela-korttia kysytään, kun asioit terveyskeskuksissa ja apteekeissa.

Voit hakea Kela-korttia Kelan lomakkeella SV157. Jos sinulla ei ole aikaisemmin ollut Kela-korttia tai jos aikaisemmin myönnetty korttisi ei ole enää voimassa, sinun pitää täyttää myös liite Y77.

Jos sinulla on Suomessa käytössä verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne, voit hakea Kela-korttia myös Kelan asiointipalvelussa verkossa. Kela-kortti toimitetaan sinulle postissa.

Kun muutat Suomeen, Kela myöntää sinulle eurooppalaisen sairaanhoitokortin (European Health Insurance Card), jos sinut on sairausvakuutettu Suomessa tai Suomi vastaa hoitosi kustannuksista. Lisätietoa saat Kelan sivuilta.

Jos (paluu)muutat Suomeen toisesta EU-maasta, etkä kuulu Suomen sairausvakuutuksen piiriin, saat eurooppalaisen sairaanhoitokortin entisestä asuinmaastasi.

Terveydenhuolto

Ennen muuttoa sinun kannattaa pyytää omalta lääkäriltäsi potilastiedot, jotka helpottavat mahdollisen sairautesi hoitoa Suomessa. Myös lääkereseptit on hyvä olla mukana, jos sinulla on jatkuvaa lääkehoitoa vaativa sairaus, kuten myös rokotuskortti ja hammaslääkärin potilastiedot. Tiedot on hyvä olla englanniksi tai ruotsiksi.

Voit käyttää Suomessa sekä julkisia että yksityisiä terveyspalveluja. Julkisia terveyspalveluja saat terveyskeskuksessa. Kiireelliset tapaukset hoidetaan päivystyspoliklinikoilla. Suomessa on säädetty terveydenhuollon asiakasmaksuista enimmäismaksut, jotka on listattu sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla.

Hyvinvointialueet voivat päättää, perivätkö ne terveydenhuollon palveluista enimmäismaksuja, niitä pienempiä maksuja vai eivät maksuja ollenkaan. Hyvinvointialueiden terveydenhuollon asiakasmaksuissa on kalenterivuosittainen maksukatto. Löydät maksukatot sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.

Joudut itse maksamaan yksityisten lääkäriasemien palveluista, mutta voit saada osan kuluista takaisin, kun täytät Kelan korvaushakemuslomakkeen. Nykyisin monien yksityisten lääkäriasemien vastaanottohenkilöstö huolehtii korvaushakemuksen lähettämisestä Kelalle ja maksat vain oman osuutesi.

Suomessa sairaan tai vammaisen kotona asumista voidaan tukea erityisellä eläkettä saavan hoitotuella. Lue aiheesta lisää Kelan sivuilla. Omainen tai muu henkilö voi myös hoitaa huonokuntoista pitkäaikaissairasta kotona ja hakea omaishoidon tukea. Lue aiheesta lisää Omaishoitajaliiton sivuilla. Tietoa omaishoidon tuen hakemisesta hyvinvointialueittain löydät täältä.

Kotipalvelun ja kotisairaanhoidon palveluilla tuetaan kotona selviytymistäVoit kysyä kotipalvelua hyvinvointialueesi sosiaali- ja terveydenhuollosta. Voit myös ostaa kotipalvelua yksityisesti kotipalveluja tarjoavilta yrityksiltä ja yhdistyksiltä. Voit saada kotipalveluina muun muassa ateria- ja siivouspalveluja sekä kuljetus- ja saattoapua. Kotisairaanhoitoa voit saada terveyskeskuksen lääkärin lähetteellä ja se on maksullista.

Pitkäaikaisia hoitopaikkoja tarjoavat hyvinvointialueiden terveyskeskussairaalat ja vanhainkodit. Hoitopaikkamaksut määräytyvät tulojesi perusteella. Yksityisiin hoitopaikkoihin voit hakeutua suoraan ja niissä maksut määräytyvät ostamiesi palveluiden mukaan.

Kannattaa tutustua jo etukäteen tulevan hyvinvointialueesi palveluihin hyvinvointialueen verkkosivuilla. Saat lisätietoa Suomen hyvinvointialueista sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.

Vakuutukset

Suomessa asuvilla on sosiaalivakuutuksilla taattu perusturva, jonka hoitaa Kansaneläkelaitos (Kela). Kela vakuuttaa sosiaaliturvan piiriin kuuluvat sairauden, työkyvyttömyyden, perheenhuoltajan kuoleman ja vanhuuden varalta. Voit täydentää sosiaalivakuutusta erilaisilla yksityisillä vapaaehtoisilla vakuutuksilla.

