Koronaviruksen vaikutukset matkustamiseen

Julkaistu 6.3.2020

Ulkoministeriö suosittelee: Älä matkusta ulkomaille!

Suomen hallitus linjasi 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

Hallitus on tehnyt linjauksia Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien liikkumisesta. Ulkomailla asuvien suomalaisten on kuitenkin seurattava asuinmaansa ohjeistusta niin liikkumiseen kuin muihinkin toimenpiteisiin. Eri maiden viranomaiset noudattavat omaa lainsäädäntöään ja esimerkiksi karanteenisäännökset tai kynnys karanteeniin asettamiseksi voivat olla erilaisia eri maissa. Myös matkailijan on aina noudatettava kohdemaan viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä. Ulkoministeriö tai Suomen edustustot eivät voi vaikuttaa toisen valtion viranomaisen päätöksiin.

Liikkumiseen vaikuttavat linjaukset 16.3.2020:
Ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi.
Kansanterveyden ja terveysturvallisuuden vuoksi aloitetaan valmistelu Suomen rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla kansainvälisiä velvoitteita noudattaen. Keskeytetään matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen niin pian kuin mahdollista, lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta. Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Pohjois- ja länsirajan yli sallitaan välttämätön työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti.
Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.
Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.

Ulkoministeriö kehottaa jokaista ulkomaille matkaajaa tekemään matkustusilmoituksen

Ulkoministeriö ja Suomen suurlähetystöt pyrkivät päivittämään tilannetietoa sosiaalisen median kanavilleen, Facebookiin ja Twitteriin. Matkustustiedotteita päivitetään pitkäkestoisemmalla tiedolla tilanteen selkeydyttyä.

Jos olet jo ulkomailla, seuraa paikallista uutisointia uusimman tiedon saamiseksi. Ulkoministeriön keinot auttaa ovat rajalliset.
Pyri itse selvittämään paluumatkasi järjestelyjä matkanjärjestäjäsi, lentoyhtiön tai vakuutusyhtiösi kautta. Matkailijoilta vaaditaan nyt sopeutumista tilanteeseen ja epätietoisuuden sietämistä.
Matkanjärjestäjät ja lentoyhtiöt pyrkivät kuljettamaan suomalaiset takaisin kotimaahan.

Ulkoministeriön päivystyskeskukseen tulee soittaa vain hätätilanteessa! Päivystyskeskus on ruuhkautunut eikä kaikkiin puheluihin pystytä vastaamaan. Matkan keskeytyminen ja paluun vaikeutuminen koronavirustilanteen johdosta ei ole hätätilanne.
Kiireettömissä tiedusteluissa pyydetään käyttämään sähköpostia paivystys.um@formin.fi.

Ennen kuin harkitset soittoa ulkoministeriön päivystykseen, lue usein kysytyt kysymykset ja selvitä tilannetta uutisista ja sosiaalisesta mediasta.

Suomen edustustoista maailmalla
Ajankohtaista koronaviruksesta/THL