Digitala identiteten fortskrider

0

Text: Riikka Mahlamäki-Kaistinen och Jenny Orphanou, publicerades i Finlandsbron-tidningen 2/2023

Projektet för att utveckla digitala identiteten fortskrider ofrånkomligen men långsammare än förväntat

Tanken var att en ny lag om ett digitalt ID skulle bli klar till hösten men statsminister Sanna Marins regering beslöt till sist att överföra frågan till sin efterföljare. Detta var en besvikelse särskilt för utlandsfinländare som har hoppats på ett digitalt ID som gör det enklare att ta hand om frågor via webben.

Det handlar inte enbart om en teknologisk utan också om en samhällelig reform som påverkar medborgare, företag, organisationer och offentliga aktörer.

– En digital identitet utgör en stor del av moderna digitala tryggheten. Det handlar om ett webbaserat certifikat som kan jämföras med en fysisk identitetshandling. Det är en persons eller organisations datasäkert styrkta identitet som innehåller individuella uppgifter som personbeteckningar, användarnamn, certifikat och digitala identifikatorer som IP- och e-postadresser. En digital identitet bildar ett fundament för bland annat tillgången till resurser hos organisationer och stark autentisering i e-miljöer. För utlandsfinländare innebär detta exempelvis enklare förnyelse av handlingar då tillförlitlig autentisering inte längre kräver personliga besök eller bankkoder, berättar försäljningsexpert Heidi Kentala som arbetar med dataskyddsfrågor på företaget Wesentra Oy.

Varje finländsk medborgare och person bosatt i Finland kan i framtiden skaffa sig såväl ett pass och ID som en digital identitetshandling som de kan använda både då de besöker någon och i e-tjänster.

EU arbetar med att ta fram en gemensam lagstiftningsgrund för en digital identitet så att du kan smidigare uträtta dina ärenden mellan EU-stater. Finland deltar aktivt i detta arbete och vill som föregångare påverka den slutliga lösningen på EU-nivå.

– Kanske vi inte har haft så bråttom att införa identifiering enligt EU-bestämmelser på grund av att vi använder oss av bankkoder för autentisering. Detta system uppfyller dock inte alla krav i EU-bestämmelserna.

I Finland anses underteckning med bankkoder vara likvärdigt med en fysisk signatur medan det inte är så på EU-nivå.

Vad ändras i praktiken i och med ett digitalt identitetsbevis?

Du kan smidigare styrka dina personuppgifter, vilket främjar likabehandlingen.

  • Alla kan lika enkelt styrka sin identitet eller andra uppgifter fastställda av myndigheter med ett digitalt instrument producerat av staten utan mellanhänder.
  • Digitala identitetsbeviset kan användas i alla samhällstjänster, såväl offentliga som privata.
  • I fortsättningen kan du smidigare besluta vem som har rätt att se dina uppgifter samt vilka, var och hur.