Coronaåtgärderna i anslutning till resor upphör vid Finlands gränser – inget test eller intyg är obligatoriskt från och med den 1 juli

0

UPPDATERAD 1.7.2022

Vid gränskontrollerna återgår man till läget före coronapandemin den 1 juli, 2022.

Inreserestriktionerna vid Finlands gränser som har samband med coronapandemin upphör från och med den 1 juli. Detta innebär att det inte längre krävs vaccinationsintyg eller intyg över covid-19-test av resenärer som anländer till Finland och att det inte görs covid-19-tester vid gränsövergångsställena.

Vid gränskontrollerna återgår man till läget före coronapandemin. Anvisningar till resenarer (Gränsbevakningsväsendet)  

Ocksä hälsosäkerhetsåtgärderna i anslutning till coronapandemin vid Finlands gränsövergångsställen upphör

Från och med fredagen den 1 juli behöver resenärer inte längre visa upp intyg över coronavaccinationer eller insjuknande vid inresa i landet eller ta några coronatest.

Avslutandet av hälsosäkerhetsåtgärderna i anslutning till coronaviruset gäller både Finlands inre och yttre gränser. Den inre gränsen avser gränsen mellan Finland och EU- eller Schengenområdet och den yttre gränsen avser gränsen mellan Finland och ett område utanför EU- eller Schengenområdet.

Resenärerna ska också notera att många länder och transportföretag kräver ett negativt covid-19-testresultat, ett intyg över tillfrisknande eller ett vaccinationsintyg för att resenärerna ska få komma ombord eller in i landet. Resenärerna ska själva ta reda på vilka intyg myndigheterna i destinationslandet, flygbolagen eller rederierna kräver.

Även om hälsosäkerhetsåtgärderna vid Finlands gränser upphör, kan andra länder fortfarande begränsa resor på grund av coronapandemin. Alla som reser från Finland till utlandet ska kontrollera eventuella restriktioner hos myndigheterna i destinationslandet.

Vissa länder kan kräva till exempel EU:s digitala coronaintyg för att komma in i landet. EU:s digitala coronaintyg beviljas för resor åtminstone till slutet av juni 2023.

Förfarandena och kraven i fråga om covidintyg vid gränsövergång varierar mellan länderna. Anvisningar och restriktioner gällande resor i EU-länderna finns samlade på webbplatsen Re-open EU. Varje medlemsland bestämmer genom sin egen lagstiftning hur covidintyget används nationellt.