Suomen kansalaisuuden menettäminen 22-vuotiaana

 

Jos olet kaksoiskansalainen ja asut ulkomailla, saatat menettää Suomen kansalaisuuden 22 vuotta täytettyäsi. Suomen kansalainen, jolla on myös jonkin vieraan valtion kansalaisuus, säilyttää Suomen kansalaisuuden vain, jos hänellä on riittävä yhteys Suomeen.

Sinulla on riittävä yhteys Suomeen, jos:

  • olet syntynyt Suomessa ja kotikuntasi on Suomessa kun täytät 22 vuotta tai
  • olet asunut Suomessa tai muussa Pohjoismaassa (Islanti, Norja, Ruotsi ja Tanska) yhteensä seitsemän vuotta ennen kuin täytät 22 vuotta tai
  • olet 18 – 21-vuotiaana hakenut Suomen passia/henkilökorttia tai saanut Suomen passin/henkilökortin tai
  • olet saanut 18 – 21 –vuotiaana Suomen kansalaisuuden hakemuksesta tai ilmoituksesta tai
  • olet suorittanut tai parhaillaan suoritat Suomessa varusmies- tai siviilipalvelusta tai naisten vapaaehtoista asepalvelusta tai
  • olet ilmoittanut 18 – 21-vuotiaana Suomen edustustolle ulkomailla tai Digi- ja väestötietovirastolle Suomessa, että haluat säilyttää Suomen kansalaisuutesi. Ilmoitus on vapaamuotoinen ja se on tehtävä kirjallisena suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Maahanmuuttovirasto ilmoittaa kansalaisuuden menettämisuhasta ja kansalaisuuden säilyttämismahdollisuudesta sellaisille Suomen kansalaisille, joilla on ollut kotikunta Suomessa alle seitsemän vuotta ja siis myös niille, jotka eivät koskaan ole asuneet Suomessa. Ilmoitus lähetetään vuosittain sinä vuonna 18 vuotta täyttäville henkilöille, joiden osoitetiedot löytyvät väestötietojärjestelmästä. Muista siis pitää henkilötietosi ajan tasalla Suomen väestötietojärjestelmässä!

Jos olet menettänyt Suomen kansalaisuuden täytettyäsi 22-vuotta, koska sinulla ei ole ollut riittävää yhteyttä Suomeen, voit saada kansalaisuuden takaisin entisenä Suomen kansalaisena ilmoituksesta.

Lisätietoja:
www.migri.fi

Digi- ja väestötietovirasto