Woman in White Dress Shirt and Black Pants Wearing Black Framed Eyeglasses Sitting on Gray Couch

Taustaa

Tämä on toinen osa neliosaisesta artikkelisarjasta, jossa käsitellään työnhakua Suomessa ja annetaan käytännön vinkkejä – ja linkkejä. Vaikka nämä vinkit on suunnattu osin paluumuuttajia silmällä pitäen, suuri osa niistä sopii myös niille ekspatriaateille, jotka haluavat edistää uraansa Suomen ulkopuolella.

Minun nimeni on Jaakko ja olen toiminut rekrytointialalla vuodesta 1996 lähtien. Kiitos kun olet mukana, matka jatkuu!

Mikä CV on

Curriculum vitae (CV, resumé, ansioluettelo) on lähinnä Euroopassa käytössä oleva nimi dokumentille, jossa on kuvattuna ehdokkaan koulutukseen ja ammatilliseen historiaan liittyvät asiat. CV sisältää myös ehdokkaan yhteystiedot ja useimmiten myös valokuvan. Yhdysvalloissa samasta dokumentista käytetään nimitystä resumé.

Artikkelisarjan edellisessä osassa jo sivuttiin hieman CV:tä, kerrataanpa vielä:

 • CV:tä voisi verrata elintarvikkeen tuoteselosteeseen: se sisältää faktoja. Sen kaveri, saatekirje, motivation letter, tai millä nimellä sitä kutsuukin, on puolestaan markkinointiväline, jossa kehut itseäsi ja kerrot mitä haluaisit tehdä ja missä olisit hyvä.
 • CV:n pituudella ei ole mitään merkitystä, kunhan se vain sisältää työn kannalta oleellisia asioita. Kokenut CV:iden lukija osaa hyödyntää useampisivuisenkin CV:n.
 • Sisältö ratkaisee, ei muoto. Ellet ole hakemassa esimerkiksi taide-/media-alalle, älä tee ”hienon” näköistä ja ”luovaa” CV:tä, josta saa faktoja oikein hakemalla hakea.
 • Kirjoitusvirheet pilaavat mahdollisuuksiasi päästä haastatteluun.
 • Valokuvan saa laittaa mutta se ei ole pakollinen. Jos sinun on vaikea päättää, laitatko valokuvan vai et, laita.
 • Fiksu tapa on kirjoittaa ensin ”master-CV” jossa on ”kaikki mahdollinen” ja jota ylläpidät sitten loppuelämäsi ajan. Tästä sinun on sitten helppo muokata kuhunkin tarpeeseen sopiva versio poistamalla tarpeettomat asiat.

CV:n sisältö ja rakenne

CV:si voi sisältää ainakin, ja tyypillisesti tässä järjestyksessä:

 • valokuvasi
 • yhteystietosi
 • kielitaitosi (myös taso, esim. ”Kielitaito, asteikko 1-5: suomi 5 (äidinkieli), englanti 5 (kotikieli), ruotsi 3, swahili 2”)
 • maat joissa olet opiskellut/asunut/työskennellyt, merkitse myös ajanjakson pituus
 • suorittamasi tutkinnot, tuoreimmasta alkaen: tutkinto (tarvittaessa osasto, syventymiskohde tms.), oppilaitos, opiskeluaika
 • muut erityisen tärkeät koulutustietosi (erityiskurssit, pätevyydet)
 • työhistoriasi, tuoreimmasta alkaen: ajanjakso, organisaation nimi, tittelisi, tarvittaessa kuvaus organisaatiosta, kuvaus työsi sisällöstä ja vastuualueistasi
 • harrastuksesi.

Kiinnitä erityistä huomiota

Kuvaus työsi sisällöstä: ranskalaisia viivoja voi käyttää selkeyden vuoksi. Kuvatessasi vastuualueitasi, aloita lause sanoilla ”Vastasin”, ”Osallistuin”, ”Tuin” tms., joka antaa lukijalle tarkemman mielikuvan roolistasi.

