Julkaistu 24.3.2020

Suomi-Seuran neuvontapalvelu auttaa maailmalla olevia ja Suomeen palaavia. Voit olla yhteydessä neuvontaamme arkipäivisin klo 9 – 15 Suomen aikaa.

Hanne Selin +358 (0)44 710 9606, hanne.selin@suomi-seura.fi

Helena Balash +358 (0)44 710 9386, helena.balash@suomi-seura.fi

Hätätapauksissa voit olla yhteydessä ulkoministeriöön yötä päivää päivystysnumerolla +358 9 1605 5555 tai sähköpostilla konsulipalvelut.um@formin.fi

ja kiireettömissä asioissa paivystys.um@formin.fi

Ulkomailla asuvien suomalaisten kannattaa pysyä nykyisissä asuinmaissaan eikä lähteä palaamaan Suomeen.

Jos olet matkustanut ulkomaille ja kotipaikkasi on edelleen Suomessa ulkoministeriö ohjeistaa seuraavasti:

Matkailija palaa Suomeen. Useat maat sulkevat rajojaan ja rajoittavat liikkumista maan sisällä.

Jos sinun täytyy muuttaa lentovarauksiasi, tee se lentoyhtiön internetpalvelussa. Älä soita, sillä puhelinpalvelut ovat nyt hyvin ruuhkaisia. Harkitse paluulipun ostamista toiselta lentoyhtiöltä, jos et saa lippuasi siirrettyä.

Ethän soita lentovarausasiassa UM:n päivystysnumeroon, jotta vältämme palvelun ruuhkautumisen. Puhelinpäivystys on vain hätätapauksia varten. Jos et millään löydä lentoyhteyttä, lähetä sähköposti konsulipalvelut.um@formin.fi, yritämme auttaa sinua.

Jos sinulla ei ole rahaa uuteen lippuun, Suomen ulkomaanedustustot ja kunniakonsulit voivat auttaa viimeisenä keinona. Varauksia lennoille tai maksuja emme voi UM:ssä tehdä. Lentoreittejä perutaan lisää päivittäin, mutta toistaiseksi Finnair lentää edelleen monesta kohteesta.

Ulkoministeriön päivystyskeskukseen on tullut paljon yhteydenottoja, joista vain osaan ehditään vastaamaan. Ulkoministeriön päivystyskeskukseen tulee soittaa vain hätätilanteessa. Matkan keskeytyminen ja paluun vaikeutuminen koronavirustilanteen vuoksi ei ole hätätilanne. Kiireettömissä tiedusteluissa pyydämme käyttämään sähköpostia paivystys.um@formin.fi.

Jos olet parhaillaan matkalla, seuraa paikallista uutisointia uusimman tiedon saamiseksi. Keinomme auttaa ovat rajalliset. Pyri itse selvittämään paluumatkasi järjestelyjä matkanjärjestäjäsi, lentoyhtiön tai vakuutusyhtiösi kautta.

Suomen suurlähetystöt ja kunniakonsulaatit palvelevat parhaansa mukaan suomalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaalaisia, mutta pyydämme nyt kärsivällisyyttä. Matkailijoilta vaaditaan nyt sopeutumista tilanteeseen ja epätietoisuuden sietämistä. Moni matkailija voi joutua jäämään matkakohteeseen, kunnes lentoliikenne jälleen käynnistyy. Matkanjärjestäjät ja lentoyhtiöt pyrkivät kuljettamaan suomalaiset takaisin kotimaahan.

Ulkoministeriö ja Suomen suurlähetystöt pyrkivät päivittämään tilannetietoa sosiaalisen median kanavilleen, Facebookiin ja Twitteriin. Seuraa näitä.

Suosittelemme tekemään matkustusilmoituksen. Matkustustiedotteita päivitetään pitkäkestoisemmalla tiedolla tilanteen selkeydyttyä. Kaikkien maiden matkustustiedote on nyt toistaiseksi vältä kaikkea matkustamista -tasolla.”