Suomeen matkustaminen

Päivitetty 20.8.2021

Suomeen voivat saapua kaikista maista ne henkilöt, joilla on esittää todistus saadusta ja hyväksyttävästä covid-19-rokotussarjasta ennen Suomeen saapumista. Viimeisestä rokotusannoksesta on täytynyt kulua aikaa vähintään 14 vuorokautta. Sinulla ei ole muita tartuntatautilain mukaisia velvoitteita. Suomen hyväksymät rokotteet voit tarkistaa THL:n verkkosivuilta: Mitkä rokotevalmisteet hyväksytään maahantulopisteillä? – Infektiotaudit ja rokotukset – THL

Suomen kansalaisilla, heidän perheenjäsenillään ja Suomessa pysyvästi asuvilla on aina oikeus palata Suomeen, riippumatta siitä mistä maasta he tulevat. Sisärajavalvonta poistettiin 26.7. alkaen, jonka jälkeen Suomeen on voinut saapua myös  EU- ja Schengen-maista vapaasti ilman matkustusrajoituksia.
Vaikka matkustusrajoitukset on poistettu, Suomeen saapuvia henkilöitä koskevat kaikissa tapauksissa edelleen tartuntatautilain mukaiset velvoitteet ja terveysviranomaisten ohjeet. Tutustu niihin THL:n verkkosivuilta.

Muiden kuin suomalaisten ja Suomessa vakituisesti asuvien ulkomaalaisten kohdalla rajatarkastusviranomaiset voivat arvioida, täyttyvätkö maahantulon edellytykset, jos matkustajalta puuttuu koronavirukseen liittyvä todistus. Ajankohtaiset tiedot siitä, kuka voi tulla Suomeen ja millä edellytyksillä löytyvät Rajavartiolaitoksen sivuilta.

Rajavartiolaitos neuvoo kansalaisia rajanylitysliikenteestä puhelimitse ja sähköpostitse. Palvelua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8-16 numerossa 0295 420 100. Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen rajavartiolaitos(at)raja.fi.

Kirjautumalla Finentry-palvelussa voit tutustua jo ennen Suomeen tuloa maahantulon ohjeistukseen ja voit esimerkiksi varata aikoja koronatestiin Suomessa. Palvelun käyttäminen, sen avulla tehty varaus koronavirustestiin ja itse testi on maksutonta.
FINENTRY-palveluun>

Lue lisää:

Matalan riskin maaluettelo 23.8.2021 alkaen (valtioneuvosto.fi)
Ulkorajoja koskevia maahantulon rajoituksia jatketaan 19.9. asti (sisäministeriön tiedote 19.8.2021
Matkustaminen Suomeen ja Suomesta (valtioneuvosto.fi)

Muista ennen matkaa

Ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen alueelle. Ministeriö suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista EU ja Schengen-alueiden ulkopuolelle, poikkeuksena maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset.

Jokaisen Suomesta toiseen valtioon matkustavan tulee itse tarkistaa, mitkä ovat maahantulon rajoitukset ja edellytykset kohdemaassa. Kohdemailla voi olla voimassa omia rajoituksiaan ja edellytyksiään matkailijoille.