Suomi-Seuran ulkosuomalaisparlamentti (USP) on vuonna 1997 perustettu ulkosuomalaisyhteisöjen foorumi. Ulkosuomalaisparlamentti mahdollistaa ulkosuomalaisten kuulemisen. USP:n toiminta perustuu ulkosuomalaisyhteisöjen tekemiin aloitteisiin ja niiden edustajien istunnossa hyväksymiin päätöslauselmiin.

Ulkosuomalaisparlamentin istunto 2017, Helsingin yliopiston juhlasali. Kuva: Petra Lönnqvist Suomi100.

 

Ulkosuomalaisparlamentti on maailman suomalaisyhteisöjen (1) yhteistyöfoorumi, jonka istunnossa päätetään yhdessä tärkeistä asioista. USP tarjoaa ulkosuomalaisille yhteisöille (2) keskustelu- ja tiedotuskanavan, sekä Suomeen päin että heille itselleen. (3) Vaikuttajana USP toimii, kun parlamentin hyväksymät päätöslauselmat välitetään Suomen viranomaisille, lainsäätäjille ja muille päättäjille, jotta ulkosuomalaisten olosuhteet, näkökulmat ja parannusehdotukset voidaan huomioida paremmin.

Ulkosuomalaisparlamentin 10. istunto 11.-12.6.2021 kokoontuu etänä!

Suomi-Seura ry järjestää USP:n 10. istunnon etänä, virtuaalisesti. Istunto siis tulee luoksenne maailmalle, terveysturvallisesti ja matkusrajoituksista vapaasti, kaikille 543 yhteisölle 37 maassa. Yhteisöjen ilmoittautuminen päättyi 10.3. Mukaan ilmoittautuneiden yhteisöjen henkilö-osallistujilla (edustajat ja tarkkailijat) on aikaa 29.4.2021 asti täyttää Henkilön ilmoittautuminen. Verkkolomake löytyy 10. istunnon osiosta. Pyydämme yhteisöjä lähettämään useita Tarkkailijoita, sillä heidän lukumääräänsä ei ole rajoitettu. Äänivaltaisia edustaja yhteisönne saa jäsenmääränsä mukaisesti (1-3 edustajaa). Istunto on upea tapa osallistua yhdessä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ulkosuomalaisille elämässään tärkeistä parannettavista tai muutettavista asioista. Aiempaa istuntokokemusta tai erityisiä tietokonetaitoja ei tarvita. Ikä ei myöskään ole esteenä; tervetuloa vaikkapa 15 vuotta täyttäneet! Etäistunto on liikuntarajoitteisille helppo. Rekisteröitymislomakkeella kerrotaan myös tulkin tarve (SVE, ENG). Aloitteita jätettiin istuntoon maailmalta 10.3.2021 mennessä ennätykselliset 90. Tiedustelut: parlamenttisihteeri: [email protected] ja puh/tekstari/WhatsApp +358 44 7109387.

Uusien ulkosuomalaisten yhteisöjen kannattaa tulla mukaan USP:n toimintaan! Onko asuinalueellasi maailmalla on jo USP-yhteisöjä? Me autamme. Kansalaisuus ja kielitaito eivät ole vaatimuksina, vaan toiminta USP:n säännöt hyväksyneessä suomalaisyhteisössä. Lisätietoa: parlamenttisihteeri, Suomi-Seura ry, [email protected], +358 44 7109387.

Kaksoiskansalaisuus on merkittävin yhteinen saavutuksemme

Suomi-Seura ry kysyi ulkosuomalaisilta, mitä he pitävät ulkosuomalaisparlamentin merkittävimpänä saavutuksena. Vastaajien selvälle enemmistölle (70 %) se on kaksoiskansalaisuus (2003). Viidesosa (20 %) pitää merkittävimpänä saavutuksena kirjeäänestysoikeutta vaalien aikaan ulkomaila oleskeleville (2017, käytössä 2019 lähtien). Vastaajista 6 % nostaa ykkössijalle ulkosuomalaisten lasten kielen ja kulttuurin tuen. Tämä työ jatkuu. Lisää uusimmassa Suomi-Seuran Suomen Sillassa (2-2020: sivu 4, näköislehti).

Suomi-Seura ry edistää parlamentin hyväksymiä päätöslauselmia parlamentin puhemiehistön kanssa. Sen jäsenet ovat maailman USP-alueidensa valitsemia omia edustajia. USP-alueista seitsemän on maantieteellisiä, kahdeksas on Suomenruotsalaiset maailmalla. Toiminnassa on mukana 542 yhteisöä 37 maasta (18.3.2021). Puhemiehistöä johtava puhemies on Suomi-Seuran puheenjohtaja.

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö ja Suomi-Seuran edustajia.

Maailmalla alueesi edustaja voi kertoa, miten yhteisösi pääsee mukaan toimintaan! Toiminnastamme voi kertoa myös seuran parlamenttisihteeri Helsingissä.

