Muutto ulkomaille

Olemme koonneet tänne tietoa ulkomaille muuttoa tilapäisesti tai toistaiseksi suunnitteleville. Tutustu ensin ulkomaille muuttajan muistilistaan. Löydät tarkempaa tietoa aihekohtaisesti selaamalla muistilistan alapuolelta löytyvän tekstin otsikoita.

Suomi-Seura ei vastaa sivulla mahdollisesti olevista virheistä ja niistä lukijoille aiheutuvista vahingoista. Päivitetyin tieto löytyy viranomaisten omilta sivuilta.

Ulkomaille muuttajan muistilista

Kela

  • Ilmoita muutosta ulkomaille Kelan lomakkeella Y38.
  • Jos muuttosi on vakinainen, palauta Kela-kortti Kelalle.

Digi- ja väestötietovirasto

Muuta muistettavaa

  • Ilmoita postiin osoitteenmuutos ja sovi halutessasi postin edelleen lähetyksestä
  • Tarkista passisi voimassaoloaika. Voit tarvittaessa uusia passin jatkossa myös Suomen matkan aikana.
  • Ota kopioita kaikista tarvitsemistasi asiakirjoista, myös passista.
  • Pyydä potilastietosi lääkäriltä/terveyskeskukselta niin, että diagnoosit ovat latinaksi tai englanniksi ja lääkemääräyksistä käy ilmi vaikuttava aine ja annostus. Muista rokotuskortti!
  • Tarkista, mitkä vakuutuksistasi eivät ole voimassa ulkomaille muuton jälkeen ja ota uudet tarvitsemasi vakuutukset uudessa asuinmaassasi.
  • Jos muutat lemmikin kanssa, muista hankkia lemmikkipassi eläinlääkäriltä.
  • Jos olet eläkkeellä, pyydä eläkevakuutusyhtiöltäsi eläkeläiskortti, jos sinulla ei ole sellaista.
  • Harkitse testamentin ja edunvalvontavaltuutuksen tekemistä, jos se on ajankohtaista.

Kenelle muutosta on ilmoitettava?

Muuttoilmoitus

Sinun pitää tehdä muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon (DVV), kun muutat ulkomaille yli kolmeksi kuukaudeksi.

Voit tehdä muuttoilmoituksen DVV:n verkkopalvelussa tai lomakkeella, jonka saat esimerkiksi postista tai DVV:n palvelupaikoista. Voit ilmoittaa yhdellä ilmoituksella osoitetietosi sekä DVV:lle että Postin osoitetietojärjestelmään. Lue lisää DVV:n sivuilta.

Kun muutat ulkomaille yli vuodeksi, muutto on vakinainen. Tällöin sinulla ei enää ole kotikuntaa Suomessa. Jos muutat ulkomaille alle vuodeksi, muutto on tilapäinen ja kotikuntanasi säilyy se kunta, jossa asuit ennen muuttoa. Joissain tilanteissa myös yli vuoden kestävä muutto voidaan katsoa tilapäiseksi. Jos asut ulkomailla yli kolme vuotta, katsotaan muutto aina vakinaiseksi.

Sinun pitää itse huolehtia siitä, että henkilö- ja osoitetietosi pysyvät ajan tasalla Suomen väestötietojärjestelmässä. Kun muutat ulkomailla osoitteesta toiseen, muista ilmoittaa uusi osoitteesi Digi- ja väestötietovirastolle. Voit tehdä ilmoituksen muutosta DDV:n sivuilla sähköisellä lomakkeella tai Suomen edustuston kautta.

Ilmoitus Kelaan

Ilmoita muutostasi Kelaan, jos sinulle maksetaan Kelasta etuuksia tai sinulla on Suomesta myönnetty eurooppalainen sairaanhoitokortti. Jos muutat ulkomaille alle 6 kuukaudeksi, olet yleensä oikeutettu saamaan Kelan etuuksia. Jos muutat pysyvästi ulkomaille tai oleskelet muualla kuin EU- tai ETA-maassa, Isossa, Britanniassa tai Sveitsissä yli 6 kuukautta, oikeutesi Kelan etuuksiin päättyy yleensä muuttopäivään. Tällöin sinun täytyy palauttaa Kela-korttisi Kelalle.
Lue lisää Kelan sivuilta.

Muut ilmoitukset

Voit ilmoittaa yhdellä ilmoituksella osoitetietosi sekä Digi- ja väestötietovirastolle että Postin osoitetietojärjestelmään. Jos haluat, voit tilata maksullisen muuttopostipalvelun Postin sivuilta. Tee myös matkustusilmoitus ulkoministeriön matkustusilmoitus.fi-palvelussa.

