Ulkosuomalaisparlamentin istunto 2017, Helsingin yliopiston juhlasali. Kuva: Petra Lönnqvist Suomi100.

Ulkosuomalaisparlamentti (USP) on v. 1997 perustettu ulkosuomalaisten yhteisöjen  (1) yhteistyöfoorumi, jossa maailman suomalaiset päättävät yhdessä heille tärkeistä asioista. Toiminta suuntautuu ensisijaisesti Suomen päättäjiin, joille parlamentti tiedottaa ulkosuomalaisten olosuhteista ja näkökulmista. Ulkosuomalaisille yhteisöille USP tarjoaa (2) keskustelu- ja tiedotuskanavan, niin ulkosuomalaisille itselleen kuin Suomeenkin päin. (3) Vaikuttajana USP huolehtii, että parlamentin hyväksymät päätöslauselmat välitetään päätöksentekijöille. Näin Suomen viranomaiset ja lainsäätäjät voivat paremmin huomioida ulkosuomalaisten näkemykset ja parannusehdotukset.

KERRO: Mikä on ulkosuomalaisparlamentin suurin saavutus?
Ystävällisesti vastaa 31.3. mennessä Suomi-Seura ry:n kyselyyn!

TÄRKEÄ TIEDOTUS (19.3.2020): Suomi-Seuran hallitus on 18.3. päättänyt, että koronvirustilanteesta johtuen Helsingissä Finlandia-talossa 11. – 12.6.2020 pidettävä ulkosuomalaisparlamentin 10. istunto joudutaan siirtämään vuodelle 2021. Istunnon uusi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Kiitos aktiivisuudesta kaikille istuntoon ilmoittuneille ja aloitteita toimittaneille suomalaisyhteisöille maailmalla! Jätetyt aloitteet ovat voimassa seuraavaan istuntoon. Maksetut henkilökohtaiset ilmoittautumismaksut palautetaan. Istunnon siirtämisestä kerrotaan kaikille USP-yhteisöille ja istuntoon ilmoittautuneille. Tarkempaa tietoa istunnosta tulee mahdollisimman pian. Tiedustelut: info@usp.fi

HYVÄ TIETÄÄ: Epävarmasta maailman tilanteesta huolimatta kokonaista 141 ulkosuomalaisyhteisöä ilmoittautui määräpäivään 11.3. mennessä ulkosuomalaisparlamentin 10. istuntoon, joka on nyttemmin siirretty kesäkuusta 2020 eteenpäin. Istunnon käsiteltäväksi jätettyjen aloitteiden suuren määrän takia niitä kirjataan yhä Saapuneet aloitteet listaan. Jätetyt aloitteet ovat voimassa vuoteen 2021 siirrettyyn istuntoon. Halu päästä mukaan istuntoon nosti parlamentin säännöt ratifioineiden yhteisöjen lukua: toiminnassa on nyt mukana 544 ulkosuomalaista yhteisöä 37 maasta.

AJANKOHTAISTA: Suomi-Seuran tiedote ulkosuomalaisille (18.3.2020): Ulkomailla asuvien suomalaisten kannattaa pysyä nykyisissä asuinmaissaan. Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi Suomi-Seuran henkilökunta, parlamenttisihteeri mukaan lukien, työskentelee toistaiseksi pääosin etätyönä kotona. Tapaamiset ja käynnit Suomi-Seuran Mariankadun toimistollamme on sovittava etukäteen. Toimiston palveluaika on arkisin klo 9-15. Ota suoraan yhteys tavoittelemaasi henkilöön. Henkilökunnan yhteystiedot ovat TÄSSÄ.

MUUTOKSENALAINEN: 13.6. avoin istunnon oheisohjelma Ulkosuomalaisuuden tulevaisuuspäivä (keskustakirjasto Oodi klo 10-15) nostaa esiin ulkosuomalaisuuden ajankohtaisia teemoja, tulevaisuuteen katsoen. Miten edistetään ja tuetaan ulkosuomalaisten osallisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa? Istunnosta vastaava Suomi-Seura ry järjestää yhdessä Kirkon ulkosuomalaistyön, Siirtolaisuusinstituutin, Suomen Merimieskirkko ry:n ja ulkoministeriön kanssa.

Istunnon 2017 osallistujia oheisohjelmaksi Ruotsista tuodussa näyttelyssä #stoltsverigefinne #ylpeäruotsinsuomalainen

Ulkosuomalaiset (heistä noin 300 000 kansalaisia) ja suomalaistaustaiset maailmalla (noin 2 miljoonaa) ovat voimavara Suomelle. He tekevät Suomea ja suomalaisuutta tunnetuksi maailmalla, ja tuovat ulkomailla oppimiaan tietoja ja taitoja Suomeen. Suomelle on tärkeää tämä vuorovaikutus; se että ulkosuomalaisten siteet kotimaahansa eivät katkea ja että yhteys suomalaiseen yhteiskuntaan säilyy. Ulkosuomalaisparlamentti (USP) mahdollistaa ulkosuomalaisten kuulemisen. USP toimii Suomi-Seura ry:n alaisuudessa ja sen rahoittamana.

USP:n kotipesä on Suomi-Seura ry – tervetuloa poikkeamaan Mariankatu 8:aan Helsingin Kruunuhakaan.

USP:n toiminta perustuu ulkosuomalaisyhteisöjen tekemiin aloitteisiin ja yhteisöjen edustajien istunnossa hyväksymiin päätöslauselmiin. Toimintaan voivat tulla mukaan kaikki ulkosuomalaiset yhteisöt, hyväksymällä USP:n säännöt. Toimintaan ei sisälly taloudellisia etuja tai velvoitteita. Mukana on jo 544 yhteisöä 37 maasta. USP:n istunto kokoontuu 2-3 vuoden välein ja se on tapahtumavuonnaan Suomen suurin ulkosuomalaistapahtuma.

Edunvalvonta on osa ulkosuomalaisten neuvonta- ja asiantuntijärjestö Suomi-Seura ry:n palveluita ulkosuomalaisille. Teimme yhteyden näkyväksi tällä uudella USP:n kotisivulla usp.fi (https://usp.fi) joka on osa Suomi-Seuran sivustoa. Seura edistää parlamentin hyväksymiä päätöslauselmia yhdessä USP:n puhemiehistön kanssa. Nämä maailman 8 USP-alueen edustajaa ylläpitävät vuoropuhelua Suomen ja ulkosuomalaisten välillä. Puhemiehistön työtä johtava puhemies on Suomi-Seuran puheenjohtaja.

(7.2.2020) Kiitämme kaikkia Suomi-Seuran harjoittelupaikkaa parlamenttisihteerin avustajana hakeneita. Opetushallituksen  Suomea Suomeksi -harjoitteluun voi hakea moniin eri paikkoihin, tiedot ja hakemuslomake TÄSTÄ

TERVETULOA UUSI VUOSI JA VUOSIKYMMEN! Vuonna 2020 ulkosuomalaisparlamentti täyttää 23 vuotta (perustamispäivä 5.8.1997).