UUTTA: Suomi-Seuran Youtube-kanavan videolla (tekstitetty) ulkosuomalaisparlamentin Keski-Euroopan alueen edustaja Kati Hognes kertoo parlamentin toiminnasta.

Ulkosuomalaisparlamentti perustettiin 5.8.1997

Suomi-Seura ry kutsusta Helsingissä kokoontuneet 131 ulkosuomalaisjärjestöä perustivat ulkosuoma-laisparlamentin 5.8.1997. Suomen hallitus ja valtiovalta ilmoittivat valmiutensa toimia yhteistyössä parlamentin kanssa. Asiasta ilmoitti kulttuuriministeri Claes Andersson tervehtiessään parlamenttia. Ensimmäiseen varsinaiseen istuntoonsa USP päätti kokoontua noin vuoden kuluttua. Parlamentin ensimmäiseksi puhemieheksi valittiin Suomi-Seuran puheenjohtaja Kalevi Sorsa. Perustava kokous hyväksyi perustamisasiakirjan, säännöt ja työjärjestyksen sekä joukon julkilausumia.

Vuoden 1998 istunnossa puhemiehen tehtävät siirtyivät seuran puheenjohtaja Pertti Paasiolle. Istunnon puheessaan tasavallan presidentti Martti Ahtisaari kiirehti valtionhallinnon suunnittelemaa ulkosuomalaispoliittista ohjelmaa. Eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen ja varapuhemiehet vastaanottivat eduskunnassa globaaleja alueita edustavan edustavan puhemie-histön. Puhemies Uosukaisen mukaan valtionhallinto ottaa ulkosuomalaisparlamentin päätös-lauselmat huomioon päätöksenteossaan. Suomi sai foorumin, joka muodossa ja vaikuttavuudessa hakee vertaistaan.

Vuoteen 2021 siirretty 10. istunto

(2.10.2020) USP:n puhemiehistö kuultuaan, Suomi-Seura ry:n hallitus päätti pitää siirretyn 10. istunnon digitaalisena etä-istuntona. Muistamme, että aiempi istuntoa koskeva suuri muutos tehtiin 18.3.2020, jolloin Suomi-Seuran hallitus päätti koronavirus-tilanteesta johtuen siirtää istuntoa eteenpäin vuodella kesäkuuhun 2021. Fyysinen 10. istunto Helsingissä ei ole mahdollinen. Kiitämme siirtoa ennen istuntoon ilmoittautuneita kokonaista 141 ulkosuomalaisyhteisöä ja kaikkia jo 69 aloitetta jättänyttä yhteisöä! Saapuneet aloitteet käsitellään kesäkuun 2021 digi-istunnossa, johon kaikki USP-yhteisöt kutsutaan uudelleen.

SUOMI-SEURAN TOIMISTO ON SULJETTU KIINTEISTÖN LINJASANEERAUKSEN VUOKSI: Suomi-Seura ry:n toimiston talo (Mariankatu 8, Helsinki) on suljettu
kiinteistön remontin vuoksi joke kestää arviolta vuoden 2021 alkuun saakka. Remontin ajan on henkilökuntamme etätöissä. Saat meihin parhaiten yhteyden sähköpostitse tai soittamalla. Palvelemme arkisin klo 9-15. Otathan yhteyttä suoraan tavoittelemaasi henkilöön: henkilökunnan yhteystiedot.

Istunnon 2017 osallistujia oheisohjelmaksi Ruotsista tuodussa näyttelyssä #stoltsverigefinne #ylpeäruotsinsuomalainen

ULKOSUOMALAISET ovat voimavara Suomelle. Heistä noin 300 000 on kansalaisia. Äänioikeutettuja on runsas 254 000. Suomalaistaustaisia on noin 2 miljoonaa. He tekevät Suomea ja suomalaisuutta tunnetuksi maailmalla, ja tuovat ulkomailla oppimiaan tietoja ja taitoja Suomeen. Suomelle on tärkeää tämä vuorovaikutus; että siteet kotimaahan eivät katkea. USP auttaa yhteyden säilyttämisessä suomalaiseen yhteiskuntaan.

 

Tervetuloa poikkeamaan Suomi-Seuraan Mariankadulle, kauniiseen Kruunuhakaan.

USP:n TOIMINTAAN mukaan voivat tulla kaikki ulkosuomalaiset yhteisöt hyväksymällä USP:n säännöt. Toimintaan ei sisälly taloudellisia etuja tai velvoitteita. USP:n istunto kokoontuu 2-3 vuoden välein, jolloin se on suuri ulkosuomalaistapahtuma Suomessa. Näin edunvalvonta nivoutuu osaksi maailmalla asuvien suomalaisten osaamis- ja palvelukeskus Suomi-Seuran tehtävää toimia ulkosuomalaisten asialla. Kotisivu usp.fi on osa Suomi-Seuran sivustoa.

 

TERVETULOA UUSI VUOSI JA VUOSIKYMMEN! Vuonna 2020 ulkosuomalaisparlamentti täyttää 23 vuotta (perustamispäivä 5.8.1997).