Text: Riikka Mahlamäki-Kaistinen
Foton: intervjuades arkiv
Artikeln har publicerats i tidningen Finlandsbron 4/2023.

När kören med 180 sångare övar hör ingen hur helheten låter

Maria Männistö föddes i USA men har bott med sin familj i Grankulla i några år.

Maria Männistö deltar i intervjun från Seattle i USA och Eva-Christina Pietarinen som länge bott i Tyskland från Finland. Den ena hälsar vi därmed god morgon och den andra god kväll.

Att hitta en lämplig intervjutid är enkelt jämfört med de körövningar som Maria och Eva-Christina leder. I dem kan delta klart över 100 personer från ett tiotal länder i Nordamerika och Europa.

Redan att ta fram ett schema är en respektingivande bragd men utnämningen baserar sig på själva verksamheten. Finland-Samfundet har utnämnt utlandsfinländska storkören ledd av Maria och Eva-Christina till Årets utlandsfinländare 2023.

– Denna erkänsla känns riktigt fin, noterar de påtagligt tagna av titeln.

Hur kören uppstod

Eva-Christina Pietarinen är ursprungligen från Åbo men har bott i Hamburg i 16 år.

Musikerna Eva-Christina och Maria har lång erfarenhet av att leda körer och helheter större än regional verksamhet. Maria ligger till exempel bakom den inspelning av Finlandia som gjordes med nordamerikanska sångare för självständighetsdagen år 2020. Eva-Christina har åter starkt bidragit till träffarna mellan europeiska utlandsfinländska körer i flera år.

Körledarnas första samarbete handlade om att utlandsfinländska körer uppträdde virtuellt som en storkör i den virtuella Finlandsbyn och under distanssession för utlandsfinländarparlamentet år 2021. Det skulle handla om ett engångsprojekt men så blev det inte. Nu har det hållits virtuella övningar i över ett år och kören har gett ut en skiva.

– Storkören består av både sångare i utlandsfinländska körer och enskilda sångare utan en utlandsfinländsk kör på sin hemort. Vi upplever utlandsfinländska storkören vara så att säga ett paraply som samlar ihop sångare i utlandsfinländska körer, berättar Eva-Christina.

Tanken på att över hundra personer sjunger tillsammans på plattformen Zoom låter i princip kaotisk. Så var det också om alla hade sin mikrofon på. Under körövningar hörs dock endast övningsledaren och körmedlemmarna har mutat sina mikrofoner – de sjunger därmed i lugn och ro hemma hos sig och lyssnar på övningsledaren.

Eva-Christina säger att detta har sina bra och dåliga sidor. Å ena sidan kan du inte reagera på andras röster och får inte en känsla av gemenskap, å andra kan du delta i övningarna varifrån som helst och bättre fokusera på din prestation. Hur allsången låter under en övning vet varken sångarna eller körledarna.

Första gången tillsammans

År 2022 gav storkören ut cd-skivan Yli rajojen (över gränserna). Titeln syftar på både sångarna och styckena eftersom till skivan valdes ut flera klassiker av utlandsfinländskt ursprung såsom Jukka Kuoppamäkis Sininen ja valkoinen.

Skivan togs fram genom att mixa körmedlemmarnas inspelningar av sångavsnitt. Inspelningar sändes in från Kanada, USA, England, Skottland, Frankrike, Belgien, Tyskland, Schweiz, Grekland, Sverige, Estland, Norge och Finland. Maria säger att mixningen av inspelningarna kändes som att avslöja en stor överraskning.

– Utfallet var fint och behövde finslipas överraskande lite. Det kändes att avsnitten var enkla att foga samman.

Eva-Christina berättar att vissa sångare var nervösa för att sända in sina inspelningar.

– De undrade om de sjöng tillräckligt bra men alla röster gled fint samman till en helhet. Det var enkelt att ge råd till dem som önskat sig närmare respons och kommentarer.

Eva-Christina noterar ytterligare att detta är arbete som du inte vanligen gör som körledare. När rösterna klingar samtidigt är det svårt att urskilja en enskild sångares prestation.

Sångarna fick själva välja i hur många stycken de vill medverka.

– Totalt 80 sångare deltog varav 50 i varje sång, berättar Maria.

Gemenskap och gemensamt språk

I somras möttes vissa körmedlemmar live på FinnFest som hålls årligen i USA. Festen arrangerades för 40:e gången och eftersom körer uppträdde på första FinnFest gjordes samma nu. I evenemanget i Duluth deltog en helhet bestående av utlandsfinländska körer och många sångare från storkören.

Körledarna berättar att det var nästan skakande fint att öga mot öga få träffa människor med vilka de sjungit virtuellt redan i flera år och lärt känna på kafferasterna under övningarna.

