Kulttuuria omalta kotisohvalta 2/3: kirjat, elokuvat ja tv-sarjat

Tässä kolmiosaisessa blogisarjassa esitellään mahdollisuuksia tutustua suomalaiseen kulttuuriin virtuaalisesti. Digitalisaation myötä pääsee nykyään tutustumaan muun muassa suomalaisiin museoihin, elokuviin ja oopperaan netin välityksellä mistä päin maailmaa tahansa. Digitaaliset kulttuuripalvelut ovat loistava tilaisuus tutustua suomalaiseen kulttuuriin erityisesti heille, jotka asuvat Suomen ulkopuolella. Tässä blogisarjan toisessa osassa käsitellään kirjoja, elokuvia ja tv-sarjoja.

0

Kirjoja, elokuvia ja tv-sarjoja verkossa

Internetissä katsottavien tv-sarjojen ja elokuvien suosio on noussut huimasti suoratoistopalveluiden myötä. Myös verkossa luettavat e-kirjat ovat nykyään monen valinta perinteisten kirjojen sijaan niiden helppouden ja edullisuuden ansiosta. Suoratoistopalveluista ja e-kirjoista pitää yleensä maksaa, mutta tiesitkö, että voit saada niitä käyttöösi myös ilmaiseksi?

Suomalaisia kirjoja, lehtiä ja äänikirjoja ilmaiseksi internetissä

Varsinkin suomalaisia lehtiä löytyy verkosta kattava kokoelma ja usein niiden lukeminen on maksutonta. Esimerkiksi suuri osa Suomen luetuimmasta sanomalehdestä Helsingin Sanomista on luettavissa ilmaiseksi. Jos lehtien lukeminen historiallisemmasta perspektiivistä kiinnostaa, voit selailla muun muassa Suomen Turku -lehden numeroita vuodesta 1959 alkaen täällä. Selkokieliset lehdet sopivat hyvin vaikkapa henkilöille, jotka opettelevat suomen kieltä. Selkokielisiä lehtiä on useita erilaisia, mutta esimerkiksi selkokielisen Leija-julkaisun numerot löydät täältä.

Voit lukea myös suomalaisia kirjoja ilmaiseksi internetissä. Esimerkiksi Elisa Kirja -palvelusta ja Ellibs-palvelusta löytyy jonkin verran kirjoja, joiden lukemisesta ei tarvitse maksaa. Ellibs-sovellusta ei voi ladata kaikissa maissa, mutta kirjojen lukeminen tietokoneella ilman sovellusta onnistuu myös Suomen ulkopuolella. Project Gutenberg -sivustolle on koottu lähinnä teoksia, joiden tekijänoikeussuoja on päättynyt. Suurin osa palvelun kirjoista ei ole suomalaisia, mutta joukosta löytyy myös useita suomalaisia klassikkoteoksia, esimerkiksi Minna Canthin Työmiehen vaimo ja Aleksis Kiven Seitsemän veljestä. Palvelusta löytyy hakutoiminto, jonka avulla voit etsiä suomenkielisiä kirjoja. Yle Areenasta taas löytyy laaja valikoima äänikirjoja.

Jos etsit suomenkielistä kirjallisuutta lapsille, löytyy sitäkin usealta eri internet-sivulta. Valmiiksi luettuja satuja löytyy niin ikään Yle Areenasta, kuten myös Lasten kirjaston sekä Hevosenkengän Satukanavan YouTube-tileiltä. Itse luettavia satukirjoja taas löydät Iltasatu-sivustolta. Perheen pienimmät voivat siis myös nauttia suomalaisesta kulttuurista virtuaalisesti oman kehitystasonsa mukaisesti.

Suomessa toimii myös erittäin kattava kirjastojärjestelmä, jonka kautta voi lainata fyysisiä kirjoja, e-kirjoja, äänikirjoja ja paljon muuta. Jos sinulla on suomalainen kirjastokortti, antaa se sinulle pääsyn valtavaan määrään ilmaisia aineistoja. Valitettavasti kirjastokortin saamiseen tarvitsee suomalaisen osoitteen, eli jos asut ulkomailla, et voi hakea suomalaista kirjastokorttia. Jos sinulla kuitenkin on kirjastokortti, kannattaa sitä ehdottomasti hyödyntää kirjojen, pelien ja musiikin lainaamiseen.

Suomalaisia elokuvia ja tv-sarjoja ilmaiseksi netissä

Nyt jo muutamaan kertaan mainittu Yle Areena on ilmainen palvelu, josta löytyy äänikirjojen lisäksi suuri määrä muun muassa podcasteja, elokuvia ja tv-sarjoja. Osa palvelun sisällöstä on maarajoitettu. Maarajoitukset voi kiertää EU-alueen sisällä luomalla Yle-tunnuksen, kirjautumalla sisään palveluun ja vahvistamalla kotipaikakseen Suomen. Tämä tosin toimii vain henkilöillä, joilla on osoite Suomessa. Maarajoitukset on mahdollista kiertää myös käyttämällä VPN-palvelua. Voit lukea lisää VPN-palvelusta tästä. Yle Areenan maarajoittamatonta sisältöä on mahdollista katsella mistä päin maailmaa vain. Löydät Yle Areenasta aikuisille suunnatun sisällön lisäksi myös laajan valikoiman lapsille tarkoitettuja elokuvia ja tv-sarjoja.

Voit katsoa suomalaisia klassikkoelokuvia Yle Areenan lisäksi ainakin Elonetissä. Sieltä löytyy esimerkiksi aikansa katsotuin elokuva, vuonna 1941 julkaistu Kulkurin valssi. Uudempia elokuvia ja tv-sarjoja voit katsoa MTV Katsomo– sekä Ruutu-palveluissa. Palveluihin pitää kirjautua sisään, jotta sisältöä voi katsoa, mutta suuri osa sisällöstä on maksutonta. Valitettavasti myös näissä palveluissa osa sisällöstä on maarajoitettua niin, että sen katselu on mahdollista vain Suomessa tai Euroopassa.

Uppoudu siis hyvään suomalaiseen kirjaan, laita suomalainen elokuva pyörimään tai kokoa vaikka koko perhe katsomaan Katti Matikaisen seikkailuja Yle Areenasta. Valtava määrä suomalaisia tuotantoja on vain muutaman hiiren näpäytyksen päässä!

Blogisarjan viimeisessä osassa kerrotaan muun muassa internetissä löytyvästä oopperasta, konserteista ja radiosta.

Blogisarjan ensimmäisessä osassa käsiteltiin digitaalisia museoita. Pääset lukemaan blogisarjan ensimmäisen osan tästä.