Suomeen matkustaminen 12.7. alkaen

Päivitetty 12.7.2021

Valtioneuvoston 8.7. tekemän päätöksen mukaan sisärajavalvontaa jatketaan 12.7.25.7. Tänä aikana sovelletaan sekä sisä- ja ulkorajojen maahantulorajoituksia että tartuntatautilain vaatimuksia. Sisärajoilla tarkoitetaan Suomen ja muiden Schengenin sopimukseen kuuluvien valtioiden välisiä rajoja. Myös ulkorajavalvontaan tulee muutoksia.

Rajavartiolaitos päästää matkustajan Suomeen 12.−25.7., kun jokin näistä ehdoista täyttyy:

• Suomen kansalaisilla, heidän perheenjäsenillään tai Suomessa pysyvästi asuvilla on aina oikeus tulla Suomeen
  • EU-ja Schengen-maista voi saapua Suomeen, jos maan ilmaantuvuusluku on alle 25 tai on osoittaa todistus täydestä koronarokotussarjasta tai on sairastanut taudin alle 6 kk sitten.
  • Muista EU-ja Schengen-maista voi saapua Suomeen välttämättömän syyn vuoksi tai työmatkalle.
  • EU:n vihreän listan kolmannesta maasta voi saapua Suomeen, jos maan ilmaantuvuusluku on alle 25.
  • Muista kuin vihreän listan kolmansista maista saavuttaessa pitää olla välttämätön syy.
  • Kauttakulussa Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta ei edellytetä terveysturvallisuustoimenpiteitä, mutta kohdemaan vaatimukset tulee täyttää.

Jos henkilö on oikeutettu maahantuloon, terveysviranomaiset arvioivat, millaisten tartuntatautilain terveysturvallisuustoimien piiriin henkilö kuuluu.

Terveystarkastukset ja koronavirustestit Suomen rajoilla

Rajavartiolaitoksen maahantulotarkastuksen jälkeen Suomeen riskimaista saapuvat ohjataan terveystarkastukseen.

Yli 16-vuotiailta edellytetään 12.7.2021 alkaen todistusta jostain seuraavista:

1. koronavirusrokotussarja
  2. ennen saapumista tehty negatiivinen koronavirustesti tai vähintään 2 viikkoa ennen maahan saapumista saatu ensimmäinen rokoteannos
    – lisäksi on käytävä testissä 3−5 vuorokauden kuluessa Suomeen saapumisesta
  3. puolen vuoden sisällä sairastettu koronavirustauti

Jos Suomeen saapuvalla ei ole esittää mitään näistä todistuksista, tulee käydä testissä heti Suomeen saavuttua ja toisessa testissä 3−5 vuorokauden kuluessa. Testit ovat maksuttomia. Vältä kontakteja, kun odotat testituloksia.

Jos matkailija kieltäytyy koronavirustestistä, voi rangaistuksena olla sakkoa. Todistus- ja testivaatimus ei koske muutamia poikkeusryhmiä, jotka määritellään tartuntatautilaissa.

Huomaa, että maahantulon rajoitukset poistuvat  26.7.2021 alkaen Schengen-alueelta sekä Andorrasta, Bulgariasta, Irlannista, Kroatiasta, Kyprokselta, Monacosta, Romaniasta, San Marinosta ja Vatikaanista, sillä nämä maat ovat EU:n suositusten mukaan verrattavissa Schengen-maihin. EU- ja Schengen-valtioissa asuvat, joilla on esittää todistus ennen Suomeen saapumista saadusta hyväksyttävästä covid-19-rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista, voivat saapua jatkossa rajoituksitta Suomeen tai palata Suomen kautta asuinmaahansa myös ulkorajan kautta.

Katso voimassa olevat maahantulon rajoitukset ja terveysturvallisuusvaatimukset alla olevilta verkkosivuilta.

Ajantasaiset maahantulon rajoitukset – Rajavartiolaitos
Sisärajavalvontaa jatketaan 25.7. asti – myös ulkorajavalvontaan muutoksia – tiedote 8.7.
Maakohtainen listaus sisä- ja ulkorajavalvonnan osalta
THL:n matkustajaohje useilla kielillä
Matkustaminen Suomeen ja koronavirustestin varaaminen – FINENTRY
Terveysturvallisuus rajoilla: Suomeen ulkomailta saapuvien velvollisuuksista päätettiin – tiedote 6.7.

Lisätiedot:
Rajavartiolaitos neuvoo kansalaisia rajanylitysliikenteestä puhelimitse ja sähköpostitse. Palvelua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8-16 välisenä aikana numerossa 0295 420 100. Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected] Kansalaisneuvontapalvelu on ruuhkautunut ja vastauksen saamisessa voi kestää normaalia pidempään. Matkustajia suositellaan tarkistamaan ajankohtaiset rajanylityksen ohjeistukset ensisijaisesti Rajavartiolaitoksen kotisivuilta.

Muista ennen matkaa

Ulkoministeriö suosittelee kuitenkin noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen alueelle. Ministeriö suosittelee myös edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista EU ja Schengen-alueiden ulkopuolelle, poikkeuksena maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset. Lisäksi ulkoministeriö suosittelee edelleen välttämään kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan. Matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan senhetkiset maahantulo- ja karanteenimääräykset.

Rajanylityksessä on aina mukana kaksi valtiota.
Matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan senhetkiset maahantulo- ja karanteenimääräykset ja ottaa huomioon Suomeen palaajan karanteeni- ja testaussuositukset.