Työnhaku Suomessa – pikaopas: käytännön vinkkejä ja linkkejä (4/4)

OSA 4: Potentiaalisten työnantajaorganisaatioiden tunnistaminen

0

Taustaa

Tämä on viimeinen osa neliosaisesta artikkelisarjasta, jossa käsitellään työnhakua Suomessa ja annetaan käytännön vinkkejä – ja linkkejä. Vaikka nämä vinkit ovat suunnattu osin paluumuuttajia silmällä pitäen, suuri osa niistä sopii myös niille ekspatriaateille, jotka haluavat edistää uraansa Suomen ulkopuolella.

Tässä artikkelisarjan osassa käsitellään tapoja ja työkaluja potentiaalisten työnantajaorganisaatioiden tunnistamiseksi ja kontaktoimiseksi.

Minun nimeni on Jaakko ja olen toiminut rekrytointialalla vuodesta 1996 lähtien. Kiitos kun olet mukana, matka jatkuu!

Työpaikkailmoitukset

Helpoin tapa tunnistaa potentiaalinen työnantaja on tietysti selailla työpaikkailmoituksia. Organisaatiot ilmoittavat avoimista paikoista omilla kotisivuillaan, mutta löydät niitä myös rekrytointiorganisaatioiden

sivuilta sekä esimerkiksi seuraavilta sivustoilta:

Piilotyöpaikat

Suuri osa positioista on niin sanottuja piilotyöpaikkoja. Se tarkoittaa sellaisia positioita, joita ei ole ilmoitettu julkisesti, tai edes organisaation sisällä avoinna olevaksi – tai sellaisia, joiden olemassaoloa ei edes työnantaja itsekään tiedä. Viimeksi mainittu tuntuu paradoksilta, mutta on täysin mahdollista, että juuri sinulla on sellainen osaamiskombinaatio, jota jokin organisaatio tarvitsisi, mutta siellä ei vielä ole täysin herätty tuohon tarpeeseen. Heitä pitää siis hieman auttaa.

Työnhaku on markkinointia

Työnhakuprojektisi on itse asiassa markkinointiprojekti. Sinun pitää määritellä tuote (sinä sekä osaamisesi ja potentiaalisi), kiteyttää markkinointiviestisi (CV ja saate), valita kohderyhmä ja viestiä asiasi kohderyhmälle.

Tunnista kohderyhmäsi

Kun haluat lähestyä potentiaalisia työnantajia suoraan, siis muutoin kuin vain vastaamalla työpaikkailmoitukseen, sinun on ensin selvitettävä itsellesi, missä sinua ja taitojasi tarvitaan. Tässä tulee tämän artikkelin ehkä tärkein vinkki:

Mieti ensimmäiseksi hyvin laajasti millaisilla toimialoilla tarvitaan samantyyppistä osaamista kuin sinulla on. Siis ei välttämättä juuri samaa osaamista, vaan myös samantyyppistä osaamista.

Tarkoitus on laajentaa kohderyhmää sen ulkopuolelle, joka on itsestään selvä ja jonka jo tiedät. Sama toisin sanoin: älä mieti mihin voisit mennä töihin, vaan mieti, millä muilla toimialoilla on samankaltaisuuksia aiempien työnantajiesi toimialan kanssa.

Esimerkki: jos olet kumisaapastehtaan tuotantopäällikkö, seuraava työpaikkasi voisikin olla rengastehtaassa tai nahkasaapastehtaassa.

Tuohon lähestymistapaan pääset sitä paremmin käsiksi mitä laajempi tietämys sinulla on eri toimialoista ja niiden liiketoimintalogiikoista. Tämä vaatii asioihin perehtymistä. Voit hyödyntää tässä myös omaa kontaktiverkostoasi: kysy ihmisiltä heidän näkemystään, kysy mitä he itse tekevät työssään, kysy millaisia ammattiryhmiä, osaamista ja positioita heidän organisaatiossaan on.

Esimerkki: suorahakukonsultteina toimii muun muassa opettajia, kadettiupseereita ja pappeja. Noista lähtökohdista katsoen suorahakukonsultiksi ryhtyminen ei ehkä ole se ihan kaikkein ilmeisin ura-askel, mutta tarkemmin pohtiessa tuosta on tiettyä logiikkaa löydettävissä.

