Maahantulon rajoituksia jatketaan 25.5.2021 saakka

Päivitetty 10.5.2021

Suomeen voi matkustaa rajoituksitta (jolloin ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin tai mennä koronatestiin) ainostaan seuraavista maista: Islanti, Vatikaani sekä Australian, Etelä-Korean, Ruandan, Singaporen, Thaimaan ja Uuden-Seelannin välinen liikenne näiden maiden asukkaiden osalta (vain suorat lennot). Maahantulon rajoituksia jatketaan 30.4.2021 saakka.

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Myös Suomen kansalaisen perheenjäsenet pääsevät maahan kansallisuudesta riippumatta. Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille/ulkomailta paitsi  maista, joihin voi matkustaa rajoituksista (yllä luetellut maat).

Valtioneuvoston tiedote 22.4.2021: Maahantulon rajoituksia jatketaan 25.5. asti
Valtioneuvosto: Maahantulon rajoitukset ja terveystoimet Suomessa 
Lue ohjeet Suomeen tuloon Rajavartiolaitoksen sivuilla
Ulkoministeriö: matkustussuositukset 

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia
Rajavartiolaitos neuvoo kansalaisia rajanylitysliikenteestä puhelimitse ja sähköpostitse. Palvelua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8-16 välisenä aikana numerossa 0295 420 100.Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Suomeen matkustavan negatiivinen koronatestitodistus

THL on suosittelee, että kaikki henkilömatkustajia kuljettavat kuljetusyhtiöt ja varustamot edellyttävät negatiivista koronatestitulosta kaikilta ulkomailta Suomeen tulevilta matkustajilta, myös Suomen kansalaisilta. Varustamot edellyttävät yli 12-vuotiailta ulkomailta Suomeen saapuvilta matkustajilta todistusta negatiivisesta koronatestistä tai lääkärintodistus parantuneesta COVID-19-taudista. 6-12-vuotiaille suositellaan vastaavaa todistusta, mutta sitä ei edellytetä.

Negatiivisen koronatestitodistuksen voi esittää paperisena viranomaisen allekirjoittamana tai sähköisessä muodossa. Koronatestistä saatu tekstiviesti-ilmoitus tai sähköposti riittää todistukseksi, jos siitä käy ilmi testatun nimi, näytteenoton ajankohta sekä testituloksen myöntäjä. Koronatestin voi ottaa aikaisintaan 72 tuntia ennen matkan alkua, jotta sen tulos kelpaa laivaan pääsyksi. Todistuksen tulee olla kielellä jota kuljetuspalvelun tuottaja pystyy tulkitsemaan, tai englannin-, suomen- tai ruotsinkielinen.

Jos matkustat Suomeen lentäen, tarkista testitodistusvaatimukset omalta lentoyhtiöltäsi. Finnair edellyttää negatiivista koronatestitodistusta tai todistusta sairastetusta koronavirusinfektiosta kaikilta Suomeen tulevilta asiakkailta, pois lukien Helsingistä kansainvälisellä jatkolennolla jatkavat asiakkaat. Finnairin asiakkaat löytävät tietoa täältä.

Negatiivinen testitodistus on ainostaan edellytys liikennevälineeseen nousemiselle, joten sillä ei voi sivuuttaa maahantuloon liittyviä rajoituksia, kuten omaehtoista karanteenia, kun tulet Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maasta.

Lisätietoa negatiivisesta testitodistuksesta THL:n sivuilla.

Maahantulopisteellä terveysviranomaiset kysyvät sinulta todistusta ennakkoon otetusta testistä ja ohjaavat sinut tarvittaessa testiin. Lisäksi he keräävät yhteystietosi, jotta oleskelu- tai asuinkuntasi tartuntatautilääkäri voi ottaa sinuun yhteyttä, ohjata testiin 72 tunnin päästä sekä antaa lisää tietoa.

Valtioneuvosto: Maahantulon rajoitukset ja terveystoimet Suomessa>

Löydät ajantasaiset Suomen karanteeni- ja testaussuositukset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta -sivuilta: THL>.

Ohjeet Suomen saapuville eri kielillä: THL:n aineistopankki (PDF)>

FINENTRY-palvelusta tietoa koronavirustestauksista ja omaehtoisesta karanteenista

FINENTRY-palvelussa Suomeen matkustava saa tietoa ja toimintaohjeet koronavirustestauksiin ja omaehtoiseen karanteeniin liittyen. Palvelun nopeuttaa maahantuloa ja sujuvoittaa maksuttomaan koronavirustestiin pääsyä Suomessa. Negatiiviset koronavirustestitulokset lyhentävät omaehtoista karanteenia. Palvelussa voi esimerkiksi:

  • varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin
  • saada tekstiviestillä ohjeet testiin saapumiseen
  • saada tekstiviestin koronavirustestin tuloksesta.

FINENTRY-palvelun käyttö, sen avulla tehty varaus koronavirustesteihin ja itse testit ovat maksuttomia.  Lue lisää: FINENTRY-palvelu

Muista ennen matkaa

Rajanylityksessä on aina mukana kaksi valtiota.
Matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan senhetkiset maahantulo- ja karanteenimääräykset ja ottaa huomioon Suomeen palaajan karanteeni- ja testaussuositukset.

Koronavilkku-sovellus

Jos oleskelet Suomessa pidempään, esimerkiksi yli kaksi viikkoa, suosittelemme käyttämään Koronavilkkua. Suomessa voimassa olevat suositukset koskevat kaikkia maassa olevia riippumatta siitä, ovatko he Suomen kansalaisia.
Koronavilkku-sovellusta voi käyttää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Lue lisää Koronavilkusta: koronavilkku.fi