Monet organisaatiot saavat automaattisesti tiedon muutostasi DVV:n muuttoilmoituksen kautta väestörekisteristä. Muutosta on kuitenkin hyvä ilmoittaa pankkiin, luottokorttiyhtiölle, vakuutusyhtiölle, puhelinyhtiölle, sähkölaitokselle, vesilaitokselle, ammattiliittoon, lehtien tilauspalveluun, yhdistyksiin ym. sekä isännöitsijälle tai kiinteistönhoitajalle.

Matkustusasiakirjat

Passi ja henkilökortti

Tarkista matkustusasiakirjasi voimassaolo hyvissä ajoin ennen muuttoa. Passi ja henkilökortti ovat voimassa viisi vuotta. Henkilökortissa on siru, jossa on kansalaisvarmenne. Sen avulla voit tunnistautua moniin julkisen sektorin verkkopalveluihin asuinmaastasi riippumatta. Lue lisää kansalaisvarmenteesta ja sähköisestä henkilöllisyydestä DVV:n sivuilta.

Saat passin ja henkilökortin edullisimmin, kun haet niitä yhtä aikaa sähköisesti. Tämä onnistuu myös ulkomailta käsin tietyin edellytyksin. Lisää tietoa passin ja henkilökortin hakemisesta ulkomailla saat ulkoministeriön sivuilta.

Oleskeluluvat

EU-kansalaisen rekisteröityminen

EU-kansalainen voi yleensä oleskella toisessa EU-jäsenvaltiossa ilman rekisteröitymistä enintään 3 kuukautta kerrallaan. Jos oleskelusi kestää yli 3 kuukautta, sinun pitää rekisteröityä maassa asuvaksi. Lisätietoa maakohtaisista käytännöistä löydät esimerkiksi Sinun Eurooppasi -sivuilta.

Viisumi EU/ETA-alueen ulkopuolelle

Jos muutat EU- ja ETA-maiden ulkopuolelle, sinun kannattaa ottaa selvää maahantulomääräyksistä ja tarvittavista matkustusasiakirjoista hyvissä ajoin. Voit tutustua eri maiden viisumi- ja passisäännöksiin Kansainvälisen ilmakuljetusliiton (IATA) verkkosivuilla. Voit hakea oleskelulupaa ja viisumia kohdemaan edustustosta Suomesta tai lähimmästä kyseisen maan edustustosta ulkomailta. Edustustojen yhteystiedot löydät ulkoministeriön sivuilta.

Sosiaaliturva ulkomaille muutettaessa

Selvitä kuka huolehtii sosiaaliturvastasi (sairausvakuutus, perhe-etuudet jne.), kun muutat ulkomaille:

Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla välttämätöntä sairaanhoitoa samaan hintaan ja samoilla ehdoilla kuin maassa asuvat henkilöt, kun oleskelet tilapäisesti toisessa EU/ETA-maassa, Isossa-Britanniassa tai Sveitsissä ja kuulut Suomen sosiaaliturvaan. Lue lisää eurooppalaisesta sairaanhoitokortista Kelan sivuilta.

Kun oleskelet muualla kuin EU- tai ETA-maassa, Isossa-Britanniassa tai Sveitsissä, vastaat yleensä itse hoidosta aiheutuneista kustannuksista.

Sinun kannattaa aina ottaa kattava matkavakuutus, kun matkustat ulkomaille! On myös hyvä selvittää jo ennen matkaa, tai viimeistään kohteessa, miten kohdemaan terveydenhuolto toimii ja missä matkavakuutukseesi liittyvät terveydenhuollon pisteet ja sairaalat sijaitsevat.

Muutto EU/ETA-maahan, Isoon-Britanniaan tai Sveitsiin

Kun muutat pysyvästi toiseen EU/ETA-maahan, Isoon-Britanniaan tai Sveitsiin, muuttomaa on pääasiallisesti vastuussa sosiaaliturvastasi. Ilmoita ulkomaille muutosta OmaKelassa tai Kelan lomakkeella Y38. Oikeutesi Kelan sosiaaliturvaan katkeaa yleensä, jos muuttosi ulkomaille kestää yli kuusi kuukautta.

Kelan kansainvälisten asioiden keskus palvelee Suomeen tai ulkomaille muuttavia ja muissa kansainvälisissä tilanteissa olevia asiakkaita.

Matkavakuutus

Tarkista oman matkavakuutuksesi voimassaolo ja ehdot. Kun oleskelet ulkomailla tilapäisesti, matkavakuutus on yleensä voimassa enintään kolme kuukautta. Vakuutusyhtiöillä on erilaisia rajoituksia liittyen lisäpäiviin ja asiakkaan ikään.

