Kuntavaalit 2021

Julkaistu 7.4.2021 (johdanto päivitetty 2.6.2021)

Huhtikuulle suunnitellut kuntavaalit siirtyivät kesäkuulle pandemiatilanteen takia.
Kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntaina 13.6.2021.
Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 26.5.–8.6.2021 ja ulkomailla 2.–5.6.2021.
Jos olet äänioikeutettu ja oleskelet tilapäisesti ulkomailla kuntavaalien aikaan, voit äänestää kirjeitse. Toivottavasti olet jo tilannut ja vastaanottanut kirjeäänestysmateriaalin oikeusministeriön tilauspalvelusta. Postita äänesi Suomeen heti äänestettyäsi, että se ehtii ajoissa perille. Vaihtoehtoisesti voit äänestää ulkomaan ennakkoäänestyspaikoissa.

 

Kuntavaaleissa valitaan valtuutetut kuntien valtuustoihin. Äänioikeus kuntavaaleissa on sidottu asianomaisessa kunnassa asumiseen. Siten esimerkiksi pysyvästi ulkomailla asuvat suomalaiset (ulkosuomalaiset) eivät ole äänioikeutettuja kuntavaaleissa.

Kirjeäänestysmahdollisuus

Mikäli olet äänioikeutettu ja oleskelet ulkomailla koko kuntavaalien ajan, voit äänestää kirjeitse. Tilaa kirjeäänestysmateriaali oikeusministeriön tilauspalvelusta mahdollisimman pian. Materiaalit kannattaa tilata viipymättä, sillä vallitsevat poikkeusolot voivat vaikuttaa postin kulkuun. Kirjeäänestysmateriaalin voi tilata vain ulkomaan osoitteeseen.

Voit vaihtoehtoisesti käydä ennakkoäänestämässä ulkomaan ennakkoäänestyspaikoissa Suomen edustustoissa ja/tai niiden toimipisteissä. Tiedot ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista julkaistaan oikeusministeriön vaalien tieto- ja tulospalvelussa. Palvelun linkki löytyy myös vaalit.fi-sivuilta. Ehdokasnumerot julkaistaan samaisella sivuilla sen jälkeen, kun ne on vahvistettu 14.5.2021.

Suosittelemme, että tilaat kirjeäänestysmateriaalin myös siinä tapauksessa, että suunnittelet äänestäväsi ulkomailla varsinaisina ennakkoäänestyspäivinä.

Koronapandemian takia ennakkoäänestyksen järjestäminen ilmoitetusti ennakkoäänestyspaikassa ei välttämättä toteudu maan viranomaisten, lyhyelläkin varoitusajalla ilmoittamien, rajoitusten tai sulkujen seurauksena. Kirjeäänestyksen määräajat, ohjeet ja materiaalien tilauslomake löytyvät vaalit.fi-sivuilta.

Tietoa ennakkoäänestyksestä löytyy myös edustustojen verkkosivuilta.

Varmista, että osoitetietosi ovat ajan tasalla

Digi- ja väestötietovirasto lähettää äänioikeusilmoituksen kaikille niille äänioikeutetuille (Äänioikeus – Vaalit), joiden osoite on tiedossa; tietojen on hyvä olla oikein 22.4.2021 mennessä väestötietojärjestelmässä (äänioikeusrekisterin tietojen poimintapäivä on 23.4.2021). Äänioikeusilmoitus lähetetään siis vain Suomen osoitteeseen, koska äänioikeutetun on oltava kirjoilla Suomessa. Äänioikeusilmoituksesta näet osoitteen (oman kuntasi keskusvaalilautakunnan osoite), johon sinun tulee palauttaa äänesi. Varmista siis jo hyvissä ajoin, että yhteystietosi ovat oikein väestötietojärjestelmässä. Lisätietoja:

Äänioikeusrekisteri | Digi- ja väestötietovirasto – Digi- ja väestötietovirasto (dvv.fi)

Äänestäminen ja äänestyspaikat kuntavaaleissa

Äänioikeutettu voi äänestää kuntavaaleissa yhdellä seuraavista tavoista:

KIRJEÄÄNESTÄJÄN MUISTILISTA

  1. Tarkista, että osoitetietosi on oikein DVV:ssa. Tietojen tulee olla oikein 23.4.2021 mennessä.
  2. Tilaa kirjeäänestysmateriaali; materiaali kannattaa tilata viipymättä, jos on todennäköistä, että oleskelet ulkomailla äänestyksen ajankohtana. Kirjeäänestysasiakirjat tulee tilata ulkomailla olevaan osoitteeseen.
  3. Tutustu ehdokkaisiin: ehdokkaiden numerot julkaistaan 14.5.2021.
  4. Muista että tarvitset kaksi täysi-ikäistä todistajaa.
  5. Voit äänestää kirjeitse heti, kun ehdokkaiden numerot on julkaistu.
  6. Postita kirjeääni heti äänestettyäsi ohjeiden mukaan, jotta äänesi varmasti ehtii perille ajoissa. Kirjeäänen on oltava perillä oman kuntasi keskusvaalilautakunnassa viimeistään 11.6.2021.

