ETÄTYÖSOPIMUS TUO JOUSTOA

Etätyötä koskeva EU- sopimus tuo uudenlaista joustavuutta, kun etä- ja läsnätyötä tehdään kahdessa eri maassa. Etätyötä voi tehdä liki puolet työajasta kotimaassa asuen.

0

Teksti Terhi Friman, Artikkeli on julkaistu Suomen Silta lehdessä 3/2023

Parikymmentä EU-maata on tehnyt keskenään rajat ylittävää etä-työtä koskevan sopimuksen. Sopimus astui voimaan 1.7.2023. Sen mukaan etä- ja läsnätyötä kahdessa EU-maassa tekevä työntekijä voidaan tietyin edellytyksin vakuuttaa oman asuinmaan sijaan työnantajan kotimaassa.

Eläketurvakeskuksen erityisasiantuntija Marjaana Lundqvist kertoo, että kiinnostus uuden sopimuksen tuomiin mahdollisuuksiin on ollut suurta. Normaalit EU:n sosiaaliturvaa koskevat säännökset rajoittavat etätyön tekemistä työntekijän asuinmaassa, joten uusi sopimus on otettu vastaan tervetulleena uudistuksena. Pandemian jälkeen etätyön tekeminen on lisääntynyt kaikkialla eivätkä ihmiset halua palata takaisin pelkkään läsnätyöhön.

– Etätyötä voidaan tehdä uuden sopimuksen mukaan vähintään 25 ja enintään 49,99 prosenttia työajasta omassa asuinmaassa. Aiemmin etätyötä saattoi tehdä 25 prosenttia työajasta eli käytännössä päivän viikossa. Sopimus tuo työelämään joustavuutta, Lundqvist sanoo.

Etenkin Keski-Euroopassa työtä tehdään paljon pendelöimällä yli valtioiden rajojen. Tarve sopimuksen laatimiseen lähtikin keskieurooppalaisten maiden, kuten Belgian ja Hollannin tarpeista. Esimerkiksi Saksassa asuvan perheen vanhemmat voivat tehdä työtä naapurimaassa Itävallassa työnantajan toimistolla ja nyt myös entistä joustavammin kotikonttorilta.

Mukana sopimuksessa on noin parikymmentä EU-maata. Esimerkiksi Italia on sopimuksen ulkopuolella, sillä jokainen EU-maa päättää itse, liittyykö sopimukseen vai ei.

Marjaana Lundqvist. Kuva: Maija Astikainen.

­– Suomessa etätyösopimus on tärkeä etenkin pohjoisessa, kun työtä tehdään esimerkiksi sekä Suomessa että Norjassa tai Ruotsissa, Eläketurvakeskuksen erityisasiantuntija Marjaana Lundqvist sanoo.

Suomessa etätyösopimus on tärkeä etenkin pohjoisessa

Suomessa etätyösopimus on tärkeä etenkin pohjoisessa, kun työtä tehdään esimerkiksi sekä Suomessa että Norjassa tai Ruotsissa.

Etätyösopimus koskee nimensä mukaisesti nimenomaan etätyötä. Jos esimerkiksi lääkäri tai sairaanhoitaja työskentelee yksityi- sellä lääkäriasemalla Norjassa ja tekee etä-vastaanottotyötä kotoaan Suomesta Norjaan, hän voi olla sopimuksen piirissä. Jos hän taas tekee työtä kummassakin maassa työpaikalla esimerkiksi sairaalassa, hän ei voi olla etä-työsopimuksen piirissä.

Sopimus soveltuu parhaiten asiantuntija-tehtävissä työskenteleville ja toimistotyötä tekeville, jotka voivat tehdä työtä periaatteessa ajasta ja paikasta riippumatta. Sopimus ei sovellu esimerkiksi rakennusalan töihin tai tienrakennustöihin, joissa työntekijän pitää olla tietyssä paikassa tiettyyn aikaan.

Sopimus ei koske myöskään yrittäjiä, apurahansaajia tai virkamiehiä. Heidän etätyöhönsä liittyvä sosiaaliturva määritellään edelleen EU:n normaaleilla vakuuttamisäännöillä, kuten kaikkien muidenkin, joita uusi sopimus ei koske.

Sopimus ei koske vain etätyötä tekeviä

Etätyösopimus ei koske myöskään henkilöitä, jotka tekevät pelkästään etätyötä kotoaan, vaikka työnantaja olisi ulkomailla. Jos esimerkiksi Suomeen muuttava sveitsiläisen työnantajan palkkalistoilla oleva työntekijä ei tee lainkaan töitä työpaikalla Sveitsissä, hän ei kuulu tämän sopimuksen piiriin. Tällainen henkilö vakuutettaisiin Suomessa, missä kaikki työ fyysisesti tehdään.

Lundqvist oli mukana neuvottelemassa sopimusta, joka saatiin aikaan puolessa vuodessa. Hän kuvailee sopimusta suureksi saavutukseksi. Aluksi mahdottomalta tuntuvasta tuli mahdollista, kun tahtoa ja vaihtoehtoja löytyi.

Etätyösopimus antaa mahdollisuuden poiketa työntekijän asuinmaan vakuuttamisen säännöksestä. Työnantaja ja työntekijä voivat hakea etätyösopimuksen perusteella poikkeuslupaa sille, että työntekijään sovelletaan työnantajan kotipaikan sosiaaliturvalainsäädännön soveltamista.

Sekä työntekijän että työnantajan pitää haluta etätyösopimuksen soveltamista ja normaaleista sovellettavaa sosiaaliturvalainsäädäntöä koskevista määräyksistä poikkeamista.

Tiesitkö tämän A1-todistuksesta?

Ulkomailla tai useassa EU-maassa työtä tekevälle tulee aina hakea A1- todistus.

EU-maissa työskennellessä työntekijä voi aina kuulua vain yhden maan sosiaaliturvaan. A1-todistuksella työntekijä voi osoittaa, minkä maan sosiaaliturvaan hän kuuluu. Tähän maahan työnantaja maksaa lakisääteiset vakuutusmaksut ja täältä työntekijä saa myös kaikki etuudet.

Etätyösopimuksen soveltamista haetaan työnantajan kotimaasta, Suomessa Eläketurvakeskuksesta (ETK). Todistusta haetaan sähköisesti Eläketurvakeskuksen sivuilta. Jos työnantaja on toisessa EU-maassa, A1-todistusta haetaan sieltä.

Eläketurvakeskuksen myöntämän A1-todistuksen perusteella työntekijä saa Kelasta myös eurooppalaisen sairaanhoitokortin. A1-todistuksen käsittelyaika on noin kuukausi.

Uusi etätyösopimus sekä EU:n sosiaaliturvasäännökset koskevat ainoastaan sosiaaliturvaa. Työturvallisuuteen ja työterveyteen liittyvät asiat eivät kuulu sen piiriin. Myöskään verotukseen liittyvät asiat eivät kuulu tähän sopimukseen. Veroasioista voi kysyä verohallinnosta.

Lue myös: ETÄTYÖN VEROTUS EU:SSA – Suomi-Seura