Suomessa toimii lähes 40 vakuutusyhtiötä. Tietoa Suomessa myytävistä vakuutuksista löydät esimerkiksi FINE:n sivuilta ja VakuutusFaktan sivuilta.

Suomen ja ruotsin kieli

Neuvoja ja materiaaleja suomen ja ruotsin kielen oppimiseen liittyviin kysymyksiin: Kielibuusti

Etsi suomen kielen kursseja | Finnishcourses

Työ ja yrittäjyys

Suomessa on ammatteja, joihin on laissa määritelty kelpoisuusvaatimus, eli tietty koulutus tai pätevyys. Tällaisia tehtäviä on erityisesti julkisella sektorilla kuten valtiolla ja kunnissa. Jos olet pätevöitynyt ulkomailla tällaiseen ammattiin ja haluat siihen pätevyyden myös Suomessa, tarvitset viranomaisen päätöksen tutkinnon tunnustamisesta tai ammatinharjoittamisoikeudesta. Ammatista riippuen tunnustamispäätöksiä tekee Opetushallitus, Valvira, Ruokavirasto tai Traficom. Lue lisää Opetushallituksen sivuilta.

Läheskään kaikkiin tehtäviin ei Suomessa vaadita tiettyä koulutusta tai tietyn tasoista tutkintoa. Monet yksityisen sektorin työnantajat arvioivat itse, antaako ulkomainen tutkinto tehtävään riittävän pätevyyden.

Tietoa suomalaisesta työelämästä, työpaikoista eri aloilla, työkulttuurista, verotuksesta, yrityksen perustamisesta, eläkkeistä ja työelämän kohtaamista haasteista kuten työttömyydestä: Työ ja yrittäjyys (infofinland.fi)

Lue lisää:

Ohjaamo on alle 30-vuotiaille tarkoitettu paikka, jossa saa maksutonta apua ja tukea esimerkiksi työllistymiseen liittyvissä asioissa.
Work in Finland
Eures
Työmarkkinatori

Opiskelemaan Suomeen

Opintopolku-portaalista löydät tietoa Suomen koulutusjärjestelmästä, peruskoulun jälkeisistä mahdollisuuksista ja eri koulutusvaihtoehdoista. Sivuilla voi hakea yhteishaussa ammattikorkeakouluun (AMK) ja yliopistoon sekä lukioon ja ammatilliseen koulutukseen

Jos haet englanninkielisiin yliopisto-opintoihin, kannattaa tutustua Study in Finland -sivustoon.

Jos olet hakemassa opiskelemaan Suomeen lukioon, ammatilliseen koulutukseen tai korkeakouluopintoihin, ota yhteyttä suoraan oppilaitokseen tai korkeakouluun, johon olet hakemassa. Oppilaitos/korkeakoulu päättää ulkomailla pohjakoulutuksen saaneiden hakijoiden valinnasta, ulkomailla hankitun tutkinnon antamasta jatko-opintokelpoisuudesta tai ulkomailla suoritettujen opintojen hyväksilukemisesta Suomessa suoritettavaan tutkintoon.

Lukukausimaksuja ei peritä Suomen kansalaisilta ja suomen- tai ruotsinkielistä tutkintoa suorittavilta ulkomaalaisilta. Korkeakoulut ja yliopistot perivät lukukausimaksuja EU/ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta englanninkielisiä tutkintoja opiskelevilta ulkomaalaisilta. Jos opiskelija on avioliitossa suomalaisen kanssa, voi lukukausimaksu poistua. Lisätietoa lukukausimaksuista englanniksi Opintopolusta.

Suomen kansalaiset ja tietyin ehdoin myös muiden maiden kansalaiset voivat saada opintoihin opintotukea. Lue lisää Kelan sivuilta.

Suomen eläkkeiden hakeminen

Kansaneläke

Jos työeläkkeesi on pieni tai et saa sitä ollenkaan, voit saada Kelasta kansaneläkettä tietyin edellytyksin. Voit saada kansaneläkettä, jos olet asunut Suomessa vähintään kolme vuotta 16–65 ikävuoden välillä. Täyden kansaneläkkeen voit saada silloin, jos olet asunut Suomessa vähintään 40 vuotta.

Kansaneläkkeen määrään vaikuttavat Suomen työeläke ja useimmat muista maista maksettavat eläkkeet. EU- ja ETA-maiden lakisääteiset, omaan asumis- tai vakuutusaikaan perustuvat eläkkeet eivät pienennä kansaneläkkeen määrää. Voit hakea kansaneläkettä Kansaneläkelaitokselta (Kela). Lue lisää kansaneläkkeestä Kelan sivuilta.

