Katso suomalaisia sarjoja ulkomailla VPN avulla

0

Suomalaisia sarjoja voi katsella myös ulkomailta käsin. Katseleminen onnistuu VPN:n eli virtuaalisen erillisverkon kautta.

Lyhenne tulee sanoista Virtual Private Network, ja sen avulla käyttäjät voivat turvata yksityisyytensä internetissä. VPN nimittäin piilottaa käyttäjän sijainnin, mikä mahdollistaa esimerkiksi sarjojen katselun eri palveluntarjoajilta.

Esimerkiksi MTV:n Katsomo-palvelun ohjelmisto ei ole katsottavissa ulkomailta käsin, mutta VPN-yhteyden avulla katsominen kuitenkin onnistuu. Kun VPN on päällä, kukaan ei voi nähdä, mitä käyttäjä tekee internetissä. Moni uskoo, että yksityisyyteen internetissä riittää ”incognito” -tila, mutta tämä ei ole totta. Sen sijaan VPN-yhteyden avulla käytät internetiä oikeasti yksityisesti.

Mikä on VPN?

VPN eli suomeksi virtuaalinen erillisverkko tarkoittaa salattua internet-yhteyttä. Se suojaa yhteyden ja piilottaa käyttäjänsä sijainnin.

VPN muodostaa ikään kuin eräänlaisen putken käyttäjän dataliikenteelle. Sen sijaan, että käyttäjä yhdistäisi laitteensa suoraan internetiin, VPN:ää käyttäessä yhteys kulkee ensin VPN-palvelimen kautta tätä näennäistä putkea pitkin.

Verkkopalvelut näkevät näin ollen ainoastaan VPN-palvelimen ip-osoitteen eivätkä käyttäjän omaa ip-osoitetta. Käyttäjän todellinen sijainti pysyy siis salassa.

Internet-palvelutarjoajat ja kolmannet osapuolet eivät myöskään näe, millä sivustoilla käyttäjä vierailee, eivätkä mitä dataa hän lähettää tai vastaanottaa. VPN:n käyttö on yleistynyt viime vuosina nopeasti.

Kuva VPN:stä

Mihin VPN:ää käytetään?

Kolme suosittua tapaa käyttää VPN-palvelua on:

  1. Turvallinen nettiselaaminen
  2. Sijainnin piilottaminen
  3. Sarjojen ja ohjelmien katsominen ulkomailla

VPN salaa yhteyden avoimessa verkossa

Varmasti tunnetuin käyttötapa on nettiselaamisen turvaaminen avoimessa verkossa. VPN käyttö voi olla tuttua esimerkiksi paljon kahviloissa ja yleisissä tiloissa työskenteleville tai työntekijöille, jotka tekevät paljon töitä kotoa käsin. VPN avulla voidaan varmistaa, että työntekijät pääsevät turvallisesti ja suojatussa yhteydessä työpaikan verkkoon.

Kun käytät VPN:ää, pystyt piilottamaan sijaintisi

VPN avulla netin käyttäjä voi piilottaa myös oman sijaintinsa. Tästä syystä VPN palvelut ovat nettihuijareiden tai valeuutisia netissä levittävien suosiossa. Toisaalta salattu sijainti voi olla tavalliselle käyttäjälle hyödyllinen, kun esimerkiksi mainostajat eivät tiedä tarkkaa sijaintiasi.

Kierrä suoratoistopalvelujen maarajoitukset VPN avulla

Sarjojen, tv-ohjelmien ja elokuvien suurkuluttajat hyötyvät VPN:stä ulkomailla matkustaessa. Moni paljon matkusteleva tai ulkomailla asuva suomalainen striimaa esimerkiksi Yle Areenaa tai Netflixiä riippumatta sijainnista.

Nykyään suoratoistopalvelut ovat tarkkoja ja kaikkien sarjojen katselu VPN-yhteydellä ei välttämättä onnistu. Etkä aina välttämättä tarvitse VPN:ää, jos kotipaikkasi on Suomi. EU:ssa on poistettu maarajoitukset vuonna 2018 alkaen joka tarkoittaa sitä, että voit katsoa alunperin Suomessa ladattua ohjelmaa EU-alueella vapaasti.

Mitä VPN käyttö maksaa?

Käytännössä kaikki luotetuimmat ja parhaat VPN-palvelut ovat maksullisia. Myös ilmaisia palveluntarjoajia löytyy, mutta ilmaisiin palveluihin liittyy aina korkeampi tietosuojariski.

Ilmaiset palvelutarjoajat voivat myös kerätä käyttäjiensä tietoja mainostajille, ulkomaisille valtioille tai jopa rikollisille ja asennuttaa käyttäjiensä laitteisiin haittaohjelmia. Näin kävi 21 miljoonalle VPN-palvelun käyttäjälle, jotka olivat ladanneet VPN-palvelun Androidille (Mobiili.fi, 2021.) Sen takia kannattaa valita mieluummin laadukas, maksullinen palvelu.

Laajan tarjonnan vuoksi luotettavatkaan palveluntarjoajat eivät ole kovin kalliita. VPN-palveluiden hinta on yleensä muutamia euroja kuussa.

Onko VPN-palvelun käyttäminen laillista?

