Journalist Eeva Lennon är Årets utlandsfinländare 2020

Finland-Samfundet (Suomi-Seura ry) har valt i Storbritannien bosatta journalisten Eeva Lennon till Årets utlandsfinländare 2020. Med sitt val vill Finland-Samfundet lyfta fram betydelsen av korrekt information och samhällsdebatt.

Eeva Lennon har rapporterat om många viktiga sociala händelser för finländare. Olje- och Irlandskrisen, jätteinflationen och andra oroligheter under senare hälften av 1900-talet, kungliga nyheter, politiska ikoner från Harold Wilson till Margaret Thatcher. ”Eeva Lennon, London” är något finländare blivit vana att höra. Hon bor i London och är fortfarande frilanskorrespondent. Nyligen gav hon ut sina memoarer.

”Idag är informationsflödet jättelikt – rentav överdrivet. Allt oftare måste vi därför fråga oss vilka uppgifter vi kan lita på. Eeva Lennon har haft en lång karriär inom europeisk informationsförmedling och hon har övertygat finländarna med sin professionalism. Med sitt val av Årets utlandsfinländare 2020 vill Finland-Samfundet rf lyfta fram ansvaret bland finländare i världen för att förmedla korrekt information och en korrekt Finlandsbild”, noterar Markus Aaltonen, ordförande för Finland-Samfundet. Det finns runt 2 miljoner utlandsfinländare – av dem är cirka 300 000 finländska medborgare.

Sedan 1993 har Finland-Samfundet valt årets utlandsfinländare. Till årets utlandsfinländare utnämns en utomlands bosatt finländare eller avkomling till en finländsk emigrant som till exempel varit mycket framgångsrik inom sitt område.

Årets utlandsfinländare 2020 offentliggjordes och priset utdelades i Helsingfors tisdagen 3 mars.

Årets utlandsfinländare utnämnda av Finland-Samfundet:

• 1993 Robert Selvala, amerikafinländare, grundare av FinnFest USA
  • 1994 Mirja Bolgár, frankrikefinländare, översättare-författare
  • 1995 Arvi Tervalampi, sverigefinländsk organisationsaktiv
  • 1996 Karita Mattila, sopran
  • 1997 Jari Litmanen, fotbollsspelare
  • 1998 Vieno Williams, amerikafinländare, företrädare för stora emigrationsvågen
  • 1999 Mika Häkkinen, Formel 1-förare
  • 2000 Linus Torvalds, skapare av operativsystemet Linux
  • 2001 Matti Salminen, operasångare
  • 2002 Jacob Söderman, ombudsman
  • 2003 Kaija Saariaho, tonsättare
  • 2004 Erkki Toivanen, journalist
  • 2005 Esa-Pekka Salonen, kapellmästare-tonsättare
  • 2006 Saku Koivu, ishockeyspelare
  • 2007 Richard Impola, amerikafinländare, professor emeritus, översättare
  • 2008 Bengt Holmström, professor i nationalekonomi
  • 2009 Leena Pasanen, missionsläkare
  • 2010 Helena Petäistö, journalist-författare
  • 2011 Olli Rehn, EU:s ekonomikommissionär
  • 2012 Outi Hovatta, stamcellsforskare
  • 2013 Osmo Vänskä, kapellmästare
  • 2014 Bonita Pietila, televisionsproducent
  • 2015 Mark Levengood, journalist-författare
  • 2016 Suvi Kauranen, företagare
  • 2017 Finlandsskolorna runtom i världen
  • 2018 Mika Keränen, författare
  • 2019 Petteri Taalas, generalsekreterare, Meteorologiska världsorganisationen WMO
  • 2020 Eeva Lennon, journalist

Finland-Samfundet är en organisation för utomlands bosatta finländare. Det har såväl personliga som organisationsmedlemmar runtom i världen. Vi stöder både vardagen och festen bland finländare i världen med 92 års erfarenhet.