Tietokone ja kahvikuppi

Suomi-koulujen opettajien etänä järjestettäville koulutuspäiville osallistuu tänä vuonna 67 opettajaa 14 maasta. Euroopassa toimivien Suomi-koulujen lisäksi mukana on edustajia myös Kanadan, Yhdysvaltojen, Australian, Japanin, Kiinan ja  Arabiemiraattien Suomi-kouluista. Koulutuspäivät järjestetään nyt jo 21 kertaa. 

Suomi-koulujen opettajien koulutuspäivien kattoteemana on tänä vuonna ”Kielikasvatus pelastaa maailman!”. Teema on erittäin ajankohtainen, sillä kielten moninaisuus sekä kielten rinnakkainen ja päällekkäinen käyttö on arkipäivää yhä useammille.

Suomi-koulujen opettajien koulutuspäivät avaavat kielikasvatuksen ajatusta ja vastaavat mm. siihen, miten suomen kieli on kehittynyt, mitä kielikasvatus oikein tarkoittaa ja miten Suomi-koulut – nuo maailmalla olevat suomen kielen ja kulttuurin kehdot – voisivat hyödyntää kielikasvatuksellista ajattelua vielä enemmän.

Tänä päivänä kielellinen ja kulttuurinen identiteetti on entistä tärkeämpi selviytymisen ja jaksamisen lähde. Suomi-koulut rohkaisevat ja motivoivat ulkosuomalaislasten vanhempia suomen kielen käyttöön ja arvostamiseen ulkomailla. Koulut ovat merkittävä tuki ulkosuomalaislasten kielellisessä kehityksessä ja monikielisyyskasvatuksessa. Suomi-koulut toimivat myös ulkosuomalaisten kohtaamispaikkoina, joissa lasten kielen opetuksen rinnalla vanhemmilla on mahdollisuus tavata toisia suomalaisia, keskustella suomeksi, saada lainaksi suomenkielisiä kirjoja ja juhlia yhdessä lasten kanssa perinteisiä suomalaisia juhlia.

Suomi-kouluja kaikissa maanosissa

Suomi-koulut ovat kielikouluja, joissa annetaan suomalaistaustaisille lapsille täydentävää opetusta suomenkielessä sekä tutustutetaan heitä suomalaiseen kulttuuriin. Kouluja on maailmalla noin 140 ja niissä opiskelee yli 4 000 ulkosuomalaislasta ja -nuorta. Vanhin edelleen toiminnassa oleva Suomi-koulu on Toronton Suomen Kielen Koulu, joka on perustettu vuonna 1960. Ensimmäinen eurooppalainen Suomi-koulu oli v. 1972 perustettu Lontoon suomalainen lauantaikoulu. Nykyään Suomi-kouluja on ympäri maailman: Reykjavikista Melbourneen ja Dublinista Dubain ja Tokion kautta Los Angelesiin ja Santiago de Chileen!

Suomi-Seura ry valitsi Suomi-koulut Vuoden ulkosuomalaiseksi 2017. Suomi-Seura palkitsi Suomi-koulut vuosikymmeniä kestäneestä menestyksekkäästä toiminnasta suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin ylläpitämiseksi maailmalla.

Koulutuspäivien ohjelma: https://suomi-seura.fi/wp-content/uploads/2021/07/S-K-opettajien-koulutuspaivat-2021-OHJELMA.pdf

Suomi-koulujen koulutuspäivistä vastaavat Suomi-koulujen tuki ry, Opetushallitus ja Suomi-Seura ry.

Median yhteydenotot ja haastattelupyynnöt: Senni Jyrkiäinen senni.jyrkiainen@suomi-seura.fi puh. +358 (0)41 731 0683