Maahantulon rajoituksia kiristetään 27.1.2021 alkaen

Päivitetty 25.1.2021

Uudet maahantulon rajoitukset tulevat voimaan Suomessa 27.1. ja ne ovat voimassa 25.2. asti.

27.1. alkaen Suomeen voi matkustaa rajoituksetta seuraavista maista (tällöin ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin Suomessa tai mennä koronatestiin):

  • Vatikaani
  • Australian, Etelä-Korean, Ruandan, Singaporen, Thaimaan ja Uuden-Seelannin asukkaiden maahantulo Suomeen on rajoituksitta sallittua kyseisestä maasta saapuvassa liikenteessä.

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Myös Suomen kansalaisen perheenjäsenet pääsevät maahan kansallisuudesta riippumatta. Jotta muuntuneen viruksen Suomeen leviämistä voitaisiin estää, suositus on välttää tarpeetonta matkustamista  ja kaikkea matkustamista Iso-Britannian, Irlannin ja Etelä-Afrikan osalta.

Lisää aiheesta:
Rajavartiolaitos Sisäministeriö TIEDOTE 22.1.2021: Maahantulon rajoituksia kiristetään 27.1. 
Valtioneuvosto: Maahantulon rajoitukset ja terveystoimet Suomessa
Valtioneuvosto: Usein kysytyt kysymykset matkustamisesta
Rajavartiolaitos, maahantuloon liittyvät ohjeet ja rajoitukset.: Korona-info

FINENTRY-palvelusta tietoa koronavirustestauksista ja omaehtoisesta karanteenista

Tietoa Suomeen saapuvan matkustajan koronavirustestauksista saa Finentry-palvelusta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella oleskelevat henkilöt voivat varata FINENTRY-palvelun avulla myös ajat koronavirustesteihin. FINENTRY-palvelun käyttö, sen avulla tehty varaus koronavirustesteihin ja itse testit ovat maksuttomia.  Lue lisää: FINENTRY-palvelu

Löydät ajantasaiset Suomen karanteeni- ja testaussuositukset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta -sivuilta: THL>.

Jos tulet Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maasta:

  • suositus on, että noudatat 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jota voit lyhentää kahdella negatiivisella koronavirustestillä.
  • sinun ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin, jos sinulla on lääkärintodistus siitä, että olet sairastanut COVID-19-taudin alle 6 kuukautta sitten.
  • jos et asu Suomessa, suositus on, että käyt koronatestiä alle 72 tuntia ennen Suomeen saapumista. Toiseen testiin voit mennä Suomessa aikaisintaan 72 tuntia maahantulon jälkeen. Testien välillä suositellaan omaehtoista karanteenia majoituskohteessa. Omaehtoinen karanteeni päättyy, jos testitulos on negatiivinen. Jos testitulos on positiivinen, tartuntatautilääkäri voi määrätä karanteenin. Karanteenia jatketaan, kunnes olet parantunut.
  • jos oleskelet Suomessa alle 72 tuntia ja sinulla on maahan saapuessasi todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on otettu aikaisintaan 72 tuntia ennen maahantuloa, sinun ei tarvitse mennä toiseen testiin. Sinun ei myöskään tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin.

THL suosittelee lentoyhtiöitä vaatimaan negatiivisen koronatestitodistuksen kaikilta ulkomailta Suomeen saapuvilta matkustajilta

Tarkista testitodistusvaatimukset omalta lentoyhtiöltäsi.

Finnair alkaa 28.1.2021 lähtien edellyttää negatiivista koronatestitodistusta tai todistusta sairastetusta koronavirusinfektiosta kaikilta Suomeen suuntautuvien lentojensa asiakkailta, pois lukien Helsingistä kansainvälisellä jatkolennolla jatkavat asiakkaat. Todistusvaatimus on voimassa toistaiseksi. Finnairin asiakkaat löytävät tietoa täältä.

Muista ennen matkaa

Rajanylityksessä on aina mukana kaksi valtiota.
Matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan senhetkiset maahantulo- ja karanteenimääräykset ja ottaa huomioon Suomeen palaajan karanteeni- ja testaussuositukset.

Koronavilkku-sovellus

Jos oleskelet Suomessa pidempään, esimerkiksi yli kaksi viikkoa, suosittelemme käyttämään Koronavilkkua. Suomessa voimassa olevat suositukset koskevat kaikkia maassa olevia riippumatta siitä, ovatko he Suomen kansalaisia.
Koronavilkku-sovellusta voi käyttää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Lue lisää Koronavilkusta: koronavilkku.fi

Kaavio, jossa ohjeistus, kun Suomen kansalainen saapuu Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maasta
Kuva: valtioneuvosto.fi/maahantulon-rajoitukset