Ulkosuomalaisparlamentin istunto 2017, Helsingin yliopiston juhlasali. Kuva: Petra Lönnqvist Suomi100.
Ulkosuomalaisparlamentti (USP) perustettiin vuonna 1997 ulkosuomalaisyhteisöjen yhteistyöfoorumiksi, jossa suomalaiset maailmalla päättävät yhdessä tärkeäksi kokemistaan asioista. Toiminta suuntautuu ensisijaisesti Suomen päättäjiin, joille parlamentti tiedottaa ulkosuomalaisten olosuhteista ja näkökulmista.
Ulkosuomalaisille yhteisöille ulkosuomalaisparlamentti tarjoaa myös keskustelu- ja tiedotuskanavan, niin ulkosuomalaisille  itselleen kuin Suomeenkin päin.
Vaikuttajana USP huolehtii, että parlamentin hyväksymät päätöslauselmat välitetään päätöksentekijöille. Näin Suomen viranomaiset ja lainsäätäjät ja muut yhteiskunnalliset toimijat voivat paremmin huomioida ulkosuomalaisten näkemykset ja parannusehdotukset.

TERVETULOA kaikki maailmalla toimivat USP-yhteisöt ulkosuomalaisparlamentin 10. istuntoon 11.-12.6.2020 Finlandia-talossa, Helsingissä!

TÄRKEÄÄ: Korkeintaan 30-vuotias istuntoon tulija: ano 28.2. asti Nuoren istunto-osallistujan matka-avustusta.

VIELÄ EHTII MUKAAN ISTUNTOON ALOITTEELLA JA TULEMALLA: USP-yhteisöt eli säännöt ratifioineet ulkosuomalaiset yhteisöt voivat 11.3. asti jättää aloitteita istuntoon suomalaisille maailmalla tärkeistä parannettavista asioista. Yhteisöllä on aikaa myös 11.3. asti ilmoittautua istuntoon (yhteisön ilmoittautumislomake). Niiden edustajilla ja tarkkailijoilla on aikaa ilmoittautua 30.4. asti jolloin valiokuntakin valitaan (edustajan/tarkkailijan ilmoittautumislomake). Lue lisää Istunnosta 2020! Oman ilmoittautumisen rekisteröitymismaksu kattaa muun muassa kahden päivän yhteiset lounaat ja kahvit. Keskustan hotelleihin on neuvoteltu alennuksia. Hienoja oheisohjelmia ennen ja jälkeen istunnon!

Parlamentin istunto kokoontuu noin 2-3 vuoden välein. USP:n 10. istunto on vuoden 2020 suurin ulkosuomalaistapahtuma. Kutsut ulkosuomalaisyhteisöille postitettiin ensisijaisesti sähköisesti 11.12.2019. Tarkistakaa sähköpostinne (myös roskapostilaatikko). Pyytäkää tarvitessa uusi kutsu parlamenttisihteeriltä: info@usp.fi

Istunnon 2017 osallistujia oheisohjelmaksi Ruotsista tuodussa näyttelyssä #stoltsverigefinne #ylpeäruotsinsuomalainen

Ulkosuomalaiset (heistä noin 300 000 kansalaisia) ja suomalaistaustaiset maailmalla (noin 2 miljoonaa) ovat voimavara Suomelle. He tekevät Suomea ja suomalaisuutta tunnetuksi maailmalla, ja tuovat ulkomailla oppimiaan tietoja ja taitoja Suomeen. Suomelle on tärkeää tämä vuorovaikutus; se että ulkosuomalaisten siteet kotimaahansa eivät katkea ja että yhteys suomalaiseen yhteiskuntaan säilyy. Ulkosuomalaisparlamentti (USP) mahdollistaa ulkosuomalaisten kuulemisen. USP toimii Suomi-Seura ry:n alaisuudessa ja sen rahoittamana.

USP:n kotipesä on Suomi-Seura ry – tervetuloa poikkeamaan Mariankatu 8:aan Helsingin Kruunuhakaan.

USP:n toiminta perustuu ulkosuomalaisyhteisöjen tekemiin aloitteisiin ja yhteisöjen edustajien istunnossa hyväksymiin päätöslauselmiin. Toimintaan voivat tulla mukaan kaikki ulkosuomalaiset yhteisöt, hyväksymällä USP:n säännöt. Toimintaan ei sisälly taloudellisia etuja tai velvoitteita. Mukana on jo 538 yhteisöä 36 maasta.

Edunvalvonta on osa ulkosuomalaisten neuvonta- ja asiantuntijärjestö Suomi-Seura ry:n palveluita ulkosuomalaisille. Teimme yhteyden näkyväksi tällä uudella USP:n kotisivulla usp.fi (https://usp.fi) joka on osa Suomi-Seuran sivustoa. Seura edistää parlamentin hyväksymiä päätöslauselmia yhdessä USP:n puhemiehistön kanssa. Nämä maailman 8 USP-alueen edustajaa ylläpitävät vuoropuhelua Suomen ja ulkosuomalaisten välillä. Puhemiehistön työtä johtava puhemies on Suomi-Seuran puheenjohtaja.

(7.2.2020) Kiitämme kaikkia Suomi-Seuran harjoittelupaikkaa parlamenttisihteerin avustajana hakeneita ja olemme yhteydessä haastateltaviin. Opetushallituksen Suomea Suomeksi -harjoitteluun voi hakea moniin eri paikkoihin, tiedot ja hakemuslomake TÄSTÄ

TERVETULOA UUSI VUOSI JA VUOSIKYMMEN! Vuonna 2020 ulkosuomalaisparlamentti täyttää 23 vuotta (perustamispäivä 5.8.1997).