Takuueläke

Takuueläke turvaa Suomessa asuvalle henkilölle vähimmäiseläkkeen. Takuueläkkeen määrään vaikuttavat kaikki muut eläketulot sekä Suomesta että ulkomailta, mutta takuueläkettä eivät pienennä ansiotulot, pääomatulot tai omaisuus. Voit saada takuueläkettä, jos olet asunut Suomessa vähintään kolme vuotta 16 ikävuoden jälkeen. Voit hakea takuueläkettä Kelan toimistosta. Lue lisää takuueläkkeestä Kelan sivuilta.

Jos haluat selvittää, kuinka ulkomailla olo vaikuttaa kansaneläkkeeseesi ja takuueläkkeeseesi, voit ottaa yhteyttä Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen

  • puh +358 (0)20 634 0200 klo 10–15 (Suomen aikaa)
  • sähköposti: inter.helsinki@kela.fi.

Huomioi, että sähköpostiviestin tietoturvaa ei ole varmistettu. Älä lähetä arkaluonteisia tietojasi, kuten henkilötunnusta, sähköpostitse.

Työeläke

Suomessa ansaitun työeläkkeen keskusrekisterinä toimii Eläketurvakeskus (ETK). Voit tiedustella sieltä työeläkeotetta, jossa on tiedot kaikista tähän mennessä Suomessa työeläkettä kartuttaneista ansioistasi.

Eläketurvakeskus (ETK) toimii myös yhdyslaitoksena, kun haet Suomesta käsin eläkettä EU/ETA-maasta, Sveitsistä tai sosiaaliturvasopimusmaasta.

Lisätietoa:

Eläkkeen hakeminen ulkomailta: Eläkkeen hakeminen ulkomailta – Eläketurvakeskus, Ohjeita ulkomaan eläkkeen hakemiseen – Työeläke.fi

Perustietoa eläkkeistä ja oman työeläkeotteen hakeminen: Etusivu – Työeläke.fi

Eläkkeiden maksattaminen Suomeen

Sosiaaliturvasopimuksilla varmistetaan, että sinulle maksetaan eläkkeesi myös silloin, kun muutat takaisin Suomeen. Löydät tietoa Suomen solmimista sosiaaliturvasopimuksista Kelan sivuilta.

Sinun on hyvä hoitaa kaikki eläkkeiden maksattamiseen liittyvät järjestelyt kuntoon jo ennen kuin muutat Suomeen. Voit sopia eläkkeen maksattamisesta suoraan omalle tilillesi Suomessa asuinmaasi eläkelaitoksen ja mahdollisten muiden eläkekassojen kanssa. Jos asuinmaasi eläkkeitä ei voi maksaa suoraan Suomeen, voit pyytää, että eläke maksetaan omalle tilillesi asuinmaassasi. Tämän jälkeen voit sopia pankin kanssa eläkkeen siirtämisestä pankkitilillesi Suomeen.

Jos saat eläkettä ulkomailta, entisen asuinmaasi viranomaiset pyytävät sinulta luultavasti määräajoin elossaolotodistuksen. Lisätietoa elossaolotodistuksesta löydät DVV:n sivuilta. Viranomaiset huolehtivat nykyisin tietojen vaihtamisesta Suomen ja Pohjoismaiden välillä. Muualta paluumuuttaneet saavat yleensä valmiin, täytettävän lomakkeen.

Eläkkeiden maksatus Euroopan Unionin maista Suomeen

Ilmoita eläkekassalle eli eläkkeesi maksajalle oma suomalainen pankkitilin numerosi IBAN-muodossa (International Bank Account Number) ja pankin SWIFT-koodi eli BIC-tunnus (Bank Identifier Code).

Eläkkeiden maksatus Yhdysvalloista, Kanadasta ja Australiasta

Yhdysvalloissa ja Kanadassa eläkkeitä maksetaan vielä shekkeinä. Shekkejä ei kannata vastaanottaa Suomeen, koska suomalaiset pankit eivät enää lunasta niitä. Sinun kannattaa ohjata sosiaaliturvalainsäädäntöön perustuvat eläkkeet maksettavaksi suoraan suomalaiselle pankkitilillesi ”direct deposit” -järjestelmää hyväksi käyttäen.

Yhdysvaltojen ja Kanadan sosiaaliturvalainsäädäntöön perustumattomia eläkkeitä (esim. työpaikkakassa- ja vakuutuseläkkeet) ei makseta suoraan suomalaiselle pankkitilille. Sinun kannattaa ohjata ne ensin omalle paikalliselle pankkitilillesi ja sopia pankin kanssa tilisiirroista pankkitilille Suomessa.