Eva-Christina berättar att såväl körmedlemmarna som körledarna får mycket glädje och nöje ut av att sjunga tillsammans. Samtidigt bildas täta kontakter mellan människor.

Maria säger finska språket utgöra en essentiell del av verksamheten.

– Särskilt från USA deltar rentav tredje generationens utlandsfinländare som i sin vardag sällan kan använda finska.

Smidigt samarbete

Eva-Christina och Maria berömmer sitt samarbete – det är smidigt och stöder dem på ett ofantligt fint sätt. Bägge har sina styrkor och tillsammans är de mycket mer än summan av sina delar.

– Vi har otaliga idéer och hela tiden tycks vi få fler, säger Maria.

– Det är också helt otroligt att när jag föreslog att vi ska producera en virtuell skiva behövde jag inte övertala Maria utan hon sade genast javisst, säger Eva-Christina och skrattar.

Körledarna berömmer särskilt Finland-Samfundet, Finnish Lutheran Church of Seattle och Sjömanskyrkan samt Finlandia Foundation som understött verksamheten finansiellt.

Exceptionellt val

Finland-Samfundet har utnämnt Årets utlandsfinländare sedan 1993. Till årets utlandsfinländare utnämns en utomlands bosatt finländare eller avkomling till en finländsk emigrant som till exempel varit mycket framgångsrik inom sitt område. Också i detta avseende är utlandsfinländska storkören exceptionell – i stället för en enda person handlar det om en hel grupp människor. Helt nytt är detta dock inte. År 2017 utnämndes nämligen Finlandsskolorna runtom i världen till Årets utlandsfinländare.

Med i kören?

Vill du med i utlandsfinländska storkören ska du kontakta dess ledare:
Eva-Christina Pietarinen ecpiet@gmx.de
Maria Männistö mhmannisto@gmail.com

Årets utlandsfinländare 2023

Finland-Samfundet har utnämnt den globala utlandsfinländska storkör som leds av Maria Männistö (USA) och Eva-Christina Pietarinen (Tyskland) till Årets utlandsfinländare 2023.

Med sitt val vill Finland-Samfundet fästa uppmärksamhet vid multilokalitet och finländska identitetens stora betydelse för utlandsfinländarna. Utlandsfinländska storkören är ett mästerprov på gränsöverskridande samarbete. Storkören för samman finländare och Finlandsvänner utomlands, synliggör finländskhet i världen och utnyttjar innovativt digitala möjligheter. År 2022 gav storkören ut cd-skivan Yli rajojen (över gränserna). Priset för Årets utlandsfinländare 2023 överlämnas till storkören på en tillställning under Temaåret för bildning 2024. Finland-Samfundet informerar senare mer om tillställningen. Finland-Samfundet har utnämnt Årets utlandsfinländare sedan 1993. Till årets utlandsfinländare utnämns en utomlands bosatt finländare eller avkomling till en finländsk emigrant som till exempel varit mycket framgångsrik inom sitt område.

Årets utlandsfinländare utnämnda av Finland-Samfundet:

1993 Robert Selvala, amerikafinländare, grundare av FinnFest USA
1994 Mirja Bolgár, frankrikefinländare, översättare-författare
1995 Arvi Tervalampi, sverigefinländsk organisationsaktiv
1996 Karita Mattila, sopran
1997 Jari Litmanen, fotbollsspelare
1998 Vieno Williams, amerikafinländare, företrädare för stora emigrationsvågen
1999 Mika Häkkinen, Formel 1-förare
2000 Linus Torvalds, skapare av operativsystemet Linux
2001 Matti Salminen, operasångare
2002 Jacob Söderman, justitieombudsman
2003 Kaija Saariaho, tonsättare
2004 Erkki Toivanen, journalist
2005 Esa-Pekka Salonen, kapellmästare-tonsättare
2006 Saku Koivu, ishockeyspelare
2007 Richard Impola, amerikafinländare, professor emeritus, översättare
2008 Bengt Holmström, professor i nationalekonomi
2009 Leena Pasanen, missionsläkare
2010 Helena Petäistö, journalist, författare
2011 Olli Rehn, EU:s ekonomikommissionär
2012 Outi Hovatta, stamcellsforskare
2013 Osmo Vänskä, kapellmästare
2014 Bonita Pietila, televisionsproducent
2015 Mark Levengood, journalist-författare
2016 Suvi Kauranen, företagare
2017 Finlandsskolorna runtom i världen
2018 Mika Keränen, författare
2019 Petteri Taalas, generalsekreterare, Meteorologiska världsorganisationen WMO
2020 Eeva Lennon, journalist
2021 Joy Wolfram, biträdande professor, nanoforskare
2022 Susanna Pettersson, överintendent för svenska Nationalmuseet och Maria Sid, chef för Stockholms stadsteater