Keski-Euroopan alue

Kati Hognes

 

Sähköposti: [email protected]

Kati Hognes syntyi Forssassa 1979. Opiskeltuaan ensi kauppaoppilaitoksessa merkonomiksi hän jatkoi opiskelua työn ohella ja suoritti myöhemmin markkinointiassistentin ja liiketalouden tradenomin tutkinnot (Turun Ammattikorkeakoulu 2009). Ensimmäinen ”ulkomaankomennus” tuli eteen vuonna 2006, kun hän lähti opiskelijavaihtoon Vietnamiin. Sieltä kotiin palattuaan hän asui Suomessa tasan vuoden ja lähti vuoden 2008 alussa suorittamaan tradenomin tutkintoon liittyvää työharjoittelua Turun Eurooppa-toimistoon Brysseliin. Sillä tiellä hän on yhä edelleen. Työharjoittelun jälkeen Kati löysi työpaikan ruotsalaisyrityksestä, josta löytyi myös norjalainen aviomies. Kati ja aviomies asuvat nyt Belgian Flanderissa Leuvenin kaupungissa, jossa viihtyvät erinomaisesti. Parasta Belgiassa on Katin mielestä sen monikulttuurisuus ja monikielisyys.

Uransa alkuvaiheessa Kati työskenteli myynti- ja asiakaspalvelutehtävissä, joista on sittemmin siirtynyt talouspuolelle kirjanpitäjäksi. Kati lähti mukaan Belgian Suomi-Klubin toimintaan vuonna 2009, jolloin hänet valittiin johtokunnan jäseneksi ja kulttuurivastaavaksi. Vuonna 2010 Kati siirtyi kulttuurivastaavan toimesta Suomi-Klubin sihteeriksi ja samalla myös sen jäsenistön edustajaksi ulkosuomalaisparlamentissa. Kati on kokenut toiminnan ulkosuomalaisparlamentissa erittäin kiinnostavaksi ja tarpeelliseksi.
“Antoisinta on ollut tutustuminen toisiin ulkosuomalaisiin. Meitä on moneen lähtöön ja se on ollut mielenkiintoista kokea ja nähdä. Suomalaisuutta on niin erilaista. USP:n toiminnassa on mukana paljon ns. pitkän linjan ulkosuomalaisia, jotka ovat asuneet ulkomailla kymmeniä vuosia. Heidän näkökulmansa asioihin on usein hyvin erilainen kuin henkilön, joka on ollut poissa Suomesta vasta vähän aikaa. Eri näkökulma on myös niillä ulkosuomalaisilla, joiden toinen vanhempi on kotoisin jostakin toisesta maasta, ja jotka eivät ole koskaan asuneet Suomessa. Nämä kohtaamiset olen kokenut hyvin antoisina.”
Toimeensa USP:n Keski-Euroopan alueen varapuhemiehenä Kati suhtautuu innokkaasti ja kunnianhimoisesti. ”Tavoitteeni on pyrkiä aktivoimaan yhä useampia oman alueeni ulkosuomalaisjärjestöjä mukaan ulkosuomalaisparlamentin toimintaan. Mielestäni USP:n rooli korostuu erityisesti esimerkiksi Suomi-kouluihin ja ulkosuomalaisiin senioreihin liittyvissä asioissa, jotka koskevat meitä kaikkia siitä huolimatta, missä päin maailmaa asumme. Ulkosuomalaisparlamentin tärkein tehtävä on yhdistää meidät ulkosuomalaiset yhtenäiseksi suomalaisryhmäksi, jolloin voimme tehokkaasti viedä tärkeiksi kokemiamme asioita eteenpäin.”

Ulkosuomalaisparlamentin ja Belgian Suomi-Klubin toiminnan lisäksi Katin harrastuksiin kuuluvat kielten opiskelu (ranska, hollanti, norja) sekä pilates ja jooga, jotka auttavat rentoutumaan kiireiden keskellä.

Kati Hognesin varahenkilönä Keski-Euroopan alueella toimii Kari Henrik Tumelius.