Verotus

Kun muutat Suomeen, verotuskuntasi on se paikkakunta, johon olet tehnyt muuttoilmoituksen. Muuton jälkeen sinun kannattaa ottaa yhteyttä verotoimistoon Suomen veroprosenttisi laskemiseksi. Näin varmistat, että mahdollisia kertyneitä veroja tai sairaanhoitomaksuja ei peritä jälkiveroina. Paikkakuntasi verotoimiston löydät Verohallinnon verotoimistohakukoneesta.

Suomi on solminut verosopimuksen yli 70 maan kanssa. Eläkkeesi verotus Suomessa riippuu siis siitä, mistä maasta eläketulosi maksetaan. Eläkkeesi verotukseen voi vaikuttaa esimerkiksi se, maksetaanko eläke julkisyhteisön palveluksessa tehdystä työstä (valtio, kunta), onko eläke kertynyt yksityisen työnantajan palveluksessa vai perustuuko eläke entisen asuinmaasi sosiaaliturvalainsäädäntöön.

Sinusta tulee Suomessa uudelleen yleisesti verovelvollinen silloin, kun varsinainen kotisi siirtyy Suomeen tai oleskelet Suomessa yli kuusi kuukautta. Yleisen verovelvollisuuden syntyminen ei ole sidottu kalenterivuoteen vaan alkaa muuttohetkestä. Muuton jälkeen olet verovelvollinen maailmanlaajuisista tuloistasi.

Verosopimuksissa tulojen verotusoikeus jaetaan asuinvaltion ja maksajavaltion kesken. Jos tulon verotusoikeus annetaan osittain tai kokonaan maksajavaltiolle, asuinvaltio poistaa kaksinkertaisen verotuksen joko vapautusmenetelmällä tai hyvitysmenetelmällä. Vapautusmenetelmä tarkoittaa sitä, että asuinvaltio luopuu tulon verotusoikeudesta ja hyvitysmenetelmä taas sitä, että maksajavaltiossa maksettu vero vähennetään asuinvaltiossa samasta tulosta maksettavasta verosta. Jos verosopimuksessa sovitaan, että tulo vapautetaan asuinvaltion verotuksesta, yleensä sovitaan myös, että asuinvaltio saa ottaa vapautetun tulon huomioon määrätessään veroa muusta tulosta. Tällöin ulkomailta saadut eläketulot lasketaan yhteen Suomesta saatujen eläketulojen kanssa. Tätä summaa kutsutaan veroperusteeksi, jota käytetään Suomessa määrittämään progressiivinen veroprosentti. Vapautusmenetelmän mukaan Suomessa maksettavasta verosta vähennetään ulkomailta saadusta eläkkeestä johtuva osa Suomen veroa. Vähennys lasketaan riippumatta siitä, onko eläkkeestä maksettu ulkomaille veroja tai minkä verran eläkettä on maksajavaltiossa verotettu.

Myös sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksu määräytyy Suomessa maailmanlaajuisten yhteenlaskettujen tulojesi (veroperusteen) pohjalta. Verohallinto perii sinulta sairaanhoitomaksun verotuksen yhteydessä. Sinun ei kuitenkaan tarvitse maksaa sairausvakuutusmaksua, jos et kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin. Voit todistaa asian verottajalle Kelan antamalla todistuksella. Jos muutat Suomeen toisesta EU-maasta, sinulta ei voida periä sairausvakuutusmaksua, jos et saa eläketuloja Suomesta tai jos voit todistaa, että sinulta on jo peritty sairausvakuutusmaksuja toisessa EU-maassa kyseisen tulon takia.

Suomen verot ja verovähennykset

Suomessa verohallinto maksuunpanee valtiontuloveron, kunnallisveron, kirkollisveron, Yle-veron ja sairaanhoitomaksun. Palkkatulot ja eläketulot verotetaan ansiotulona progressioverotuksella. Verotettava tulo määräytyy niin, että kokonaistuloista tehdään ensin verovelvolliselle kuuluvat vähennykset.

Valtiontulovero määräytyy progressiivisen tuloveroasteikon mukaan. Löydät valtion tuloveroasteikon Verohallinnon sivuilta.

Kunnallisveroprosentti määräytyy sen kunnan mukaan, jossa asut.

Maksat kirkollisveroa vain, jos olet Suomen evankelisluterilaisen tai ortodoksisen kirkon jäsen. Kirkollisvero määräytyy kunnallisverotuksessa verotettavasta tulosta

Yle-vero (sana Yle on lyhennys Yleisradiosta) on 0–163 euroa riippuen tuloistasi. Pienituloisilta Yle-veroa ei peritä. Lisätietoa löydät Veronmaksajien Keskusliiton sivuilta.

Sairaanhoitomaksu määrätään korotettuna verotettavista eläke- ja etuustuloista.

