Suomi-koulujen opettajat kokoontuvat Helsingissä 31.7. - 1.8.2018. Kuva on otettu viime vuoden koulutuspäivillä.

Tiedote 26.07.2019

”Elämä on taistelua, ihanaa taistelua”, totesi Minna Canth, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 175 vuotta. Minna Canthin juhlavuoden kunniaksi Helsingissä 31.7. – 1.8. järjestettävien Suomi-koulujen opettajien koulutuspäivien kantavina teemoina ovat koulutus, tasa-arvo ja kestävä kehitys. Teemat sopivat hyvin myös juuri alkaneeseen Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen.

Koulutuspäiville osallistuu noin 80 Suomi-koulujen opettajaa 17 maasta. Euroopassa toimivien Suomi-koulujen opettajien lisäksi osallistujia tulee Kanadasta, Kiinasta, Omanista, Thaimaasta, Yhdistyneistä Arabiemiraateista ja USA:sta toimivista kouluista.

Suomi-koulut ovat kielikouluja, joissa annetaan suomalaistaustaisille lapsille täydentävää opetusta suomenkielessä sekä tutustutetaan heitä suomalaiseen kulttuuriin. Kouluja on maailmalla noin 140 ja niissä opiskelee yli 4 000 ulkosuomalaislasta ja -nuorta. Vanhin edelleen toiminnassa oleva Suomi-koulu on Toronton Suomen Kielen Koulu, joka on perustettu vuonna 1960. Ensimmäinen eurooppalainen Suomi-koulu oli v. 1972 perustettu Lontoon suomalainen lauantaikoulu. Tänä päivänä Suomi-koulu löytyy kaikista maanosista: Reykjavikistä Dar es Salamiin, Dublinista Dubain ja Tokion kautta Los Angelesiin ja Buenos Airesiin!

Suomi-koulut ovat suomen kielen ja kulttuurin saarekkeita maailmalla ja tekevät tärkeää työtä suomen kielen hyväksi globaalisti. Tänä päivänä kielellinen ja kulttuurinen identiteetti on entistä tärkeämpi selviytymisen ja jaksamisen lähde. Suomi-koulut rohkaisevat ja motivoivat ulkosuomalaislasten vanhempia suomen kielen käyttöön ja arvostamiseen ulkomailla. Koulut ovat merkittävä tuki ulkosuomalaislasten kielellisessä kehityksessä ja monikielisyyskasvatuksessa. Suomi-koulut toimivat myös ulkosuomalaisten kohtaamispaikkoina, joissa lasten kielen opetuksen rinnalla vanhemmilla on mahdollisuus tavata toisia suomalaisia, keskustella suomeksi, lainata koulun kirjastosta suomenkielisiä kirjoja ja juhlia yhdessä lasten kanssa perinteisiä suomalaisia juhlia.

Suomi-Seura ry valitsi Suomi-koulut Vuoden ulkosuomalaiseksi 2017. Suomi-Seura palkitsi Suomi-koulut vuosikymmeniä kestäneestä menestyksekkäästä toiminnasta suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin ylläpitämiseksi maailmalla.

Suomi-koulujen koulutuspäivät järjestävät yhteistyössä Suomi-koulujen tuki ry, Opetushallitus ja Suomi-Seura ry. Koulutuspäivät järjestetään Opetushallituksen tiloissa. Katso koulutuspäivien Ohjelma

Tiedustelut ja haastattelupyynnöt: Maarit Hyvärinen maarit.hyvarinen@suomi-seura.fi puh. +358-(0)9-684 121 38 sekä Tina Strandberg tina.strandberg@suomi-seura.fi puh. +358 40 777 8810.

Lue: Suomi-koulut ovat menestystarina