Ulkosuomalaiset tarvitsevat oman ”ombudsmanin” eli asiamiehen, paluumuuttajat tulee toivottaa tervetulleeksi takaisin koti-Suomeen, suomen kieleen ja kulttuuriin maailmalla on panostettava ja tuettava suomalaista kouluverkostoa maailmalla.

Ulkosuomalaiset olivat keskustelun kärjessä torstaina 29.8. Eurooppa-foorumilla aurinkoisessa Turussa. Ulkosuomalaisuus muutoksessa – onko Suomi valmis? -paneelissa todettiin, että Suomi ei ole tarpeeksi valmistautunut muuttuvaan ulkosuomalaisuuteen ja ulkosuomalaiset ovat vielä hyödyntämätön voimavara Suomelle.

Paneelissa olivat mukana europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, Siirtolaisuusinistituutin toimitusjohtaja Tuomas Martikainen, johtava asiantuntija Valtioneuvoston kansliasta Jaana Tapanainen-Thiess, SITRA:n vanhempi asiantuntija Petri Tuomi-Nikula. Moderaattorina toimi professori Jarmo Virmavirta. Tilaisuuden järjesti Suomi-Seura ry yhteistyössä Siirtolaisuusinistuutin kanssa.

Lisätietoa Turun Eurooppa-foorumista: http://www.europeforum.fi/turun-eurooppa-foorumi/ohjelma/torstai-2982019

Suomen kansalaisia on maailmalla noin 300 000 ja suomalaistaustaisia jo 2 miljoonaa. Suomesta muutti ulkomaille 19 148 henkeä vuonna 2018, joista 60 % oli Suomen kansalaisia. Suosituimmat muuttomaat ovat Ruotsi, Britannia, Saksa, USA ja Espanja.