Pääomatulon veroprosentti on 30 prosenttia ja 30 000 euroa ylittävältä osalta 34 prosenttia (vuonna 2024). Pääomatuloina verotetaan esimerkiksi korot, osingot ja vuokratulo.

Verovähennykset

Verohallinto laskee osan verovähennyksistä automaattisesti ilman, että niitä tarvitsee itse anoa. Tällaisia vähennyksiä ovat esimerkiksi eläketulovähennys ja perusvähennys. Eläketulovähennys myönnetään pienituloisille eläkkeensaajille sekä valtion- että kunnallisverotuksessa. Perusvähennyksen perusteeseen otetaan huomioon kaikki kunnallisverotuksessa veronalaiset ansiotulot mukaan lukien ulkomailta saadut tulot. Pääomatulot eivät vaikuta perusvähennyksen määrään.

Valtionverotuksessa invalidivähennys myönnetään henkilöille, joilla on sairaudesta, viasta tai vammasta aiheutunut pysyvä 30–100 prosentin haitta-aste. Kunnallisverotuksessa invalidivähennyksen saa muusta kuin eläketulosta. Suomesta työkyvyttömyyseläkettä saaville invalidivähennys lasketaan verotoimistossa automaattisesti. Muutoin vähennyksen huomioimiseksi pitää esittää verotoimistossa lääkärintodistus, josta ilmenee sairauden, vian tai vamman haitta-aste.

Voit saada verotuksessa kotitalousvähennyksen tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä sekä remonttityöstä, jonka suorittamisesta olet maksanut yksityishenkilölle tai yritykselle. Myös tietotekniikan asennus- ja neuvontapalvelut hyväksytään kotitalousvähennykseen oikeuttaviksi palveluiksi. Kotitalousvähennystä pitää itse hakea.

Voit saada veronmaksukyvyn alentumisvähennyksen korkeiden sairauskustannusten perusteella. Huomioon otetaan sairaskulujen kokonaismäärä verovuoden aikana suhteutettuna tuloihisi.

Verovähennysohjeistukset päivittyvät ajoittain. Lue lisää vähennyksistä tästä.

Veroilmoitus

Suomessa sinun ei itse tarvitse tehdä varsinaista veroilmoitusta, koska veroviranomaiset lähettävät kaikille esitäytetyn veroilmoituksen maalis- tai huhtikuun aikana. Sinun pitää kuitenkin lisätä esitäytettyyn veroilmoitukseen itse tiedot eläketuloista, joita saat ulkomailta sekä veroista, joita maksat ulkomaille. Lisätietoa saat Verohallinnon sivuilta.

Lisätiedot veroilmoitukseen pitää ilmoittaa euromääräisinä, joten muissa valuutoissa maksetut eläkkeet muunnetaan euroiksi käyttämällä Euroopan keskuspankin vuoden keskikurssia. Sinun kannattaa aina tarkistaa esitäytetty veroilmoitus huolellisesti. Se pitää palauttaa korjausten ja lisäysten kanssa verotoimistolle lomakkeessa annettuun määräpäivään mennessä. Sinun kannattaa tarkastaa myös vuosittain lopullisesta verotuksesta tuleva verotuspäätös ja katsoa, että verot, jotka maksat ulkomaille on huomioitu ja vähennykset näkyvät laskelmassa.

Sinun pitää yleensä edelleen tehdä veroilmoitus myös entiseen asuinmaahasi, josta sinulle maksetaan palkkaa tai eläkkeitä.

Verohallinnon kansainvälisen tuloverotuksen neuvontanumero on +358 (0)29 497 024 (ma–pe kello 9–16, heinäkuussa klo 9–15). Oman asuinkuntasi verotoimiston osoite löytyy Verohallinnon sivuilta.

Asuminen

Asunnon etsiminen on hyvä aloittaa jo ennen muuttoa Suomeen. Suomessa asutaan omistusasunnoissa, asumisoikeusasunnoissa ja vuokra-asunnoissa.

Asunnon hankkiminen

Lähes kaikilla kunnilla on vuokra-asuntoja ja ne ovat usein edullisia ja silti hyväkuntoisia. Vuokralaiset valitaan hakijan tulojen, varallisuuden ja asunnon tarpeen kiireellisyyden mukaan. Ohjeita vuokra-asunnon hakemiseen ja tietoa vuokralla asumisesta löydät Vuokralaiset ry:n sivuilta.

Asumisoikeusasunto on vaihtoehto asunnon ostamiselle tai vuokraamiselle. Saat oikeuden asuntoon (omistusasunnon tapaan), kun maksat 10–15 % asunnon ostohinnasta. Lisätietoa asumisoikeusasunnoista löydät Suomen Asumisoikeus.fi -sivustolta.