Toimialoista organisaatioihin

Kuin olet saanut määriteltyä kohdetoimialat, sinun tulee selvittää sillä toimivat organisaatiot.

Alla on muutamia lähteitä, joista maksullisissakin saattaa olla myös maksuton koekäyttömahdollisuus tai maksuttomat rajalliset – työnhakuun riittävät – hakumahdollisuudet. Tilanne elää jatkuvasti, joten en ryhmittele niitä tässä yhteydessä maksullisiin ja maksuttomiin.

Mene tiedonlähteen kotisivulle, rekisteröidy, jos sitä vaaditaan ja tee lähteestä tiedonhakuja: käytä lähtökohtana tunnistamiasi toimialoja ja etsi niillä toimialoilla toimivat organisaatiot sinulle sopivalla maantieteellisellä alueella. Tämän jälkeen onkin aika mennä kyseisten organisaatioiden kotisivuille perehtymään niihin tarkemmin, ja kontaktoimaan lupaavimmat.

Otan myös itse mielelläni vastaan suomalaisten ekspatriaattien CV:itä ja välitän niitä sopiville rekrytoijille. Lisätietoja täältä.

Organisaatioista henkilöihin

Yhteydenottosi kohde voi olla rekrytointi-/henkilöstöosasto, mutta jos olet jonkin alan asiantuntija, voi kykyjäsi tarvitseva esimies olla paras kohde. Selvitä esimerkiksi LinkedInin avulla, kuka on juuri sinua kiinnostava henkilö.

Yhteydenottotapasi voit valita itse. Voit käyttää sinulle sopivinta ja luontevinta lähestymistapaa, oli se sitten puhelinsoitto, sähköposti, LinkedIn -viesti tai joku muu. Suositeltava tapa on ensin lähettää sähköposti ja jos vaikkapa viikkoon ei kuulu vastausta, voit soittaa lyhyesti perään ja varmistaa, että viesti on tavoittanut vastaanottajansa. Kunnioita kuitenkin myös vastaanottajan ajankäyttöä – älä esimerkiksi yritä tunkea väkisin henkilökohtaiseen tapaamiseen. Tämä pätee myös rekrytointiyrityksiin.

On aina suureksi avuksi, jos voit mainita jonkun henkilön, joka on sinulle vinkannut, että voisit olla yhteydessä siihen henkilöön, jonka kontaktoit. Se rakentaa luottamusta ja kohdehenkilö ottaa sinut “enemmän tosissaan”. Eli hyödynnä omaa verkostoasi: jos et heti osu oikeaan kohteeseen, pyydä aina vinkkiä seuraavaksi kohteeksi ja etene ketjua pitkin! Voit myös aina ripotella CV:täsi matkan varrelle.

Eteenpäin!

Olemme päässeet artikkelisarjan loppuun. Toivottavasti olet saanut työkaluja ja eväitä oman urasi edistämiseen! Muista: kukaan ei ole sopiva kaikkiin työpaikkoihin, mutta jokaiselle on olemassa sopiva työpaikka.

Pätevyys ja sopivuus eivät ole sama asia. Vaikka hakisit, mutta et tulisikaan valituksi siihen, mikä vaikutti unelmatyöpaikaltasi, kyse tuskin on sinun puutteistasi vaan siitä, että joku toinen vain on kokonaisuutena juuri tuohon paikkaan sopivampi. Sinä olet sitten puolestasi häntä sopivampi johonkin toiseen työpaikkaan. Nyt vain reippaasti etsimään tuota paikkaa!

Lue myös artikkelisarjan kolme aikaisempaa osaa:

Kirjoittaja

Jaakko Anttila
Jaakko Anttila

Jaakko Anttila, Research Consultant & PartnerFineks 

Suomi-Seura edistää ulkosuomalaisten etätyömahdollisuuksia ja sujuvaa paluumuuttoa Osaajaväylä Suomeen -mallin avulla. Fineks-ekspatriaattipalvelu on yksi Suomi-Seura ry:n vuoden 2022 yhteistyökumppaneista. Lue lisää yhteistyöstä ja Fineksin tarjoamista palveluista täältä.