Numeroita: jos voit, anna numeerisia tietoja. Näin lukija saa selkeämmän käsityksen asioiden dimensioista. Esimerkiksi:

– ”Vastasin b2b -myyntitiimissämme (5 henkeä) henkilökohtaisesti suurimmista asiakkaistamme (9 kpl), joiden osuus tiimimme myynnistä oli vuonna 2020 27% (3,1 milj. euroa) ja vuonna 2021 24% (3,6 milj. euroa). Myyntitiimimme on tyypillisesti tuonut noin puolet koko yrityksen liikevaihdosta.”

Organisaatiot Suomen ulkopuolella

CV:ssä on hyvä antaa lukijalle myös taustatietoja eri työnantajistasi, hänhän ei kaikkia organisaatioita välttämättä tunne.

Erityisen tärkeää tämä on silloin kun olet työskennellyt Suomen ulkopuolella, koska lukija tuskin tuntee sikäläisiä organisaatioita.

Organisaation kuvaus voisi näyttää vaikkapa tällaiselta:

”Carlton, Aunt & Sons on pienen Mullhollandin kaupungin (39 000 asukasta) paras, hyvin kannattava ja kasvava hotelli (27 huonetta), jonka ravintolaan tullaan aterioimaan myös kauempaa ja joka on suosittu mm. hääjuhlien järjestämispaikkana. Yrityksen liikevaihto oli kumpanakin vuonna 2020 ja 2021 koronasta johtuen 10 milj. puntaa, mutta ennen koronaa LV oli yli 20 miljoonaa puntaa. Työntekijöitä on normaalisti yli 50.”

ja tämän alle sitten kuvaat omat työtehtäväsi:

– ”Vastasin…”

Mitä CV ei sisällä

Anglosaksisissa maissa resumé ei yleensä sisällä syntymäaikaa, ikää, perhesuhteita tms. seikkoja, jotka voivat altistaa syrjinnälle tai toisaalta voisivat mahdollistaa syrjintäväitteen. Suomessa nuo edellä mainitut asiat voit vielä mukaan laittaa, mutta syytä on Suomessakin jättää pois arkaluonteiset tiedot, kuten poliittinen suuntautuneisuus, etninen tausta, seksuaalinen suuntautuneisuus jne.

Oletko käynyt armeijan?

Koska Suomessa on yleinen asevelvollisuus, ja naisetkin pääsevät suorittamaan asevelvollisuuden vapaaehtoisina, Suomeen suunnattuihin CV:hin usein kirjataan myös mahdollinen asevelvollisuuden suorittaminen. Sen sijaan väärinkäsitysten välttämiseksi muihin maihin suunnattuihin CV:hin sitä ei välttämättä kannata merkitä – useissa maissa on ammattiarmeija ja sen asema ja merkitys poikkeaa Suomessa totutusta.

Kieli

CV:n kieli valitaan vastaanottajan mukaan. Käytännössä yleisimmät kielet tänä päivänä ovat suomi ja englanti. Jos lähetät hakemuksesi työpaikkailmoituksen perusteella, hakemuksesi ja CV:si kielen tulee olla sama kuin ilmoituksen kieli on. Eli jos ilmoitus oli suomeksi, CV:n ja hakemuksen kieli on suomi, jos ilmoitus oli ruotsiksi, laadi ruotsinkielinen CV ja hakemus.

Jos et ole vastaamassa työpaikkailmoitukseen vaan olet lähettämässä ns. avointa hakemusta, kannattaa lähettää CV:si kaikki kieliversiot. Konkretisoit siinä samalla mukavasti kunkin kielen taitosi tason.

CV-malleja löytyy internetistä useita, mutta pohjana omalle ansioluettelollesi voit käyttää esimerkiksi Europass-ansioluetteloa:

Artikkelisarjan seuraavassa osassa käsitellään tarkemmin hakemuksen ja motivaatiokirjeen laatimista. Joten tarkkaile tätä blogipalstaa!

Kirjoittaja

Jaakko Anttila
Jaakko Anttila

Jaakko Anttila, Research Consultant & PartnerFineks 

Suomi-Seura edistää ulkosuomalaisten etätyömahdollisuuksia ja sujuvaa paluumuuttoa Osaajaväylä Suomeen -mallin avulla. Fineks-ekspatriaattipalvelu on yksi Suomi-Seura ry:n vuoden 2022 yhteistyökumppaneista. Lue lisää yhteistyöstä ja Fineksin tarjoamista palveluista täältä.