Suomessa on tarjolla myös senioriasuntoja, joissa asukkaiden alaikäraja on yleensä 55 vuotta. Senioriasuntoja on saatavilla sekä vuokra- että omistus- ja asumisoikeusasuntoina. Jos selviytyminen tavallisessa asunnossa on sinulle hankalaa, tarjolla on myös palveluasuntoja. Palveluasunnoissa tarjotaan mm. ateria-, siivous- ja terveydenhoitopalveluja. Palveluasuntoja on saatavilla sekä vuokra- että omistusasuntoina. Lisätietoja palveluasunnoista saat hyvinvointialueeltasi.

Asunnon ostamisesta, myymisestä sekä asuntojen kiinteistönvälityksestä Suomessa saat tietoa Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta. Asuntojen toteutuneita myyntihintoja voit katsella Asuntojen.hintatiedot.fi -palvelussa.

Asumisen tuet

Voit hakea Kelalta yleistä asumistukea tai eläkkeensaajien asumistukea vuokra- tai omistusasunnon kustannuksiin. Asumistuki määräytyy tulojen ja asumiskustannusten perusteella.

Voit hakea toimeentulotukea silloin, jos muut tulosi tai varasi eivät riitä kohtuullisiin elinkustannuksiin. Sinun pitää ennen toimeentulotuen hakemista hakea niitä sosiaaliturvaetuuksia, joihin sinulla on oikeus, esimerkiksi asumistukea. Toimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki, jonka tarkoitus on turvata välttämätön toimeentulo ja se on tarkoitettu väliaikaiseksi etuudeksi.

Lue lisää Kelan sivuilta:

eläkkeensaajan asumistuki
yleinen-asumistuki

toimeentulotuki

Lisätietoa:

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Oikotie
Vuokraovi
Living in Helsinki: tips and advice (englanniksi)

Muuttotavarat ja lemmikkieläimet

Henkilökohtaiset muuttotavarat, jotka tuot EU-maasta, ovat pääsääntöisesti vapaat veroista ja muista rajoituksista. EU:n ulkopuolelta tuomasi henkilökohtaiset muuttotavarat ovat vapaita tullista ja arvonlisäverosta, jos olet omistanut muuttotavarat vähintään puoli vuotta ennen muuttoa ja olet asunut vakituisesti EU:n ulkopuolella vähintään 12 kuukautta. Muuttotavaroista pitää tehdä tulliselvitys. Lue lisää aiheesta Tullin sivuilta.

Lemmikkieläinten Suomeen tuomisen tai siirtämisen säädökset vaihtelevat sen mukaan, tuotko eläimen toisesta EU/ETA-maasta vai EU:n ulkopuolelta ja matkustatko itse lemmikin kanssa. Myös eri eläinlajeille on eri säännöksiä. Lisätietoa saat Ruokaviraston sivuilta ja Tullin sivuilta.

Ajoneuvo muuttotavarana

Jotta voit ottaa Suomessa käyttöön ajoneuvon, jonka olet tuonut muuttotavarana, sinun täytyy antaa ajoneuvosta muun muassa käyttöönottoilmoitus ja ajoneuvon tulliselvitys. Lue lisää Verohallinnon sivuilta ja Liikenne ja viestintäviraston sivuilta.

Sinun ei tarvitse antaa Tullille tuonti-ilmoitusta ajoneuvosta, jonka tuot EU:n tulli- ja veroalueelta. Anna tässä tilanteessa ajoneuvostasi käyttöönotto- ja autoveroilmoitus sähköisesti Verohallinnolle.

Jos muutat EU:n tullialueelta, mutta veroalueen ulkopuolelta, ajoneuvostasi ei kanneta maahantuonnin arvonlisäveroa tietyin edellytyksin. Kun muutat EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta, muuttotavaroina tuomiesi ajoneuvojen tullittomuus ja arvonlisäverottomuus vahvistetaan erillisellä tullin antamalla tullauspäätöksellä. Tämä tapahtuu maahantuonnin yhteydessä, jos muuttotavaran edellytykset täyttyvät. Muussa tapauksessa tullit ja verot kannetaan normaalisti. Lue lisää tullin sivuilta.

