TIEDOTE 16.4.2019

Eduskuntavaalien voittajiin kuuluvat myös ulkosuomalaiset. Ulkomailla asuu noin 254 574 äänioikeutettua. Maailmalla asuvien suomalaisten äänestysprosentti oli sunnuntaina 14.4. pidetyissä eduskuntavaaleissa 12,6 % (tarkastettu tulos). Ulkosuomalaisten äänestysaktiivisuus nousi ennätyksellisesti 2,5 prosenttiyksikköä. Vastaavasti Suomessa äänestysaktiivisuus nousi 2 prosenttiyksikköä.

”Ulkosuomalaiset ovat tehneet historiaa: ulkosuomalaisten äänestysprosentti eduskuntavaaleissa ei ole koskaan ollut näin korkea”, toteaa Suomi-Seura ry:n puheenjohtaja Jarmo Virmavirta.

Eduskuntavaaleissa äänesti ulkomailla 41 127 henkeä: edustustoissa ja muissa ulkoministeriön järjestämissä ennakkoäänestyspaikoissa äänesti 86 maassa, 219 ennakkoäänestyspaikassa yhteensä 40 914 henkeä ja laivoilla antoi äänensä 213 henkeä.  Maailmalla ennakkoäänesti noin 5 600 enemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa.

Sunnuntain vaalit olivat myös Suomen historian ensimmäiset kirjeäänestysvaalit: maailmalla oleskelevat suomalaiset saivat äänestää kirjeitse perinteisen ennakkoäänestyspaikassa vierailun sijaan. Ulkomailla kirjeäänesti 6 166 suomalaista. Luku sisältää myös Suomessa asuvia, jotka äänestivät kirjeitse maailmalta. Näin ulkomailta annettiin yhteensä 47 293 ääntä.

Kirjeäänestys edesauttaa ulkosuomalaisten yhteyttä ja osallisuutta Suomeen. Tämän yhteyden vahvistaminen on ulkosuomalaisten asiantuntija- ja palvelujärjestön Suomi-Seuran missio. Katsomme myös, että suomalaisten lisääntyvä liikkuminen maailmalla on aikamme megatrendi, joka tulisi ehdottomasti huomioida tulevassa hallitusohjelmassa”, korostaa Jarmo Virmavirta.

Kirjeäänestysmateriaalin tilauspalvelu aukesi kolme kuukautta ennen vaaleja. Viikkoa ennen vaaleja kirjeäänestysmateriaaleja oli tilattu maailmalle noin 12 000. Selvitettäväksi jää, miksi lähes puolet kirjeäänestysasiakirjoista jäi käyttämättä.

”Uskomme, että Ruotsin mallin mukaan kirjeäänestys nostaa ulkosuomalaisten äänestysaktiivisuutta vaalista toiseen. Kevään toisissa kirjeäänestysvaaleissa, EU-vaaleissa, on helpompaa, kun Suomi on yhtä vaalipiiriä ja ehdokkaansa saa valita koko maasta”, Virmavirta kiteyttää.

Suomi-Seura ry kampanjoi yhdessä ulkosuomalaisparlamentin kanssa 18 vuotta kirjeäänestyksen puolesta. Ulkosuomalaisia on 5,6 % äänioikeutetuista. Luku on hieman suurempi kuin ruotsia äidinkielenään puhuvien suomalaisten määrä. Kirjeäänestyksen tavoitteena on helpottaa ulkosuomalaisten äänestysolosuhteita.

Lisätietoa:

Suomi-Seura ry:n toiminnanjohtaja Tina Strandberg tina.strandberg@suomi-seura.fi ja 040 777 8810 ja parlamenttisihteeri Sini Castrén info@usp.fi ja 09 684 2127

Oikeusministeriö: https://vaalit.fi/kirjeaanestys ja https://tulospalvelu.vaalit.fi/EKV-2019/fi/aanestys1.html

Ulkoministeriö: https://um.fi/ajankohtaista/artikkeli/-/asset_publisher/iYk2EknIlmNL/content/eduskuntavaalien-ennakkoaanestys-ulkomailla-aanesti-41127-henkiloa?fbclid=IwAR3uh_DhtUL26MVCPEOhcaha8lLD948Qdq8tepjaOonVD2aOzYSPcMHz1S8