Lomalla Suomeen? – Vakituisesti ulkomailla asuvien lomailu ja matkailu Suomessa

Päivitetty  6.8.2020

Suomen Covid-19 pandemian matkustussrajoitukset eivät koske Suomen kansalaisia, sillä Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen. Myös Suomen kansalaisen perheenjäsenten maahanpääsy on mahdollista kansallisuudesta riippumatta. Jokaisella on myös oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu.

Suomen hallitus on päättänyt 6.8.2020 koronapandemiasta johtuen maahantulorajoituksista seuraavasti:

Suomi palauttaa sisärajavalvonnan maanantaina 10. elokuuta Suomen ja Belgian, Hollannin sekä Andorran väliseen liikenteeseen.

Lisäksi sisärajavalvonta jatkuu Suomen ja Espanjan, Luxemburgin, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tšekin välisessä liikenteessä.

Kaikille näistä maista Suomeen saapuville suositellaan omaehtoista kahden viikon viikon karanteenia.

Suomeen voi matkustaa ilman rajoituksia:

• Norjasta, Tanskasta, Islannista, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Italiasta, Kreikasta, Liechtensteinista, Maltalta, Saksasta, Slovakiastan ja Unkarista.
  • Lisäksi SCHENGEN-ALUEEN ulkopuolisista maista Suomi on poistanut ulkorajaliikenteen rajoitukset Kyproksen, Irlannin, San Marinon ja Vatikaanin välisestä liikenteestä.
  • Euroopan ulkopuolisista maista Suomi on sallinut rajoituksettoman liikenteen Etelä-Korean, Georgian, Japanin, Kiinan, Ruandan, Thaimaan, Tunisian, Uruguayn ja Uuden-Seelannin välillä.

Näistä maista Suomeen tulevien ei tarvitse olla kahden viikon karateenissa.

Sisärajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja toisen Schengen-alueeseen kuuluvan valtion rajan ylittävää liikennettä.
Ulkorajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattoman valtion välistä liikennettä.

Rajanylityksessä on aina mukana kaksi valtiota. Vaikka Suomi on poistanut matkustusrajoituksia yllä lueteltujen maiden välillä,
eivät näiden maiden matkustusäännöt välttämättä ole yhtenevät Suomen päätösten kanssa. Suomesta ulkomaille lähtevän pitää aina itse varmistaa kohdemaan viranomaisten nettisivuilta kyseisen maan maahantulo- ja karanteenimääräykset.

Matkailijan tulee itse selvittää oman matkavakuutusturvansa kattavuus pandemiatilanteessa.

Valtioneuvosto käy matkustusrajoitukset läpi kahden viikon välein.

Lisätietoa 10.8.2020 voimaan tulevista maahantulon muutoksista:

Rajavartiolaitoksen ohjeistus matkustajille maahantuloa koskien
Sisäministeriön tiedote 6.8.2020
Ohjeet omaehtoisesta karanteenisa (THL)
Koronavirusepidemian aikaiset rajoitukset (Valtioneuvosto)