Hur kan vi komma med i utlandsfinländarparlamentet?

Utlandsfinländarparlamentets egentliga aktörer är utomlands fungerande finländska föreningar och organisationer. Alla utlandsfinländare kan delta i UFP:s verksamhet genom en utlandsfinländsk organisation oberoende av om man har finskt medborgarskap eller inte. Parlamentssessionen utgörs av representanter för dessa utlandsfinländarorganisationer.

För att föreningen skall kunna vara med krävs det att denna ratificerar utlandsfinländarparlamentets stadgar. Aktiviteter ingår inga ekonomiska intressen eller finansiella skyldigheter. Någon medelmsavgift krävs inte. UFP är politiskt oberoende.

Dessutom bör föreningen fungera utomlands och samla finländare i sin verksamhet. Rätt att delta i utlandsfinländarparlamentet kräver alltså inte att föreningens verksamhet sker på ett finländskt språk.

Utlandsfinländarparlamentets medlemmar innefattar alla sorter runt om i världen: från körer till kyrkor och från skolor till sportklubbar! Stadgarna har ratificerats av 543 utlandsfinländska samfund i 37 länder.

Kom med! Genom utlandsfinländarparlamentet kan du påverka just de utlandsfinländska frågor och problem som rör dig och du blir del av ett världsomfattande finländskt nätverk!

GODKÄNNING AV REGLER NÄMLIGEN RATIFICERING

Att komma med i utlandsfinländarparlamentets verksamhet sker genom ratificering av UFP:s stadgar.

2017_StadgarArbetsor (word)        2017_StadgarArbetsor (pdf)

Stadgar ratificeras med denna formulär:

VAHVISTUS_RATIFICERING_RATIFICATION (word)

VAHVISTUS_RATIFICERING_RATIFICATION (pdf)

Då ratificeringsblanketten är registrerad i Finland-Samfundet som upphåller UFP, är samfundet med! Att vara med i UFP betyder att föreningen har rätt att delta i UFP:s aktiviteter genom till att skicka representanter till parlamentssessionerna och lämna in motioner till sessionens behandling. Ert utlandsfinländarsamfund hinner med i den nästa, 10. sessionen 2021 och/eller hinner lämna in motioner till den, om den ratificerar stadgar senast den 9.3.2021 som är sista dagen för Samfundets registrering till sessionen och sista dagen att lämna in motioner.

UFP samfund världen runt är stöds av ert UFP regionens representant. Också parlamentssekreterare i Helsingfors svarar gärna frågor – vänligen ta också kontakt om du vill ha ratificeringsblanketten genom e-post eller per post: info@usp.fi eller tel. +358 (0)9 6841 2127  eller bakom den, ett nytt mobile nummer +358 (0)44 710 9387.

Den signerade blanketten kan returneras genom e-post eller post:

Utlandsfinländarparlamentet
Finland-Samfundet
Mariegatan 8
00170 Helsingfors, FINLAND.
E-post: info@usp.fi

Ta kontak

Fråga mer från Finland-Samfundet från parlamentssekreteraren, vi tjänar gärna! Kontakt information här nedan.

Din feedback är viktig för oss! Vänligen skicka till oss denna formulär

Om formuläret inte fungerar kan du skicka ditt meddelande till info@usp.fi