Suomi-Seura ry on valinnut Vuoden ulkosuomalaiseksi 2019 Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) Genevessä toimivan pääsihteerin Petteri Taalaksen. WMO on YK:n sään, ilmaston ja vesivarojen erityisjärjestö, jolla on 192 jäsenmaata. Taalas on ollut järjestön pääsihteerinä vuodesta 2016 alkaen toimittuaan sitä ennen muun muassa Suomessa Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana.

Petteri Taalas palkittiin keskiviikkona 24.4. klo 10 Helsingissä. Tilaisuuden järjesti Suomi-Seura ry:n yhdessä Helsingin yliopiston kanssa. Tallenne palkitsemistilaisuudesta on katsottavissa osoitteessa: https://www.helsinki.fi/fi/unitube/video/21126

Tänä vuonna Suomi-Seura korostaa vuoden ulkosuomalaisen valintaratkaisullaan kaikkien vastuuta ilmastonmuutoksesta ja yhteisestä ympäristöstä.

Suomi on maailman puhtain ja vihrein maa. Suomalainen on tunnetusti luotettava yhteistyökumppani ja valmis kantamaan vastuuta riippumatta siitä, missä päin maapalloa elää ja toimii. Ulkosuomalaisia on noin 2 miljoonaa ja ulkosuomalaisia yhteisöjä lasketaan maailmalla olevan 1500. Ulkosuomalaiset muodostavat laajan verkoston, jossa jokainen verkoston jäsen voi vaikuttaa omilla arjen ratkaisuillaan lähiympäristönsä ja luonnon kestokykyyn.

Suomi-Seura muistuttaa, että yhteisen maapallon monimuotoisuuden turvaaminen ja ilmastomuutoksen torjuminen alkavat aina ihmisten teoista asuinpaikasta riippumatta.

Pääsihteeri Taalas iloitsee valinnastaan Vuoden ulkosuomalaiseksi 2019 ja toteaa, että muutoksen avainasemassa ovat valtionpäämiehet ja poliittiset päättäjät. Silti hän kannustaa jokaista meistä kantamaan vastuuta yhteisestä ympäristöstämme ja ilmastonmuutoksesta:

”Päätöksentekijöiden linjauksia ei kannata jäädä kuitenkaan odottamaan, vaan jokainen meistä voi omalla toiminnallaan vaikuttaa ja tehdä esimerkiksi asumiseen, liikkumiseen ja ruokavalioon liittyviä ratkaisuja. Vastuu on globaali ja yhteinen.

CV of Professor Petteri Taalas

Suomi-Seura ry on vuodesta 1993 lähtien valinnut vuoden ulkosuomalaisen. Vuoden ulkosuomalaiseksi valitaan ulkomailla asuva suomalainen tai suomalaisen siirtolaisen jälkeläinen, joka on esimerkiksi menestynyt erityisen hyvin omalla alallaan. Valituiksi ovat tulleet:

• 1993 Robert Selvala, amerikansuomalainen FinnFest USA -tapahtuman perustaja
  • 2016 Suvi Kauranen, yrittäjä
  • 2017 eri maissa toimivat Suomi-koulut
  • 2018 Mika Keränen, kirjailija
  • 2019 Petteri Taalas, pääsihteeri, Maailman ilmatieteen järjestö (WMO)