Jos muutat ulkomaille pysyvästi, suomalaisen matkavakuutuksen voimassaolo yleensä lakkaa, kun olet tehnyt muuttoilmoituksen, etkä enää kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin. Sinun on hyvä tarkistaa, miten ulkomaille muutto vaikuttaa kaikkiin vakuutuksiin, joita sinulla on.

Verovelvollisuus

Jos oleskelet ulkomailla tilapäisesti ja olet Suomen kansalainen, sinulla on verovelvollisuus Suomeen. Jos taas muutat ulkomaille pysyvästi (ja sinulla on Suomen kansalaisuus), olet Suomessa yleisesti verovelvollinen muuttovuoden ja kolmen seuraavan vuoden ajan. Tällöin maksat veroa Suomeen sekä Suomesta että ulkomailta saamistasi tuloista. Kolmen vuoden ulkomailla asumisen jälkeen olet yleensä Suomessa rajoitetusti verovelvollinen, maksat siis Suomeen veroa vain Suomesta saamistasi tuloista.

Suomen kansalaisen rajoitettu verovelvollisuus voi alkaa jo ensimmäisten kolmen ulkomailla asutun vuoden aikana, jos olennaisia siteitä ei enää ole Suomeen.

Eläkkeiden maksaminen ulkomaille

Suomessa kertyneet työeläkkeet maksetaan kaikkialle maailmaan riippumatta siitä missä asut.

Kansaneläke maksetaan EU- ja ETA-maihin sekä maihin, joiden kanssa Suomen valtio on sopinut eläkkeiden maksamisesta sosiaaliturvasopimuksella. Lisätietoa ulkomailla olon vaikutuksesta kansaneläkkeeseen saat Kelan kansainvälisten asioiden keskuksen palvelunumerosta +358 (0)20 634 0200.

Ilmoita muutostasi eläkettäsi maksavalle taholle (työeläkelaitokseen tai Kelalle).

Suomesta ulkomaille maksettavat eläkkeet verotetaan samalla tavalla kuin Suomessa asuvien eläkkeetkin. Suomella on yli 70 verosopimusta muiden maiden kanssa. Suurimmassa osassa verosopimuksia todetaan, että eläkkeet verotetaan pääsääntöisesti siinä valtiossa, mistä ne maksetaan. Verosopimuksiin voit tutustua Verohallinnon sivuilla. Jos muutat maahan, johon verotus siirtyy maiden välisen verosopimuksen mukaan ja haluat siirtää verotuksen uuteen asuinmaahan mahdollisimman pian, sinun pitää jättää verotoimistoon ulkomailla asuvan/ulkomaille muuttavan verokorttihakemus. Löydät lomakkeen Verohallinnon sivuilta. Muussa tapauksessa eläketulosi verotetaan Suomessa vielä muuttovuoden ja sitä seuraavat kolme vuotta. Muista antaa veroilmoitus Suomeen myös ulkomaille muuttosi jälkeen, kun sinulla on tuloja Suomesta.

Jos saat eläkettä Suomen valtiolta, kunnalta tai muulta julkisyhteisöltä, se verotetaan pääosin Suomeen muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Pankkiasiat

Pankkitili

Kun muutat ulkomaille, sinulla on hyvä olla pankkitili sekä Suomessa että uudessa asuinmaassa. Sinun kannattaa sopia mahdollisesti Suomeen jäävän maksuliikenteen hoidosta oman pankkisi kanssa. Voit myös halutessasi antaa valtakirjan Suomeen jäävälle luottohenkilölle, joka voi hoitaa pankkiasioita puolestasi tarvittaessa.

Pankkitilin avaaminen uudessa maassa

Jotta voit avata pankkitilin ulkomailla, tarvitset passin lisäksi todistuksen vakituisesta osoitteesta kyseisessä maassa. Pankki voi myös vaatia paikallista henkilötunnusta, jonka saat oleskeluluvan myöntämisen yhteydessä sekä ajokorttia tai varmennusta henkilöllisyydestä Suomessa olevasta pankista. Kun haet luottokorttia, sinulta voidaan vaatia todistusta säännöllisistä tuloista.

Käytännön muuttojärjestelyt

Asunto ulkomailta

Ulkomailla sijaitsevaa asuntoa ei välttämättä kannata vuokrata Suomesta käsin, sillä asunto saattaa olla erilainen kuin mitä on luvattu. Asuntoa ei varsinkaan ole hyvä ostaa ilman, että ensin kunnolla tutustuu asuntoon ja sitä ympäröivään alueeseen. Myös kiinteistövälittäjän luotettavuus on hyvä tarkistaa. Riippuu maasta, kuinka hyvin vuokrattavat asunnot on varusteltu.

Muuttotavaroiden, auton ja lemmikkieläinten vienti ulkomaille

Kun muutat ulkomaille, selvitä kohdemaan viranomaisilta (kuten kohdemaan suurlähetystöstä) mitä tuontirajoituksia ja ilmoitusmenettelyjä kohdemaassa on.