Lisätietoa:

Autoverotus – vero.fi
traficom.fi

Vapaaehtoinen autovakuutus eli kasko

Käytännössä kaikille ajoneuvoille otetaan Suomessa vapaaehtoinen ajoneuvovakuutus eli kasko. Se korvaa autollesi tapahtuvat vahingot, kuten ilkivallan tai hirvikolarin. Voit ostaa sekä liikennevakuutuksen että kaskovakuutuksen niitä myyviltä vakuutusyhtiöiltä tai katsastusasemalta. Jotta voit saada mahdolliset alennukset vakuutusmaksuista, pyydä ulkomaiselta vakuutusyhtiöltäsi autovakuutuksesi ”bonustodistus”, eli todistus vahingottomista vakuutuskausista ja esitetyistä korvausvaatimuksista viideltä viime vuodelta. Vakuutusyhtiöiden tarjouksia kannattaa vertailla.
Lisätietoa autovakuutuksesta saat FINE:n sivuilta.

Ajokortti

Jos ajokorttisi on myönnetty EU- tai ETA-maassa, sinun ei tarvitse vaihtaa sitä suomalaiseen ajokorttiin. Voit käyttää kansainvälisiin tieliikennesopimuksiin liittyneissä maissa (esim. Yhdysvallat, Kanada, Australia) myönnettyä ajokorttia Suomessa kahden vuoden ajan, jonka jälkeen sinun täytyy vaihtaa se suomalaiseen ajokorttiin. Lisätietoa ulkomaalaisen ajokortin vaihtamisesta suomalaiseen löydät ajokortti-info.fi -sivuilta.

Puhelin- ja nettiliittymät

Tarvitset puhelin- ja nettiliittymän avaamiseen suomalaisen henkilötunnuksen ja osoitteen Suomessa. Myös luottotietosi tarkistetaan. Jos luottotietojasi ei ole saatavilla, esimerkiksi pitkään ulkomailla asumisen takia, sinua voidaan pyytää maksamaan liittymän ennakkomaksu.

Sinun kannattaa vertailla liittymien hintoja, kun muutat Suomeen. Yleensä on edullisinta hankkia puhelimen sekä kotitietokoneen internet-liittymä ja tietoturvapalvelut samalta palveluntarjoajalta. Kerros- ja rivitaloasuntoyhtiöillä on nykyisin yleensä oma edullinen internet-liittymä tarjolla tai liittymä sisältyy jo valmiiksi vuokraan tai vastikkeeseen.

Prepaid-liittymää varten et tarvitse henkilötunnusta tai osoitetta Suomessa. Prepaid-liittymiä tarjoavat Suomessa Elisa, Telia ja DNA. Näitä liittymiä voit ostaa esimerkiksi R-kioskista tai supermarketista. Voit myös hankkia liittymän suoraan liittymien tarjoajien nettisivuilta.

Voit vertailla matkapuhelin- ja prepaid-liittymiä puhelinliittymat.fi -sivuilla.

Pankkipalvelut

Raha-asioiden hoitaminen sujuu helposti, jos sinulla on jo olemassa pankkitili Suomessa. Jos sinulla ei ole pankkitiliä, se kannattaa avata mahdollisimman pian. Sinun kannattaa säilyttää pankkitili entisessä asuinmaassasi ainakin jonkin aikaa muuton jälkeen, jotta voit edelleen hoitaa raha-asioitasi sen kautta ja esimerkiksi siirtää varojasi suomalaiselle pankkitilillesi.

Suomessa kaikilla on oikeus talletuspankkien tarjoamiin peruspankkipalveluihin, joihin kuuluvat perusmaksutili sekä siihen liittyvät debit-kortti ja verkkopankkitunnukset. Suomessa verkkopankkitunnuksia käytetään myös sähköisenä tunnistusvälineenä esimerkiksi silloin, kun asioidaan viranomaisten verkkosivuilla sähköisesti. Sinulla pitää olla suomalainen henkilötunnus ja vakituinen osoite Suomessa, jotta voit ottaa käyttöön sähköisen tunnistuspalvelun sekä saada luotollisen tilin, luottokortin tai debit/credit-kortin.

Maksutilivertailu-sivustolta löydät ajantasaista tietoa pankkien yleisimmistä maksutileihin liittyvistä palveluista, niiden hinnoittelusta sekä pankkien konttoriverkostosta.

Verkkopankkitunnukset ja mobiilivarmenne

Verkkopankkitunnistautuminen toimii eri tavalla eri pankeissa, joten tutustu pankkikohtaisiin ohjeisiin.

Mobiilivarmenne on kännykkäsi SIM-kortissa oleva henkilötunniste, jolla henkilöllisyytesi voidaan vahvistaa yhtä turvallisesti kuin pankkitunnuksillakin. Voit tunnistautua mobiilivarmenteella julkisiin palveluihin kuten Kelan asiointipalveluun ja Suomi.fi-verkkopalveluun, josta löydät kootusti kaikki julkisen hallinnon palvelut ja asiointikanavat. Palvelun avulla voit myös vastaanottaa viranomaisviestejä sähköisesti ja valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi.

