Maahantuloa Suomeen helpotetaan EU- ja Schengen-maista 21.6. alkaen

Päivitetty 18.6.2021

Maahantulo Suomeen EU- ja Schengen-maista sallitaan hyväksytyn covid-19-rokotussarjan saaneille ja alle 6 kuukautta sitten covid-19-taudin sairastaneille. Maahantulo sallitaan myös työnsä takia EU- ja Schengen-maista matkustaville. Muutokset tulevat voimaan 21.6. Valtioneuvosto päätti 17.6. myös, että sisärajavalvontaa ja ulkorajaliikenteen rajoituksia jatketaan 11.7.2021 asti.

Epidemiologiseen arvioon perustuen sisärajavalvonta poistetaan Suomen ja Puolan sekä Suomen ja Unkarin välisestä liikenteestä. Suomi rajoittaa nyt maahantuloa Suomen ja Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Italian, Itävallan, Kreikan, Latvian, Liechtensteinin, Liettuan, Luxemburgin, Norjan, Portugalin, Ranskan, Ruotsin, Saksan, Slovakian, Slovenian, Sveitsin, Tanskan, Tšekin ja Viron välisessä liikenteessä huvialusliikennettä lukuun ottamatta.

Ulkorajaliikenteessä maahantulon rajoitukset poistetaan Monacosta, Romaniasta ja San Marinosta Suomeen saapuvasta liikenteestä. Maahantulon rajoitukset on jo aiemmin poistettu Vatikaanista Suomeen saapuvassa liikenteessä sekä Suomen ja Australian, Etelä-Korean, Israelin, Singaporen, Ruandan ja Uuden-Seelannin välisessä liikenteessä näiden maiden asukkaiden osalta.

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Myös Suomen kansalaisen perheenjäsenet pääsevät maahan kansallisuudesta riippumatta.

Ulkoministeriö suosittelee kuitenkin noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen alueelle. Ministeriö suosittelee myös edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista EU ja Schengen-alueiden ulkopuolelle, poikkeuksena maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset. Lisäksi ulkoministeriö suosittelee edelleen välttämään kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan. Matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan senhetkiset maahantulo- ja karanteenimääräykset.

Lue lisää:
Valtioneuvosto: tiedote 17.6.2021
THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemi
Rajavartiolaitoksen koronainfo
Rajavartiolaitos neuvoo kansalaisia rajanylitysliikenteestä puhelimitse ja sähköpostitse. Palvelua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8-16 välisenä aikana numerossa 0295 420 100.Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

FINENTRY-palvelusta tietoa koronavirustestauksista ja omaehtoisesta karanteenista

FINENTRY-palvelussa Suomeen matkustava saa tietoa ja toimintaohjeet koronavirustestauksiin ja omaehtoiseen karanteeniin liittyen. Palvelussa voi esimerkiksi:

  • varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin
  • saada tekstiviestillä ohjeet testiin saapumiseen
  • saada tekstiviestin koronavirustestin tuloksesta.

FINENTRY-palvelun käyttö, sen avulla tehty varaus koronavirustesteihin ja itse testit ovat maksuttomia. Lue lisää: FINENTRY-palvelu

Muista ennen matkaa

Rajanylityksessä on aina mukana kaksi valtiota.
Matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan senhetkiset maahantulo- ja karanteenimääräykset ja ottaa huomioon Suomeen palaajan karanteeni- ja testaussuositukset.