MAAILMALTA SUOMEEN OPISKELEMAAN

Milla Kuusela muutti Saksasta Suomeen keväällä 2022. Puoli vuotta myöhemmin hän sai valkolakin ja seuraavana keväänä opiskelupaikan. Matthew Schilke tuli Yhdysvalloista Suomeen armeijaan ja jäi sille tielleen: opiskelemaan ja töihin. Molemmat pitävät päätöstään elämänsä parhaana.

0
Milla ja Matthew ulkona

Teksti: Hanna Ojanpää, julkaistu Suomen Silta -lehdessä 2/2023
Kuvat: Haastateltavien kuva-arkistot

Suomalainen koulutusjärjestelmä on laajalti tunnustettu korkeatasoiseksi. Koulutus on myös suurimmaksi osaksi maksutonta, aina korkeakoulututkintoa myöten. Opinnot Suomessa kiinnostavatkin myös maan rajojen ulkopuolella; ulkosuomalaisille asettumista helpottaa Suomen kansalaisuus sekä kielen ja kulttuurin tuntemus. Mutta miksi Saksassa syntynyt ja kasvanut Milla Kuusela halusi Suomeen opiskelemaan? Ja miksi Yhdysvalloissa aina elänyt Matthew Schilke halusi armeijan jälkeen jatkaa opintojaan Suomessa?

Suomi-koulun kasvatti

Milla syntyi Saksassa, Frankfurt am Mainissa vuonna 2001.

– Joku virhe silloin tapahtui, sillä minun papereissani lukee, että olisin syntyessäni asunut Helsingissä. Mutta ainakin se takasi minulle automaattisesti Suomen kansalaisuuden.

Suomi ja suomen kieli ovat olleet Millan elämässä aina vahvasti läsnä: kotona on puhuttu suomea ja äiti on toiminut Suomi-koulun puheenjohtajana ja opettajana. Milla itse kävi Suomi-koulua kolmevuotiaasta 17-vuotiaaksi saakka.

– Olen aina saanut kehuja puhutusta suomestani. Minulle kielet ovat valtava rikkaus ja siitä kuuluu kaikki kiitos vanhemmilleni. Olen tämän toki tajunnut vasta nyt myöhemmin. Muistan monet kerrat, milloin en olisi jaksanut koulun jälkeen lähteä vielä kahdeksi ja puoleksi tunniksi opiskelemaan Suomi-kouluun, vaikkakin vain kerran viikossa. Ja niinhän siinä sitten loppujen lopuksi kävi, että päädyin itsekin sinne ohjaajaksi ja myöhemmin lukupiirin vetäjäksi, Milla naurahtaa.

Äidin tekosia

Vaikka Milla on syntymästään saakka asunut Saksassa, saksalainen koulujärjestelmä ei ole ollut hänelle helppo. Millan äiti onkin aina vahvasti kannustanut tytärtään tämän valinnoissa. Niin myös silloin, kun Milla lähti vaihto-oppilaaksi Martinlaakson lukioon Vantaalle.

–  Äiti laittoi entisen koulunsa rehtorille viestiä ja perhekin löytyi minulle Wilma-viestin kautta. Suomessa koulunkäynti oli kivaa; sain vuoden aikana paljon itsevarmuutta, opin kirjoittamaan suomea paremmin ja vahvistuksen sille, että haluan jatkaa opintojani Suomessa.

Milla kävi vielä koulunsa loppuun Saksassa ja aloitti siinä ohessa nettilukion Otaviassa, Mikkelissä. Äiti oli jostain bongannut koulun ja ilmoittanut Millan sinne – hänen tietämättään.

Milla ylioppilaslakissa.
Milla Kuusela kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 2022. Hän kävi lukion etänä Saksasta käsin.

– Itselläni ei olisi tullut mieleenkään, että lukion voi käydä etänä. Nettilukio oli tosi vapaata opiskelua. Opinnot kyllä suunniteltiin yhdessä opinto-ohjaajan kanssa, mutta sen jälkeen suoritin nettikurssit itsenäisesti. Näin opettajanikin ensimmäisen kerran vasta lakkiaisissani, Milla kertoo.

Milla muutti Suomeen toukokuussa 2022 ja puoli vuotta myöhemmin hän sai valkolakin päähänsä; kahden ja puolen vuoden etälukion päätteeksi.

– Olin keväällä ja syksyllä hakenut jo eri kouluihin, mutta en päässyt minnekään. Myöhemmin minulle selvisi, että oppilaitoksille ei ollut mennyt tieto läpi, että minulla on saksalainen ylioppilastutkinto, Milla kertoo.

Välivuosi Alkio-opistossa

Välivuoden Milla opiskeli sosiaalialaa Jyväskylän kupeessa Alkio-opistossa, jonka senkin äiti oli löytänyt ja maksanut varausmaksunkin Millan tietämättä. Väyläopinnot takasivat, että Milla pystyi keväällä 2023 hakemaan sosionomitutkintoon ilman pääsykoetta. Ovet avautuivatkin kerralla kolmeen paikkaan: Kokkolaan, Jyväskylään ja Joensuuhun. Opiskelupaikaksi valikoitui jälkimmäinen, koska sieltä päätös Millan eduksi tuli ensimmäisenä. Vielä haastatteluvaiheessa on epäselvää, saako Milla hyödynnettyä avoimessa yliopistossa tehdyt 59 opintoviikkoa.