Lue lisää:

mobiilivarmenne.fi

suomi.fi

Laskujen maksaminen

Suurin osa Suomessa asuvista kansalaisista maksaa laskunsa oman pankkinsa verkkopankin kautta. Saat käyttäjätunnukset verkkopankkiin omasta pankistasi. Voit pyytää lähettämään laskut e-laskuna ja samalla luopua postitse tulevista paperisista laskuista. Jos sinulla ei ole käytössä verkkopankkia, voit maksaa laskut credit/debit -kortilla tai käteisellä R-kioskissa. Pankki veloittaa pankissa palvelutiskillä laskujen maksamisesta palvelumaksun.

Julkinen liikenne

Suomessa julkinen liikenne toimii hyvin ja tiet ovat hyväkuntoisia. Junalla ja linja-autolla voi matkustaa melkein mihin tahansa Suomessa ja suurissa kaupungeissa, ja niiden lähellä, on myös toimiva paikallisliikenne. Raitiovaunuja on Helsingissä, Espoossa ja Tampereella. Metro kulkee Helsingissä ja Espoossa. Monissa kulkuvälineissä matkaa ei voi enää maksaa käteisellä, kun astuu ajoneuvon kyytiin. Sen sijaan lipun voi ostaa sovelluksella tai internet-sivustolta. Sovellukset ja sivustot vaihtelevat liikennöitsijän mukaan. Yleensä lipun voi hankkia myös esimerkiksi matkakortille tai lippuautomaatista. Lue lisää aiheesta infoFinland.fi-sivulta.

Harrastustoiminta

Kansalaisopistot järjestävät monenlaista harrastustoimintaa ja ne ovat kaikille avoimia. Lisätietoa kansalaisopistoista löydät kansalaisopistot.fi -sivulta.

Kunnat järjestävät liikuntapalveluja sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntaa eri kohderyhmille, kuten senioreille. Tietoa löydät kotikuntasi kotisivuilta (liikuntatoimi tai liikuntapalvelut). Suomessa on kattava kirjastoverkosto. Suomen kirjastojen yhteystiedot ja tietoa palveluista löydät Kirjastot.fi-sivulta.

Televisio

Koko Suomen alueella näkyvät televisiokanavat ovat Yle TV1, Yle TV2, MTV3, Nelonen ja Yle Teema & Fem. Suurimmassa osassa Suomea näkyvät myös esimerkiksi seuraavat ilmaiskanavat: Sub, Ava, Jim, Liv, TV5, Kutonen, STAR Channel ja Frii. Maksullisia TV-kanavapaketteja voi ostaa sekä antenni-, kaapeli- että satelliittitelevisioihin. Lisätietoa löydät Digitan sivuilta.

Alennukset opiskelijoille, työttömille ja eläkeläisille

Jos olet opiskelija, voit todistaa oikeutesi opiskelija-alennuksiin opiskelijakortilla. Kortin voi saada fyysisenä korttina tai ladattuna Frank Appiin. Opiskelija-alennuksia voi saada muun muassa eri liikkeistä, ravintoloista, julkisesta liikenteestä sekä kulttuuripalveluista.

Jos olet työtön, voit todistaa oikeutesi työttömyysalennuksiin esittämällä todistuksen työnhaun voimassaolosta. Voit tulostaa todistuksen Oma asiointi-verkkopalvelusta tai pyytää TE-palveluiden tai kuntasi työllisyyspalveluiden asiantuntijaa tulostamaan sen sinulle. Työttömänä saat alennuksia muun muassa liikunta- ja kulttuuripalveluista.

Jos olet yli 65-vuotias eläkeläinen, voit todistaa oikeutesi eläkeläisalennuksiin millä tahansa virallisella henkilöllisyystodistuksella (passi tai henkilökortti).

Jos olet alle 65-vuotias eläkeläinen, voit todistaa oikeutesi eläkeläisasennuksiin joko

  • suomalaisella työeläkekortilla tai
  • Kelan kansaneläkkeensaajan kortilla, josta saat lisätietoja Kelan sivuilta.

Voit saada eläkeläisalennuksia erilaisista palveluista tai tuotteista. Sinun kannattaa tiedustella mahdollisia eläkeläisalennuksia, kun asioit liikkeissä.

Palvelukeskukset

Palvelukeskukset järjestävät senioreille monenlaista päivätoimintaa ja voit käydä niissä syömässä edullisesti. Niissä järjestettävä harrastusryhmätoiminta sisältää mm. kieli- ja tietokonekursseja. Palvelukeskusten osoitteet löytyvät hyvinvointialueesi tai kuntasi verkkosivuilta. Listan hyvinvointialueista löydät sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.