Suomeen matkustaminen ja terveysturvallisuustoimet

Päivitetty 13.10.2021

Voit tulla Suomeen kaikista maista, jos olet saanut täyden hyväksytyn COVID-19-rokotussarjan. Viimeisestä rokotusannoksesta on täytynyt kulua aikaa vähintään 14 vuorokautta Suomeen saapuessa. Sinulla ei ole muita tartuntatautilain mukaisia velvoitteita Suomeen saapuessasi. THL:n sivuilla on:

Suomen kansalaisilla, heidän perheenjäsenillään ja Suomessa pysyvästi asuvilla on aina oikeus palata Suomeen. Huomaa, että kaikkia Suomeen saapuvia henkilöitä, myös Suomen kansalaisia, koskevat edelleen tartuntatautilain mukaiset velvoitteet ja terveysviranomaisten ohjeet.

Muiden kuin suomalaisten ja Suomessa vakituisesti asuvien ulkomaalaisten kohdalla rajatarkastusviranomaiset voivat arvioida, täyttyvätkö maahantulon edellytykset, jos matkustajalta puuttuu koronavirukseen liittyvä todistus. Ajankohtaiset tiedot siitä, kuka voi tulla Suomeen ja millä edellytyksillä löytyvät Rajavartiolaitoksen sivuilta>

      • Rajavartiolaitos neuvoo kansalaisia rajanylitysliikenteestä puhelimitse ja sähköpostitse. Palvelua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8-16 numerossa 0295 420 100. Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen rajavartiolaitos(at)raja.fi.

Terveysturvallisuustoimet matalan ja korkean koronariskin maista saapuville

Maat jaotellaan koronavirustilanteen mukaan matalan riskin ja korkean riskin maiksi. Lähtömaalla tarkoitetaan maata, jossa olet pääasiassa oleskellut ennen Suomeen saapumista.

  1. Kun saavut Suomeen matalan koronariskin maasta, sinun ei tarvitse osallistua maahantulon yhteydessä järjestettyihin terveysturvallisuustoimiin. Katso lista näistä maista>(THL)
  2. Kun saavut Suomeen mistä tahansa muusta kuin matalan koronariskin maasta ja olet syntynyt vuonna 2005 tai sitä aikaisemmin, sinua koskevat riskimaista saapuvien terveysturvallisuustoimet. Lue lisää THL:n sivuilla: Terveysturvallisuustoimet maahantulon yhteydessä>

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)

Kaavio terveysturvallisuustoimista riskimaasta Suomeen saapuvalle

Jos sinulla on kysyttävää hyväksytyistä rokotteista tai karanteeni- / testivaatimuksista, voit ottaa yhteyttä Valtioneuvoston koronainfo -palvelupuhelimeen 0295 535 535.

Lue lisää:
Ulkorajoja koskevat maahantulon rajoitukset jatkuvat 24.10. asti (sisäministeriö 7.10.2021)
Matkustaminen Suomeen ja Suomesta (valtioneuvosto.fi)
EU:n koronatodistus ja matkustaminen pandemian aikana (Suomi-Seura)
Kotikunnattomilla henkilöillä voi olla oikeus koronatestiin, koronarokotukseen ja koronan hoitoon maksutta> (Suomi-Seura)

Finentry ja Laplandentry -palvelu

Ennen Suomeen saapumista on suositeltavaa kirjautua Finentry-palveluun.
Lapin sairaanhoitopivoitirin alueella vastaava palvelu on Laplandentry.

Näiden palveluiden käyttö sujuvoittaa terveysturvallista maahantuloa huomattavasti.

Kirjautumalla palveluun   tutustua jo ennen Suomeen tuloa maahantulon ohjeistukseen ja voit esimerkiksi varata aikoja koronatestiin Suomessa. Palvelun käyttäminen, sen avulla tehty varaus koronavirustestiin ja itse testi on maksutonta.

Muista ennen matkaa

Pohtiaksesi koronaviruksen kannalta matkustamiseen liittyvää riskiä, voit tutkia koronan ilmaantuvuuslukuja Euroopan tautiviraston sivuilta.
COVID-19 Situation Dashboard (ECDC)

Nopeat muutokset COVID-19-epidemiatilanteessa ovat edelleen mahdollisia. Tästä syystä THL suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä. Kaikki Suomessa käytössä olevat koronavirusrokotteet suojaavat hyvin koronavirustaudilta ja erinomaisesti sen vakavilta muodoilta sekä vähentävät oleellisesti infektioiden määrää ja tartuttavuutta. Suositus koskee kaikkia niitä matkustajia, joilla on mahdollisuus saada koronarokotus Suomessa.

Sinun kannattaa myös selvittää etukäteen, vaaditaanko maahan tulevilta matkailijoilta negatiivinen koronatestitulos. Joissain maissa vaaditaan esimerkiksi negatiivinen tulos PCR-testistä tai antigeeninosoitustestistä. Joissain maissa vaaditaan lisäksi myös negatiivinen IgM-vasta-ainetestitulos.

Jokaisen Suomesta toiseen valtioon matkustavan tulee itse tarkistaa, mitkä ovat maahantulon rajoitukset ja edellytykset kohdemaassa. Kohdemailla voi olla voimassa omia rajoituksiaan ja edellytyksiään matkailijoille.