Resor till och från Finland under coronapandemin

UPPDATERAD 5.5.2022

Finland begränsar inresa från andra länder på grund av coronapandemin. I samband med inresan vidtas det hälsosäkerhetsåtgärder för att förhindra coronavirusets spridning.

Hälsosäkerhetsåtgärderna vid gränserna baserar sig på lagen om smittsamma sjukdomar, vars temporära paragrafer är i kraft till och med den 30 juni 2022. Gränskontrollen vid de inre gränserna har slopats. Inreserestriktionerna i trafiken över de yttre gränserna fortsätter till den 5 juni

Resenärer som kommer till Finland under covid-19-pandemin omfattas av både gränsmyndigheternas och hälsovårdsmyndigheternas krav:

Gränskontroll

Först beslutar gränsmyndigheterna om resenären får komma in i landet. Inresa har begränsats under covid-19-pandemin, och av resenären kan krävas covidintyg.

Finska medborgare, deras familjemedlemmar och personer som varaktigt bor i Finland har dock alltid rätt att återvända till landet.

De aktuella inreserestriktionerna finns på Gränsbevakningsväsendets webbplats

Hälsosäkerhetsåtgärder

Efter inresan beslutar hälsovårdsmyndigheterna vilka hälsoåtgärder eller testkrav som gäller för resenären. Myndigheternas krav gäller också finska medborgare och personer som vistas i Finland.

I enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar måste varje resenär som anländer till Finland ha något av dessa tre intyg: ett vaccinationsintyg, ett intyg över genomgången covid-19 eller ett intyg över negativt covid-19-test (högst 72 timmar gammalt). Om resenären inte har något av dessa intyg, kan hen hänvisas till ett covid-19-test på platsen för inresa. Hälsomyndigheterna utför kontroller utifrån en riskbedömning.

Kraven gäller med vissa undantag alla som är födda 2006 eller tidigare.

Finländska resenärer bör också beakta att även om de kan resa till Finland utan ett test kan andra länder och flygbolag ha egna testkrav.

Närmare anvisningar

Var och en har rätt att lämna landet, förutsatt att rätten inte har begränsats med stöd av lag. Också andra länder kan ha infört inreserestriktioner.

Ytterligare information: