Kuntavaalit 2021: tilapäisesti ulkomailla oleskelevat äänioikeutetut voivat äänestää kirjeitse

13.1.2021

Kuntavaalit lähestyvät! Jos oleskelet tilapäisesti ulkomailla kuntavaalien aikaan, tilaa kirjeäänestysmateriaali oikeusministeriön tilauspalvelusta 18.1.2021 alkaen.

Kuntavaaleissa valitaan valtuutetut kuntien valtuustoihin. Kuntavaalit järjestetään sunnuntaina 18.4.2021.

Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 7.–13.4.2021 ja ulkomailla 7.–10.4.2021.

Äänioikeus kuntavaaleissa on sidottu asianomaisessa kunnassa asumiseen. Siten esimerkiksi pysyvästi ulkomailla asuvat suomalaiset (ulkosuomalaiset) eivät ole äänioikeutettuja kuntavaaleissa.

Kirjeäänestysmahdollisuus

Mikäli olet äänioikeutettu ja oleskelet ulkomailla koko kuntavaalien ajan, voit äänestää kirjeitse. Tilaa kirjeäänestysmateriaali oikeusministeriön tilauspalvelusta heti 18.1.2021 alkaen. Materiaalit kannattaa tilata viipymättä, sillä vallitsevat poikkeusolot voivat vaikuttaa postin kulkuun. Kirjeäänestysmateriaalin voi tilata vain ulkomaan osoitteeseen.

Voit vaihtoehtoisesti käydä ennakkoäänestämässä ulkomaan ennakkoäänestyspaikoissa Suomen edustustoissa ja/tai niiden toimipisteissä. Tiedot ennakkoäänestyspaikoista julkaistaan tammikuun lopulla oikeusministeriön vaalien tieto- ja tulospalvelussa. Palvelun linkki löytyy myös vaalit.fi-sivuilta. Ehdokasnumerot julkaistaan samaisella sivuilla sen jälkeen, kun ne on vahvistettu 18.3.2021.

Varmista, että osoitetietosi ovat ajan tasalla

Digi- ja väestötietovirasto lähettää äänioikeusilmoituksen kaikille niille äänioikeutetuille (Äänioikeus – Vaalit), joiden osoite on tiedossa; tietojen tulee olla oikein 26.2.2021 mennessä väestötietojärjestelmässä. Äänioikeusilmoitus lähetetään siis vain Suomen osoitteeseen, koska äänioikeutetun on oltava kirjoilla Suomessa. Äänioikeusilmoituksesta näet osoitteen (oman kuntasi keskusvaalilautakunnan osoite), johon sinun tulee palauttaa äänesi. Varmista siis jo hyvissä ajoin, että yhteystietosi ovat oikein väestötietojärjestelmässä. Lisätietoja:

Äänioikeusrekisteri | Digi- ja väestötietovirasto – Digi- ja väestötietovirasto (dvv.fi)

Äänestäminen ja äänestyspaikat kuntavaaleissa

Äänioikeutettu voi äänestää kuntavaaleissa yhdellä seuraavista tavoista:

KIRJEÄÄNESTÄJÄN MUISTILISTA

  1. Tarkista jo tänään, että osoitetietosi on oikein DVV:ssa. Tietojen tulee olla oikein 26.2.2021 mennessä.
  2. Tilaa kirjeäänestysmateriaali 18.1.2021 alkaen; materiaali kannattaa tilata viipymättä, jos on todennäköistä, että oleskelet ulkomailla äänestyksen ajankohtana. Kirjeäänestysasiakirjat tulee tilata ulkomailla olevaan osoitteeseen.
  3. Tutustu ehdokkaisiin: ehdokkaiden numerot julkaistaan 18.3.2021
  4. Muista että tarvitset kaksi täysi-ikäistä todistajaa.
  5. Voit äänestää kirjeitse heti, kun ehdokkaiden numerot on julkaistu.
  6. Postita kirjeääni heti äänestettyäsi ohjeiden mukaan, jotta äänesi varmasti ehtii perille ajoissa. Kirjeäänen on oltava perillä oman kuntasi keskusvaalilautakunnassa viimeistään 16.4.2021.

Kirjeäänestysmateriaalin tilaaminen ajoissa ja äänen palautus

Jos haluat äänestää ulkomailta kirjeitse, on tärkeää, että olet ajoissa liikkeellä! Kirjeäänestysmateriaali kannattaa tilata 18.1.2021, kun tilauspalvelu aukeaa. Huomioithan, että kirjeäänestysasiakirjoja ei voi tilata Suomen osoitteeseen.

Äänestää voi heti, kun ehdokkaat ja heidän ehdokasnumeronsa ovat tiedossa eli 18.3.2021. Tarvitset kaksi täysi-ikäistä todistajaa. Todistajana ei voi toimia äänestäjän puoliso, lapsi tai vanhempi eikä myöskään vaaleissa ehdokkaana oleva, hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa. Sen sijaan, esim. todistajan kansalaisuudella ei ole väliä.

Huolehdi myös siitä, että postitat kirjeäänesi ajoissa! Poikkeusoloissa postin kulku voi olla hyvin hidasta. Olet itse vastuussa siitä, että kirjeäänesi ehtii perille Suomeen kotikuntasi keskusvaalilautakunnalle. Suosittelemme, että postitat kirjeäänesi heti 18.3.2021, kun ehdokasnumerot on vahvistettu ja voit äänestää. Huomaa aikaero! Palautuskuoressa oleva postileima ja/tai päivämäärä voi olla 18.3.2021 tai tämän jälkeinen ajankohta, jotta äänestäminen on tapahtunut vaalilaissa säädetyllä tavalla. Jos kirjeessä oleva postileima/päivämäärä on ennen 18.3.2021, ei kirjeääntä oteta huomioon.

Voit postittaa kirjeen valitsemallasi tavalla (normaalina tai kirjattuna kirjeenä, tai kansainvälistä kuriiripalvelua käyttäen) ja sinun tulee itse maksaa postituskulut. Kirjeäänen on oltava perillä Suomessa kotikuntasi keskusvaalilautakunnassa viimeistään 16.4.2021 Huomioithan, että kirjeääntä ei voi postittaa Suomesta, vaan ainoastaan ulkomailta.

Lisätietoja kirjeäänestysmateriaalin tilauksesta, äänestämisestä ja palauttamisesta:

Kirjeäänestys – Vaalit
Kirjeäänestyksen ohjevideo: Kirjeäänestysohje – YouTube
Saat vastauksia kysymyksiin Usein kysytyt kysymykset -sivulta