Voit viedä omaan käyttöösi tarkoitetut muuttotavat EU/ETA-alueella maasta toiseen ilman, että sinun pitää maksaa tullimaksuja. Jos muutat johonkin muuhun maahan, sinun pitää ottaa selvää kohdemaan tullimääräyksistä.

Lisätietoja saat Tullin sivuilta.

Kun viet muuttoautoa ulkomaille sinun pitää selvittää muun muassa, kuinka pian sinun täytyy rekisteröidä auto kohdemaan autorekisteriin sekä rekisteröintimaksun suuruus

Eläinten tuonti- ja vientivaatimukset vaihtelevat eläinlajin mukaan ja sen mukaan, muutatko EU:n jäsenmaahan vai et. Ruokaviraston sivuilta löytyy kattavasti tietoa eläinten maastaviennistä ja -tuonnista. Voit kysyä neuvoja myös eläinlääkäriltä. Muista myös hankkia lemmikkipassi eläinlääkäriltä.

Ajokortti

Ajokortti, joka on myönnetty EU-maassa, on voimassa kaikissa EU- ja ETA-maissa. Kun muutat ulkomaille, sinun on hyvä tarkistaa paikallisilta viranomaisilta, pitääkö ajokorttisi rekisteröidä tai vaihtaa paikalliseen tai kansainväliseen ajokorttiin.

Löydät tietoa kansainvälisestä ajokortista Autoliiton sivuilta.

Monissa maissa pitää hankkia paikallinen ajokortti silloin, kun maassa oleskelee pidempään kuin 3 tai 6 kuukautta. Ota yhteyttä paikallisiin viranomaisiin ja tarkista, millaisella ajokortilla maassa saa autoilla.

Lääkkeet

Selvitä mahdolliset lääkkeiden maahantuotiin liittyvät rajoitukset ennen matkaa. Saat lisätietoja lääkerajoituksista kohdemaan edustustosta Suomessa. Sinun pitää ottaa lääkemääräykset eli reseptit mukaan matkalle. Pyydä potilastietosi lääkäriltä/terveyskeskukselta niin, että diagnoosit ovat latinaksi tai englanniksi ja lääkemääräyksistä käy ilmi lääkkeen vaikuttava aine ja annostus. Muista myös ottaa rokotuskortti mukaan.

ICE-numero – In Case of Emergency

Sinun kannattaa lisätä ICE-koodi sen henkilön/henkilöiden puhelinnumeroiden eteen, joihin haluat pelastusviranomaisten ottavan yhteyttä, jos joudut esimerkiksi onnettomuuteen. Osa puhelinmalleista tarjoaa valmista ICE-tunnistetta, jonka voit lisätä yhteystietoihin. Voit myös kirjoittaa ICE-yhteystiedot puhelimen taakse tarralappuun.

Muuta huomioitavaa

Ota kaikista tarvitsemistasi asiakirjoista kopioita, myös passistasi. Voit myös skannata tärkeät paperit ja tallentaa ne pilvipalveluihin tai sähköpostiisi liitteiksi.

Jos saat eläkettä, pyydä todistus eläketuloistasi omalta eläkevakuutusyhtiöltäsi tai Kelalta englanniksi. Pyydä myös eläkevakuutusyhtiöltäsi eläkeläiskortti.

Harkitse testamentin ja edunvalvontavaltuutuksen tekemistä, jos tämä on sinulle ajankohtaista. Testamentti on hyvä laatia asianajajan kanssa niin, että se on sisällöltään Suomen ja asuinmaan oikeusjärjestyksen mukainen ja muodoltaan kelvollinen molempien maiden tuomioistuimissa. Kun teet edunvalvontavaltuutuksen, asioitasi hoitaa itse valitsemasi uskottu henkilö, jos et pysty enää itse hoitamaan niitä. Lue aiheesta lisää DVV:n sivuilla.

Hyödyllisiä linkkejä nuorille

Maailmalle.net -palvelusta löytyy tietoa opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla, kansainvälisestä nuorisotoiminnasta sekä muista kansainvälistymisen vaihtoehdoista. Euroopan nuorisoportaalista taas löytyy tietoa työskentelystä EU-maissa, opiskelusta, matkailusta Euroopassa sekä vapaaehtoistyöstä ja vaihto-ohjelmista. EDUFI-harjoittelupaikkoja korkeakouluopiskelijoille ja vastavalmistuneille löytyy opetushallituksen sivuilta. Nordjobb välittää kesätyöpaikkoja, asuntoja sekä kulttuuri- ja vapaa-ajanohjelmaa Pohjoismaissa 18–30-vuotiaille nuorille.