Suomenruotsalaiset maailmalla: AJANKOHTAISTA

 

Ulkosuomalaisparlamentin 10. istunto 11.-12.6.2021 kokoontuu virtuaalisesti – tervetuloa etäistuntoon!

Koronavirustilanteen vuoksi ulkosuomalaisparlamentin 10. istunto Helsingissä Finlandia-talossa siirrettiin kesäkuusta 2020 eteenpäin vuodella. Suomi-Seura järjestää USP:n 10. istunnon 11.-12. kesäkuuta 2021 etänä. Poikkeuksellinen etäistunto tulee yhtäläisemmin kaikkien 543 suomalaisen yhteisön luokse 37 maassa, terveysturvallisesti ja matkustusrajoitukset huomioiden.

Istuntoon jätettävien aloitteiden määräpäivä oli 10.3.2021. Maailmalta saapui ennätykselliset 90 aloitetta! Yhteisöjen ilmoittautuminen istuntoon päättyi 10.3.2021. Henkilöiden ilmoittautuminen päättyi 29.4. Yhteisö saa istuntoon jäsenmääränsä mukaan 1-3 äänivaltaista edustajaa. Tarkkailijoiden lukua ei ole rajoitettu.

Jäikö yhteisönne ilmoittamatta istuntoon? Miksi meiltä tulisi useita, kokemattomia ja nuoriakin tarkkailijoita istuntoon? Henkilön lomakkeen lähetyksestäni ei tullut vahvistusta sähköpostilla? Näihin ja muihin kysymyksiin löytyvät vastaukset osiosta USP:n 10. istunto.

Istuntoviikon alussa: Suomenruotsalaiset maailmalla -alueen oma istunnon valmisteleva aluekokous

Istuntoa ennen pitävät maailman kahdeksan aluetta omat istunnot valmistelevat aluekokoukset etänä. Kokoukseen osallistuvat istuntoon ilmoittautuneiden yhteisöjen edustajat ja tarkkailijat. Kokous valitsee alueen edustajan (USP:n puhemiehistön jäsen eli varapuhemies) ja tämän henkilökohtaisen varahenkilön. He aloittavat kautensa 10. istunnon toisen päivän lopusta 12.6.2021. Kauden pituus määräytyy seuraavan parlamentin istunnon mukaan, joka on 2-3 vuoden sisällä. Kokouksessa myös tutustutaan, ja saadaan opastusta niin istuntoon kuin Suomi-kyläänkin jossa istunto sijaitsee (istunto-kokemusta ja erityisiä tietokonetaitoja ei tarvita).

  • Suomenruotsalaiset maailmalla / Finlandssvenskar i Världen aluekokouksen tarkka ajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Kokous pidetään etänä. Alueenne edustaja Barbro Allardt Ljunggren tiedottaa hyvissä ajoin tarkan kokousajan, asialistan ja miten osallistutaan alueen edustajan ehdokasasetteluun. Tiedustelut: Barbro Allardt Ljunggren (barbro.allardt@gmail.com).

Ulkosuomalaisparlamentin 10. istunto kokoontuu Suomi-kylässä

Istuntoviikolla USP:n sihteeristö Suomi-Seura ry kutsuu Suomi-kylään 7.-13.6.2021 kaikki ulkosuomalaiset ja heistä kiinnostuneet. Suomi-kylä (Finlandsbyn, Finland Village) on virtuaalinen alusta, joka tarjoaa tunnemuistoja, kohtaamisia ja jossa viidytään sekä viisastutaan. Suomi-kylä on auki 7/24, ilmainen ja sinne rekisteröidytään. Kylään tuloon tarvitaan vain internet-yhteys. Ulkosuomalaisuuden viikko huipentuu USP-yhteisöjen omaan ulkosuomalaisparlamentin 10. istuntoon 11.-12.6. Suomi-kylän yhä päivittyvää ohjelmaa voi kurkata tässä.

Istunnon edellä (aiemmissa Helsingin istunnoissa edeltävänä päivänä) pitää Suomenruotsalaiset maailmalla -alue kuten muutkin USP-alueet, oman istunnon valmistelevan kokouksensa. Alueen edustaja tiedottaa kaikkia alueen USP-yhteisöjä hyvissä ajoin tarkasta kokouksen ajankohdasta ja ehdokasasettelusta. Istunnon valmistava aluekokous pitää alueen edustajan ja tämän varahenkilön vaalin.