Nuoret maailmalla

Lähdössä Suomesta maailmalle

Piirretty maapallo jota kiertää lentokoneSelvitä kohdemaan maahantulomääräykset:

Tee muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastolle (DVV)

Selvitä kuka huolehtii sosiaaliturvastasi (sairausvakuutus, perhe-etuudet jne.), kun muutat ulkomaille:

Hanki matkavakuutus

    • Jo lähdet tilapäisesti ulkomaille, sinun kannattaa hankkia matkavakuutus.  Matkavakuutuksia voi vertailla Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen sivuilla.
    • Jos muutat pysyvästi ulkomaille, suomalaisen matkavakuutuksen voimassaolo lakkaa, koska et enää kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin. Tarvittaessa matkavakuutuksen voi ostaa uudesta asuinmaasta.

Tee matkustusilmoitus ulkoministeriön matkustusilmoitus.fi-palvelussa.

Muuttotavarat:

Hyödyllisiä linkkejä:

Maailmalle.net -palvelusta löytyy tietoa opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla, kansainvälisestä nuorisotoiminnasta sekä muista kansainvälistymisen vaihtoehdoista. Erityisesti Mitkä asiat minun on hyvä hoitaa ennen ulkomaille lähtöä? -sivulta löytyy hyödyllisiä vinkkejä ulkomaille lähtijälle. Sivulta löytyy myös kätevä Maailmalle lähtijän muistilista.

Euroopan nuorisoportaalista löytyy tietoja työskentelystä EU-maissa, opiskelusta, matkailusta Euroopassa sekä vapaaehtoistyöstä ja vaihto-ohjelmista.

EDUFI-harjoittelupaikkoja korkeakouluopiskelijoille ja vastavalmistuneille opetushallituksen sivuilta

Nordjobb välittää kesätyöpaikkoja, asuntoja sekä kulttuuri- ja vapaa-ajanohjelmaa Pohjoismaissa 18–30 -vuotiaille nuorille.

Maailmalla

Kun asut Suomen ulkopuolella ja olet Suomen kansalainen:

Suomen kansalaisuuden säilyttäminen 22-vuotiaana

Jos olet kahden tai useamman valtion kansalainen, sinun on ilmoitettava 18–21-vuotiaana Suomen edustustolle tai Digi- ja väestötietovirastolle (DVV), että haluat säilyttää Suomen kansalaisuutesi täyttäessäsi 22 vuotta.

  • Voi tehdä ilmoituksen Digi- ja väestötietovirastolle verkkolomakkeella, tai
  • voi tehdä ilmoituksen paperisella lomakkeella Suomen edustustossa tai
  • voit tehdä vapaamuotoisen ilmoituksen ja postittaa sen DDV.lle.

Lue lisää: Kansalaisuuden säilyttäminen 22-vuotiaana | Maahanmuuttovirasto (migri.fi)

Muista ilmoittaa henkilötiedoissasi tapahtuneet muutokset  Digi- ja väestötietovirastoon:

Varusmiespalvelus ja naisten vapaaehtoinen asepalvelus Suomessa

Muutto Suomeen

Karttapiirros SuomestaMuuttoilmoitus, lue lisää Digi ja väestötietoviraston sivuilla.

Jos et ole Suomen kansalainen, tutustu

Suomen sosiaaliturva: milloin ulkomailta muuttava kuuluu Suomen sosiaaliturvaan (Kelan etuudet)

Opiskelemaan Suomessa

Opintopolku-portaalista löydät tietoa Suomen koulutusjärjestelmästä, peruskoulun jälkeisistä mahdollisuuksista ja eri koulutusvaihtoehdoista. Sivuilla voi hakea yhteishaussa:
– ammattikorkeakouluun (AMK) ja yliopistoon
– lukioon ja ammatilliseen koulutukseen

Jos haet englanninkielisiin yliopisto-opintoihin, kannattaa tutustua Study in Finland -sivustoon.

Jos olet hakemassa opiskelemaan Suomeen lukioon, ammatilliseen koulutukseen tai korkeakouluopintoihin, ota yhteyttä suoraan oppilaitokseen tai korkeakouluun, johon olet hakemassa. Oppilaitos/korkeakoulu päättää ulkomailla pohjakoulutuksen saaneiden hakijoiden valinnasta, ulkomailla hankitun tutkinnon antamasta jatko-opintokelpoisuudesta tai ulkomailla suoritettujen opintojen hyväksilukemisesta Suomessa suoritettavaan tutkintoon.

Keneltä peritään lukukausimaksu?
Lukukausimaksuja ei peritä Suomen kansalaisilta ja suomen- tai ruotsinkielistä tutkintoa suorittavilta ulkomaalaisilta. Korkeakoulut ja yliopistot perivät lukukausimaksuja EU/ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta englanninkielisiä tutkintoja opiskelevilta ulkomaalaisilta. Jos opiskelija on avioliitossa suomalaisen kanssa, voi lukukausimaksu poistua. Lisätietoa lukukausimaksuista englanniksi Opintopolusta.

Opintojen rahoitus
Suomen kansalaiset ja tietyin ehdoin myös muiden maiden kansalaiset voivat saada opintoihin opintotukea , lue lisää: Kelan tuet opiskelijalle

Mistä asunto?
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Oikotie
Vuokraovi
Living in Helsinki: tips and advice (englanniksi)
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan selviytymisopas

Töihin Suomeen

Ohjaamo on alle 30-vuotiaille tarkoitettu paikka, jossa saa maksutonta apua ja tukea esimerkiksi työllistymiseen liittyvissä asioissa.
Work in Finland
Eures
Nordjobb välittää kesätyöpaikkoja, asuntoja sekä kulttuuri- ja vapaa-ajanohjelmaa Pohjoismaissa 18–30 -vuotiaille nuorille.
Työmarkkinatori

Miten toimia toisessa maassa suoritetun tutkinnon kanssa?
Suomessa on ammatteja, joihin on laissa määritelty kelpoisuusvaatimus, eli tietty koulutus tai pätevyys. Tällaisia tehtäviä on erityisesti julkisella sektorilla kuten valtiolla ja kunnissa. Jos olet pätevöitynyt ulkomailla tällaiseen ammattiin ja haluat siihen pätevyyden myös Suomessa, tarvitset viranomaisen päätöksen tutkinnon tunnustamisesta tai ammatinharjoittamisoikeudesta. Ammatista riippuen tunnustamispäätöksiä tekee Opetushallitus, Valvira, Ruokavirasto tai Traficom. Lue lisää Opetushallituksen sivuilta.

Läheskään kaikkiin tehtäviin ei Suomessa vaadita tiettyä koulutusta tai tietyn tasoista tutkintoa. Monet yksityisen sektorin työnantajat arvioivat itse, antaako ulkomainen tutkinto tehtävään riittävän pätevyyden. Muista, että työnhaussa on tärkeää pystyä kertomaan omasta osaamisesta ja perustelemaan työnantajalle työnhaun motiivi. Tutkinnolla hankitut tiedot ovat vain yksi osa osaamista, ja työnantajaa kiinnostaa myös työnhakijan taidot (mm. vuorovaikutustaidot, kielitaito, kansainvälisyys), kokemukset ja persoonallisuus.