Matkustusrajoitukset muuttuvat 28.9. alkaen

Päivitetty 25.9.2020

Maahantulon rajoitukset otetaan uudestaan käyttöön 28. syyskuuta lähtien:  

  • Suomen ja Islannin, Norjan, Ruotsin, Saksan, Slovakian ja Viron välisessä liikenteessä sekä
  • Georgian, Kanadan ja Tunisian asukkaille, jotka matkustavat kotimaastaan

Lisäksi maahantulorajoituksejatkuvat edelleen Suomeen tulevaa liikenneessä Andorrasta, Alankomaista, Belgiasta, Bulgariasta, Espanjasta, Irlannista, Italiasta, Itävallasta, Kreikasta, Kroatiasta, Luxemburgista, Maltalta, Monacosta, Portugalista, Ranskasta, Romanista, Sloveniasta, Sveitsistä, Tanskasta, Tšekistä, Unkarista ja Yhdistyneestä Kuningaskunnasta.

Päivittäinen liikenne Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisellä maarajalla paikallisten rajayhteisöjen välillä sallitaan yhä.

1. lokakuuta alkaen suositellaan kahta vapaaehtoista koronatestiä matkustajille, jotka tulevat Suomeen korkeamman koronailmaantuvuuden maista, joista maahantuloa rajoitetaan Suomessa. Poikkeuksena on se, että Suomessa voi käydä työssä Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista karanteenia tai testauksia. Samoin Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan maarajalla rajayhteisöjen asukkaiden liikenne on karanteenivapaata.

Vapaaehtoisten koronatestien avulla maahantulija voi lyhentää suositeltua 14 vuorokauden omaehtoista karanteeniaan.

Maahantulo on normalisoitunutta 28.9. lähtien matkustaessa Kyprokselta, Latviasta, Liechtensteinista, Liettuasta, Puolasta San Marinosta ja Vatikaanista Suomeen. Rajoitukset ovat poistuneet myös Australian, Etelä-Korean, Japanin, Ruandan, Thaimaan, Uruguayn ja Uuden-Seelannin asukkaiden osalta. Normalisoituneessa liikenteessä Suomeen voi saapua esimerkiksi lomamatkalle Suomeen, eikä matkailijan tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin Suomessa tai mennä koronatestiin.

Maahantulon rajoituksia ja sisärajavalvontaa tarkastellaan jatkossa viikoittain. Tarkastelun perusteena on koronaviruksen ilmaantuvuus. Uuden päätöksen mukaiset toimenpiteet tulevat voimaan seuraavan viikon maanantaina.

Aiheesta lisää: Sisäministeriön tiedote 24.9.2020

Rajavartiolaitoksen asiantuntijat neuvovat kansalaisia rajanylitysliikenteestä puhelimitse ja sähköpostitse. Palvelua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin 08.00-16.00 välisenä aikana numerossa 0295 420 100. Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen rajavartiolaitos@raja.fi.

Lue lisää:
Ohjeistus matkustajille maahantuloa koskien Rajavartiolaitoksen nettisivuilla
Matkustamista koskevat suositukset ulkoministeriön nettisivuilla

Rajanylityksessä on aina mukana kaksi valtiota.
Suomesta ulkomaille lähtevän pitää aina itse varmistaa kohdemaan
viranomaisten nettisivuilta kyseisen maan maahantulo- ja karanteenimääräykset.

Terveysturvallisuussuositukset

Ajantasaiset terveysturvallisuussuositukset (mm. omaehtoinen karanteeni, koronatestaus ja koronatilanteen seuranta muissa valtioissa) löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksesta: Linkki THL:n ohjeistukseen 

Lue myös suositukset kasvomaskin käyttöön THL:n sivuilta.

Matkustusoikeus

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Myös Suomen kansalaisen perheenjäsenet pääsevät maahan kansallisuudesta riippumatta.  Jokaisella Suomessa asuvalla tai vierailevalla on yhteisvastuu siitä, että COVID-19 -epidemia ei kiihdy hallitsemattomasti. Henkilön, joka tulee Suomeen riskialueelta, tulisi jäädä omaehtoiseen karanteeniin kahdeksi viikoksi. Maahantulijoita voidaan myös ohjata vapaaehtoiseen koronatestiin lentokentällä tai satamassa, ja lääkäri voi määrätä riskiarvion perusteella karanteeniin. Karanteenin määrätty henkilö vastaa itse karanteenin aikaisista majoituskustannuksista.

Koronavilkku-sovellus

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus tartuntaketjujen seuraamista ja niiden katkaisua varten. Koronavilkku tallentaa muiden Koronavilkku-käyttäjien kohtaamisia, joten siitä on hyötyä lähinnä Suomessa.

Koronavilkku-sovellus on julkaistu Android- ja iOS-käyttöjärjestelmille.
Mobiilisovelluksen voi ladata ilmaiseksi Applen iPhonelle ja
iPadille App Storessa ja Android-laitteille
Suomen ja muiden EU-maiden, Norjan sekä Sveitsin Google Play -kaupassa.

Sovellus vaatii toimiakseen viittä vuotta tuoreemman puhelimen,
sillä vanhoissa käyttöjärjestelmäversioissa se ei toimi.
Aluksi sovellusta ei ole saatavilla tuoreimmilla Huawei- ja Honor-puhelimille,
joissa ei ole Googlen palveluita.

Mobiilisovellusta voi käyttää suomeksi ja ruotsiksi.
Mahdollisuus englanniksi asioimiseen on tulossa sovellukseen kehittäjän mukaan pian.

Sovellusta ei siis voi asentaa kaikkialla maailmassa.
Esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Britanniassa asuva suomalainen
ei saa ladattua sovellusta paikalliseen puhelimeensa,
kun hän matkustaa Suomeen.

Lue lisää Koronavilkusta: koronavilkku.fi