Ulkosuomalaiset yrittäjät toivovat käytännön yhteistyömuotoja ja verkostoja

Keskustelutilaisuus Yritykset maailmalle - Näin se tehdään yhdessä! SuomiAreenalla 12.7. keräsi suuren yleisön. Kuva: Tina Strandberg

Suomi-Seura ry toivoo tiiviimpää yhteydenpitoa ulkoasiainministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa tavoitteena luoda ulkosuomalaisten yrityselämän osaajien maailmanlaajuinen verkosto.

Ulkosuomalaiset ovat merkittävä voimavara Suomelle. Siksi Suomen olisi viisasta pitää yhteyttä ulkosuomalaisten maailmanlaajuiseen verkostoon. Nimenomaan yhteydenpitoa yrityselämään tulisi aktiivisesti kehittää.

– Ulkosuomalaisten keskuudessa on monenlaista osaamista, jonka hyödyntäminen olisi niin ulkosuomalaisten kuin Suomen etu, sanoi Suomi-Seuran puheenjohtaja Jarmo Virmavirta avatessaan Suomi-Seuran järjestämän keskustelutilaisuuden Yritykset maailmalle – Näin se tehdään yhdessä! Porin SuomiAreenalla 12.7. Tilaisuuden juonsi Kari Lumikero.

Vasemmalta: Olli Muurainen, Marko Salonen, Katia Westerdahl, Sanna Suvanto-Harsaae, Urpo Launonen. Kuva: Tina Strandberg.

Eri puolilta maailmaa Poriin tulleet keskustelijat Urpo Launonen (Australia), Olli Muurainen (Singapore), Marko Salonen (USA), Sanna Suvanto-Harsaae (Tanska) ja Katia Westerdahl (Espanja) olivat sitä mieltä, että edustuksellisten organisaatioiden sijaan olisi viisasta etsiä ja korostaa käytännön yhteistyömuotoja ja epävirallisempia verkostoja.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen totesi, että Tekesin ja Finpron fuusioituessa Business Finlandiksi Suomen ulkomaanedustustojen rooli viennin edistämisessä lisääntyy. Lisäksi uusia toimintamuotoja on myös syytä pohtia.

Keskustelussa ylistettiin suomalaista koulutusta ja todettiin, että koulutuksen potentiaalia tulisi hyödyntää paremmin maailmalla. Ulkomailla toimivia suomalaisia peruskouluja on maailmalla kuusi (Bryssel, Fuengirola, Moskova, Pietari, Tallinna, Tartto) ja vapaaehtoisvoimin toimivia Suomi-kouluja on 45 maassa yhteensä noin 140.

Yritykset maailmalla – Näin se tehdään yhdessä! Keskustelutilaisuus Porin SuomiAreenalla 12.7. Kuva: Tina Strandberg

Suomi-Seuran verkostossa on noin 1500 erilaista toimijaa eri puolilla maailmaa. Yhteydenpito toimii kulttuurin alueella hyvin, mistä esimerkkinä ovat Suomi-koulut. Sen sijaan yrityselämän alueella yhteydenpito on puutteellista. Tämän yritysyhteyden kehittämiseen Suomi-Seura kutsuu ulkoasiainministeriötä sekä työ- ja elinkeinoministeriötä.