Suomessa ja useimmissa muissa kehittyneissä valtioissa VPN:n käyttö on täysin laillista, ja VPN-yhteyttä voi käyttää vapaasti. Elokuvien sekä sarjojen katsominen suoratoistona on laillista, teitpä sen VPN:n avulla tai ilman.

Joillain striimauspalveluilla saattaa olla omia sääntöjään VPN:n käyttöön liittyen, mutta esimerkiksi Netflixiä, Yle Areenaa, MTV Katsomoa ja Ruutua voit katsoa VPN-yhteyden kautta huoletta rikkomatta lakia.

Joissakin sensuuria harrastavissa maissa kuten Kiinassa VPN:n käyttö puolestaan on laitonta.

VPN-palveluita on hyvä vertailla

Markkinoilla on tarjolla runsaasti erilaisia VPN-palvelun tarjoajia, sekä maksullisia että ilmaisia. VPN-palveluita onkin hyvä vertailla, sillä VPN-verkkoja on erityyppisiä. VPN Vertailu on sivusto, joka vertailee puolueettomasti erityisesti suomalaisille sopivia VPN-palveluita. Sivustolta parhaat VPN palvelut löytyvät helposti.

Kolme päätyyppiä ovat SSL VPN, toimipaikkojen välinen VPN ja asiakkaan ja palvelimen välinen VPN. Valinnassa on syytä ottaa huomioon ainakin palvelun sopivuus omaan käyttötarkoitukseen, sen sopivuus omiin laitteisiin, yhteyden nopeus sekä hinta-laatu -suhde.

Yleensä maksulliset palvelut ovat parempia, sillä ilmaisiin saattaa sisältyä tietoturvariskejä ja ne ovat yleensä myös eri tavalla rajoitettuja: esimerkiksi tiedonsiirtonopeutta tai aikaa voi olla säädelty.

Järkevä vaihtoehto on myös maksullisten palveluntarjoajien ilmaiset kokeilujaksot.

Voiko VPN:llä katsoa mitä tahansa sarjoja ja ohjelmia?

Aluerajattu sisältö ei välttämättä ole käytettävissä joka paikassa. Esimerkiksi suomalaisen MTV Katsomon tai Yle Areenan ohjelmat eivät ole nähtävissä Suomen ulkopuolella, ainakaan ilman kirjautumista.

Myös Netflixillä kuten myös muilla striimauspalveluilla on käytössään maarajoituksia, jotka estävät ohjelmien katselun tietyllä alueella. Tämä tarkoittaa, ettet voi katsoa ohjelmia ulkomailla tai kaikki sisältö ei ole sinulle näkyvissä tietyssä maassa ollessasi. Jos olet maassa, jossa rajoitukset ovat voimassa, voit katsoa VPN:llä ainoastaan sellaisia ohjelmia, joihin Netflixillä on globaali näyttöoikeus kuten Stranger Things tai Squid Game (Watching TV shows and movies through a VPN, Netflix.)

VPN-yhteys on ratkaisu tähän ongelmaan. Yhteyden avulla voit katsella mitä tahansa sarjoja ja ohjelmia, joiden katselun maarajoitukset muuten estäisivät. VPN-yhteyden avulla käyttäjän sijainti pysyy piilossa ja ohjelmatarjonnasta pääsee nauttimaan ilman aluerajoitteita.

VPN:n avulla kierrät myös Facebookin ja Instagramin estot ulkomailla

Monet maat sensuroivat länsimaissa suosittuja sosiaalisen median sivustoja, kuten Facebookia. Esimerkiksi Kiina on tunnettu verkkosensuuristaan, ja Kiinassa ei olekaan mahdollista päästä Facebookiin, Twitteriin ja Instagramiin.

VPN:n avulla voi kiertää myös sosiaalisen median estoja ulkomailla, sillä VPN-yhteyden avulla ip-osoitteesi on piilotettu ja yhteytesi suojattu. Kannattaa huomioita, että käyttäjällä täytyy olla VPN ladattuna ennen kohdemaahan matkustamista, sillä esimerkiksi Kiinassa VPN:n lataaminen voi olla hankalaa, jopa mahdotonta.

VPN käyttöönotto ulkomailla

Ulkomailla VPN:n käyttöönottoon on olemassa useita eri keinoja. Helpoiten se käy näin:

  1. Vertaile eri VPN-palveluita katsomalla suosituksia vertailusivustoilta ja lukemalla käyttäjien kokemuksia (esimerkiksi Suomi24-foorumilla)
  2. Osta sen jälkeen VPN luotettavasta palvelusta
  3. Kun olet tilannut VPN:n, voit ladata tilaamasi VPN-sovelluksen ja kirjautua siihen tunnuksillasi.
  4. Varmista, että VPN on päällä ja haluamassasi sijainnissa. Kirjaudu sen jälkeen suoratoistopalveluun

VPN:n saa yleensä käyttöön alle kolmen euron kuukausihintaan eli se on hyvin edullinen. VPN:ää valitessa kannattaa kuitenkin luottaa vain tunnettuihin ja luotettuihin palveluntarjoajiin.

Jos mielit sosiaalisen median palveluihin, jotka ovat kohdemaassa rajoitettuja, kannattaa VPN ottaa käyttöön jo ennen kohdemaahan matkustamista. Näin varmistut siitä, että saat palvelun käyttöösi.

Palveluita voi käyttää myös mobiilisti esimerkiksi älypuhelimella tai muilla laitteilla.