Maahantulon rajoituksia jatketaan 18.3.2021 saakka

Päivitetty 23.2.2021

15.2.2021 alkaen Suomeen voi matkustaa rajoituksitta (ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin tai mennä koronatestiin) seuraavista maista: Islannita, Vatikaanista sekä Australiasta, Etelä-Koreasta, Uudesta-Seelannista, Singaporesta ja Thaimaasta näiden maiden asukkaiden osalta (vain suorat lennot). 

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Myös Suomen kansalaisen perheenjäsenet pääsevät maahan kansallisuudesta riippumatta. Muuntuneen koronaviruksen takia THL suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista  ja välttämään kokonaan matkustamista Brasiliaan, Britanniaan, Etelä-Afrikkaan, Irlantiin ja Portugaliin. 

Sisäministeriö TIEDOTE 18.2.2021: Maahantulon rajoituksia jatketaan 18.3. saakka
Lue ohjeeet Suomeen tuloon Rajavartiolaitoksen sivuilla

Suomeen saapuvilla oltava negatiivinen koronatestitodistus

Varustamot edellyttävät yli 12-vuotiailta ulkomailta Suomeen saapuvilta matkustajilta todistusta negatiivisesta koronatestistä. Vaatimus koskee myös Suomen kansalaisia. 6-12-vuotiaille suositellaan vastaavaa todistusta, mutta sitä ei edellytetä.

Testitodistusta ei edellytetä niiltä matkustajilta, joilla on esittää lääkärintodistus jo parantuneesta COVID-19-taudista ja parantumisesta on kulunut alle kuusi kuukautta.

Negatiivisen koronatestitodistuksen voi esittää paperisena viranomaisen allekirjoittamana tai sähköisessä muodossa. Koronatestistä saatu tekstiviesti-ilmoitus tai sähköposti riittää todistukseksi, jos siitä käy ilmi testatun nimi, näytteenoton ajankohta sekä testituloksen myöntäjä. Koronatestin voi ottaa aikaisintaan 72 tuntia ennen matkan alkua, jotta sen tulos kelpaa laivaan pääsyksi. Todistuksen tulee olla kielellä jota kuljetuspalvelun tuottaja pystyy tulkitsemaan, tai englannin-, suomen- tai ruotsinkielinen.

Jos matkustat Suomeen lentäen, tarkista testitodistusvaatimukset omalta lentoyhtiöltäsi. Finnair edellyttää negatiivista koronatestitodistusta tai todistusta sairastetusta koronavirusinfektiosta kaikilta Suomeen tulevilta asiakkailta, pois lukien Helsingistä kansainvälisellä jatkolennolla jatkavat asiakkaat. Finnairin asiakkaat löytävät tietoa täältä.

Negatiivinen testitodistus on ainostaan edellytys liikennevälineeseen nousemiselle, joten sillä ei voi sivuuttaa maahantuloon liittyviä rajoituksia, kuten omaehtoista karanteenia, kun tulet Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maasta.

Lisätietoa negatiivisesta testitodistuksesta THL:n sivuilla.
Valtioneuvosto: Maahantulon rajoitukset ja terveystoimet Suomessa

FINENTRY-palvelusta tietoa koronavirustestauksista ja omaehtoisesta karanteenista

FINENTRY-palvelussa Suomeen matkustava saa tietoa ja toimintaohjeet koronavirustestauksiin ja omaehtoiseen karanteeniin liittyen. Palvelun nopeuttaa maahantuloa ja sujuvoittaa maksuttomaan koronavirustestiin pääsyä Suomessa. Negatiiviset koronavirustestitulokset lyhentävät omaehtoista karanteenia. Palvelussa voi esimerkiksi:

  • varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin
  • saada tekstiviestillä ohjeet testiin saapumiseen
  • saada tekstiviestin koronavirustestin tuloksesta.

FINENTRY-palvelun käyttö, sen avulla tehty varaus koronavirustesteihin ja itse testit ovat maksuttomia.  Lue lisää: FINENTRY-palvelu

Löydät ajantasaiset Suomen karanteeni- ja testaussuositukset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta -sivuilta: THL>.

Jos tulet Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maasta:

  • suositus on, että noudatat 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jota voit lyhentää kahdella negatiivisella koronavirustestillä.
  • sinun ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin, jos sinulla on lääkärintodistus siitä, että olet sairastanut COVID-19-taudin alle 6 kuukautta sitten.
  • jos et asu Suomessa, suositus on, että käyt koronatestiä alle 72 tuntia ennen Suomeen saapumista. Toiseen testiin voit mennä Suomessa aikaisintaan 72 tuntia maahantulon jälkeen. Testien välillä suositellaan omaehtoista karanteenia majoituskohteessa. Omaehtoinen karanteeni päättyy, jos testitulos on negatiivinen. Jos testitulos on positiivinen, tartuntatautilääkäri voi määrätä karanteenin. Karanteenia jatketaan, kunnes olet parantunut.
  • jos oleskelet Suomessa alle 72 tuntia ja sinulla on maahan saapuessasi todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on otettu aikaisintaan 72 tuntia ennen maahantuloa, sinun ei tarvitse mennä toiseen testiin. Sinun ei myöskään tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin.

Muista ennen matkaa

Rajanylityksessä on aina mukana kaksi valtiota.
Matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan senhetkiset maahantulo- ja karanteenimääräykset ja ottaa huomioon Suomeen palaajan karanteeni- ja testaussuositukset.

Koronavilkku-sovellus

Jos oleskelet Suomessa pidempään, esimerkiksi yli kaksi viikkoa, suosittelemme käyttämään Koronavilkkua. Suomessa voimassa olevat suositukset koskevat kaikkia maassa olevia riippumatta siitä, ovatko he Suomen kansalaisia.
Koronavilkku-sovellusta voi käyttää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Lue lisää Koronavilkusta: koronavilkku.fi

Kaavio, jossa ohjeistus, kun Suomen kansalainen saapuu Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maasta
Kuva: valtioneuvosto.fi/maahantulon-rajoitukset