Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö.

Tulossa on kaikkien aikojen vaalikevät eduskunnassa ja Euroopan parlamentissa – kuinka korkealle kipuaa ulkosuomalaisten äänestysvilkkaus? Ulkosuomalaisilla ja vaalien ajan ulkomailla oleskelevilla on nyt ensimmäistä kertaa mahdollisuus kirjeäänestykseen.

-Maailmalla on yli 250 000 äänestäjää. Se on noin 5,6 prosenttia äänioikeutetuista. Viestimme puolueille ja vaaliehdokkaille on, että nyt jos koskaan kannattaa olla aktiivinen ulkosuomalaisten suuntaan”, toteaa Suomi-Seuran puheenjohtaja ja ulkosuomalaisparlamentin puhemies Jarmo Virmavirta.

Suomi-Seura ry ja ulkosuomalaisparlamentti ovat haastaneet kaikki kotimaiset ja ulkomaiset tiedotusvälineet kirjeäänestyksen tiedotustalkoisiin. Kirjeäänestys tuo äänestystapahtuman äänestäjän luo, mutta se edellyttää äänestäjän omaa aktiivisuutta ja oikea-aikaisuutta.

-”Me ulkosuomalaiset olemme todella innostuneita tästä uudistuksesta. Tarvitsemme kuitenkin monikanavaista, aktiivista tiedottamista.”, toteaa USA:n ja Latinalaisen Amerikan varapuhemies Hanna Wagner.

Suuri kysymys on, miten puolueet aikovat huomioida maailmalla asuvat äänestäjät ja panostaa heihin?

”Jo pelkästään Ruotsissa on yli 109 000 äänioikeutettua”, toteaa Pohjois-Euroopan alueen varapuhemies Seija Sjöstedt ja jatkaa:Mahtaako päättäjien mielenkiinto meitä ulkosuomalaisia kohtaan kirjeäänestyksen myötä herätä?”

Suomi-Seura ja ulkosuomalaisparlamentti ajoivat kirjeäänestystä ulkosuomalaisille lähes 20 vuotta. Kirjeäänestys on Suomen vaaliolosuhteissa historiallinen muutos. Mahdollisuus äänestää nykyiseen tapaan ennakkoon Suomen ulkomaanedustustoissa ja konsulaateissa säilyy myös jatkossa.

Tervetuloa tapaamaan ja haastattelemaan ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistöä!

Yhteydenotot: Suomi-Seura ry:n toiminnanjohtaja Tina Strandberg tina.strandberg@suomi-seura.fi ja 040 777 8810 ja parlamenttisihteeri Sini Castrén info@usp.fi ja 09 684 2127.

KUTSU: ”Kaikkien aikojen vaalikevät: 100 hyvää syytä äänestää” -keskustelutilaisuus perjantaina 25.1. klo 9:30 – 11:00. Paikka: Eurooppasali, Malminkatu 16, Helsinki. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Suomi-Seura ry:n, ulkosuomalaisparlamentin ja Euroopan parlamentin Suomen-toimiston kanssa.