Avtal om distansarbete medför flexibilitet

Ett EU-avtal om distansarbete medför ny flexibilitet då du arbetar både på distans och i företagets lokaler i två EU-länder. Nästan hälften av din arbetstid kan du distansarbeta i ditt bosättningsland.

0

Text Terhi Friman, publicerades i Finlandsbron-tidningen 3/2023 

Ett tjugotal EU-länder har sinsemellan ingått ett avtal om distansarbete över gränserna. Avtalet trädde i kraft den 1 juli 2023. Enligt det kan arbetstagare som arbetar både på distans och i företagets lokaler i två EU-länder under vissa förutsättningar försäkras i arbetsgivarens hemland i stället för sitt bosättningsland.

Specialsakkunnig Marjaana Lundqvist på Pensionsskyddscentralen berättar att det förekommit stort intresse för de möjligheter nya avtalet medger. Normala EU-bestämmelserna om social trygghet begränsar möjligheten att distansarbeta i arbetstagarens bosättningsland. Därför har det nya avtalet tagits emot som en välkommen reform. Efter pandemin har det blivit vanligare att distansarbeta överallt och folk vill inte längre arbeta enbart på kontoret.

– Enligt nya avtalet kan du distansarbeta minst 25 och högst 49,99 procent av din arbetstid i ditt bosättningsland. Tidigare kunde du distansarbeta 25 procent av arbetstiden, vilket motsvarade en dag per vecka. Avtalet medger flexibilitet i arbetslivet, säger Marjaana.

Särskilt i Centraleuropa förekommer det mycket arbetspendling över gränserna. Avtalsbehovet har också sitt ursprung i centraleuropeiska länder som Belgien och Nederländerna. Föräldrarna i en familj som bor i Tyskland kan till exempel arbeta på arbetsgivarens kontor i grannlandet Österrike och nu också flexiblare hemma.

Cirka 20 EU-länder har undertecknat avtalet. Exempelvis Italien har inte gjort det och varje EU-land bestämmer självt om det ansluter sig till avtalet.

Specialsakkunnig Marjaana Lundqvist. Foto: Maija Astikainen.

I Finland är avtalet viktigt särskilt uppe i norr där många arbetar till exempel både i Finland och i Norge eller Sverige, säger specialsakkunnig Marjaana Lundqvist på Pensionsskyddscentralen.

I Finland är avtalet viktigt särskilt uppe i norr

I Finland är avtalet viktigt särskilt uppe i norr där många arbetar till exempel både i Finland och i Norge eller Sverige.

Helt enligt sitt namn gäller avtalet uttryckligen distansarbete. Arbetar läkare eller sjukskötare exempelvis på en privat läkarstation i Norge och har distansmottagning för norska patienter hemma i Finland, kan de omfattas av avtalet. Arbetar de däremot till exempel på ett sjukhus i bägge länderna gäller avtalet inte dem.

Avtalet lämpar sig bäst för sakkunniga och kontorsanställda som i princip kan arbeta oberoende av tid och plats. Avtalet lämpar sig inte för exempelvis byggarbete eller vägbygge där arbetstagaren ska vara på ett visst sälle vid en viss tidpunkt.

Det gäller inte heller offentligt anställda, företagare eller stipendiater. Deras sociala trygghet i samband med distansarbete ställs fortfarande fast enligt normala EU-försäkringsbestämmelser liksom alla andras som nya avtalet inte omfattar.

 Avtalet gäller inte dem som enbart distansarbetar

Avtalet gäller inte heller personer som arbetar endast hemifrån fast deras arbetsgivare är utomlands. Om exempelvis en anställd hos en schweizisk arbetsgivare flyttar till Finland och arbetar över huvud inte i företagets lokaler i Schweiz, omfattas den anställda inte av avtalet. En sådan person försäkras i Finland där allt arbete utförs fysiskt.

Marjaana Lundqvist var med om att förhandla fram detta avtal som åstadkoms snabbt på ett halvt år. Hon beskriver avtalet som en stor bragd. Det som först verkade omöjligt blev till sist möjligt när det fanns vilja och alternativ.

Avtalet ger en möjlighet att avvika från bestämmelsen om att arbetstagare ska försäkras i sitt bosättningsland. På basis av avtalet kan arbetsgivaren och arbetstagaren söka dispens så att på arbetsgivaren tillämpas socialskyddslagstiftningen i arbetsgivarens hemland.

Både arbetsgivaren och arbetstagaren ska vilja att avtalet ska tillämpas och att det avviks från normala bestämmelserna om tillämpliga socialskyddslagstiftningen.

A1-intyg ska sökas hos PSC

Det ska alltid sökas ett A1-intyg för personer som arbetar utomlands eller i flera EU-länder.

Då anställda arbetar i EU-länder omfattas de alltid av sociala tryggheten i ett enda land. Med A1-intyget kan de bevisa till vilket lands sociala trygghet de hör. Arbetsgivaren betalar lagstadgade försäkringsavgifter till detta land därifrån de anställda också får alla förmåner.

Det ansöks om tillämpning av avtalet om distansarbete i arbetsgivarens hemland, i Finland hos Pensionsskyddscentralen (PSC). Intyget söks genom dess e-tjänst. Är arbetsgivaren i ett annat EU-land söks A1-intyget där.

På basis av ett A1-intyg beviljat av Pensionsskyddscentralen får anställda också ett europeiskt sjukvårdskort från FPA. Handläggningstiden för A1-intyg är cirka en månad.

Nya avtalet om distansarbete och EU-bestämmelserna om social trygghet gäller endast socialskydd. Det omfattar inte arbetarskydds- eller arbetshälsofrågor. Samma gäller beskattningsfrågor. I skattefrågor ska du kontakta skatteförvaltningen.

Läs också: Beskattning av distansarbete i EU – Suomi-Seura