– Olisihan se kiva siirtyä suoraan kakkosluokalle. Ainakin opinto-ohjaani on lukenut hakemukseni ja on sitä mieltä, että aiemmat opintoni kelpaisi täälläkin, Milla toteaa luottavaisena.

Kaiken kaikkiaan Milla on nyt elämäänsä ja suomalaiseen elämäntapaan hyvin tyytyväinen. Jopa byrokratia on sujunut helposti: Kela-kortti tuli nopeasti ja opiskelijana ammatti-ihmisten apua ja tukea on saatavilla, kun vain itse osata pyytää. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Millan pitäisi valmistua joulukuussa 2025. Sen jälkeenkin hän haluisi jäädä Joensuuhun.

– Olen käynyt Saksassa vain kerran muuttoni jälkeen. Vanhempani haluaisit minut kotiin jouluksi, mutta yritän houkutella heitä tänne sukujoulua viettämään. Suomeen muutto on ollut elämäni paras päätös.

Milla Kuusela (22)
Opiskelee sosionomitutkintoa Joensuussa, Karelia AMK:ssa
Syntynyt Saksassa; Suomen kansalainen
Perhe: äiti, isä
Harrastukset: hevoset, uiminen
Puhuu saksaa ja suomea, osaa espanjaa, opiskelee venäjää

Armeijan harmaista maisteriopintoihin

New Jerseystä kotoisin oleva Matthew sai Suomen kansalaisuuden vuonna 2008, juuri ennen kuin Suomi muutti kansalaisuuspolitiikkaansa.

– Se oli ensimmäinen todellinen kosketukseni Suomeen. Juoksimme pikkuveljieni kanssa konsulaatin käytäviä ja söimme Marianne-karkkeja, Matthew muistelee. – Isämme oli saanut kansalaisuuden äitinsä kautta, joka oli muuttanut Yhdysvaltoihin 1950-luvulla. Itse en valitettavasti koskaan tavannut isoäitiäni, Matthew kertoo.

Kansalaisuuden myötä Matthew sai myös kutsun armeijaan. Hän piti tätä mahdollisuutta ainutlaatuisena kokemuksena – ja jälkeenpäin hauskana sellaisena.

Matthew armeijassa.

– Tulin Suomeen puoli vuotta ennen armeijaa. Asuin ja olin töissä maatilalla Puolangalla ja opettelin suomea perheen lasten kanssa. Armeijan aloitin Santahaminassa heinäkuussa 2019. Ensimmäiset kuukaudet puhuin vielä englantia, mutta loppuvuoden pärjäsin jo suomellakin, hän kertoo.

Matthewlla oli Suomeen tullessaan jo kandin paperit American Universitystä Washingtonista. Armeijan jälkeen kansainvälinen Global politics and media -maisteriohjelma Helsingin yliopistosta tuntui viisaalta päätökseltä – ja äidin toiveiden toteutumiselta.

 

– Itse haku ohjelmaan ei ollut vaikea, koska minulla oli jo tutkinto. Ainoa ongelma oli puhtaasti logistinen: koronan ja huonon tuurin takia sain todistukseni Yhdysvalloista liian myöhään ja jouduin lykkäämään opintojeni aloitusta vuodelle. Välivuonna toimin ruokalähettiläänä ja tein YouTube-kanavalleni viihdettä ja journalismia.

Juuret kahdessmaassa

Tällä hetkellä Matthew opiskelee ja tekee töitä yhtäläisesti. Yle Uutiset nimittäin löysi hänet juurikin YouTubesta – nyt hän tekee valtakunnan mediayhtiölle englannin kielellä journalismia eri muodoissa. Maisteriksi hänen pitäisi valmistua keväällä 2024. Tulevaisuus sen jälkeen on vielä auki.

– On hienoa saada opiskella ja tehdä töitä Yhdysvaltojen ulkopuolella. Pidän Helsingistä ja elämäntavasta täällä. Suomi ei ole koskaan ollut yhtä kansainvälinen kuin nyt; kaikki tietävät, kuka Sanna Marin on, hän toteaa.

Matthew tyttöystävänsä kanssa Temppeliaukion kirkossa.

– Yksi haaveeni on tulevaisuudessa omistaa Suomessa asunto. Viime kesänä koko perheeni oli Suomessa käymässä; se oli isälleni ensimmäinen kerta vuoden 1979 jälkeen. Tiedän nyt itsekin, että aion jatkossa pitää yhteyttä sukulaisiini Suomessa ja ylläpitää täkäläisiä juuriani. Haluan kuitenkin nähdä perhettäni usein ja olen sinne lähdössä taas Halloween-aikaan. Saatan palata Yhdysvaltoihin opintojen jälkeen tai sitten en, Matthew pohtii.

Matthew Schilke (26)
Opiskelee Valtiotieteellisen tiedekunnan kansainvälisessä maisteriohjelmassa Helsingissä
Töissä Yle Uutisissa
Syntynyt Yhdysvalloissa, Suomen kansalainen
Perhe: äiti, isä, kaksi veljeä, tyttöystävä
Harrastukset: ultimate
Puhuu englantia ja espanjaa, osaa suomea ja ranskaa, opiskelee ukrainaa