Kirjeäänestysmateriaalin tilaaminen ajoissa ja äänen palautus

Jos haluat äänestää ulkomailta kirjeitse, on tärkeää, että olet ajoissa liikkeellä! Jos et vielä ole tilannut kirjeäänestysmateriaalia, se kannattaa tehdä nyt. Huomioithan, että kirjeäänestysasiakirjoja ei voi tilata Suomen osoitteeseen.

Kirjeäänestysmateriaali lähetetään Suomesta ykkösluokan kirjepostina (Priority). Kirjeiden toimitusajat vaihtelevat riippuen siitä, mihin maahan materiaali on tilattu. Keskimääräisiin toimitusaikoihin maittain voi tutustua Postin sivuillaAvautuu uudessa välilehdessä. On syytä tiedostaa, että maailman koronatilanteesta johtuen postin kuljetuksissa on poikkeustilanteita eräiden maiden osalta. Niihin maihin, joihin posti ei koronatilanteen vuoksi poikkeuksellisesti kulje, kirjeäänestysmateriaalit voidaan lähettää kuriirilla.

Tarkista, että posti kulkee Suomesta oleskelumaahasi. Mikäli posti Suomen ja oleskelumaasi välillä ei kulje, mieti, onko sinun mahdollista tilata kirjeäänestysmateriaalit esim. naapurimaahan poste restante -palvelua käyttäen esim. tuttavan osoitteeseen.

Äänestää voi heti, kun ehdokkaat ja heidän ehdokasnumeronsa ovat tiedossa eli 14.5.2021. Tarvitset kaksi täysi-ikäistä todistajaa. Todistajana ei voi toimia äänestäjän puoliso, lapsi tai vanhempi eikä myöskään vaaleissa ehdokkaana oleva, hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa. Sen sijaan, esim. todistajan kansalaisuudella ei ole väliä.

Huolehdi myös siitä, että postitat kirjeäänesi ajoissa! Poikkeusoloissa postin kulku voi olla hyvin hidasta. Olet itse vastuussa siitä, että kirjeäänesi ehtii perille Suomeen kotikuntasi keskusvaalilautakunnalle. Suosittelemme, että postitat kirjeäänesi heti 14.5.2021, kun ehdokasnumerot on vahvistettu ja voit äänestää. Huomaa aikaero! Palautuskuoressa oleva postileima ja/tai päivämäärä voi olla 14.5.2021 tai tämän jälkeinen ajankohta.

Lisätietoa vaalien siirron vaikutuksesta kirjeäänestykseen ja jo tilattuihin materiaaleihin seuraa myöhemmin vaalit.fi/kirjeäänestys-sivulla.

Voit postittaa kirjeen valitsemallasi tavalla (normaalina tai kirjattuna kirjeenä, tai kansainvälistä kuriiripalvelua käyttäen) ja sinun tulee itse maksaa postituskulut. Kirjeäänen on oltava perillä Suomessa kotikuntasi keskusvaalilautakunnassa viimeistään 11.6.2021. Huomioithan, että kirjeääntä ei voi postittaa Suomesta, vaan ainoastaan ulkomailta.

Lisätietoja kirjeäänestysmateriaalin tilauksesta, äänestämisestä ja palauttamisesta:

Vaalipalvelunumero äänestäjille
0800 9 4770 (fi)
0800 9 4771 (sv
)

WhatsApp-viestipalvelu
050 438 8730

Palvelunumeroiden aukioloajat:
18.1.–25.5. arkisin klo 8–16

Palvelunumeroista voit kysyä vaaleihin ja äänestämiseen liittyvistä asioista.

Kirjeäänestys – Vaalit
Kirjeäänestyksen ohjevideo: Kirjeäänestysohje – YouTube
Saat vastauksia kysymyksiin Usein kysytyt kysymykset -sivulta