Australian Sunshine Coastin Suomalainen Ystävätuki

Iloisia rouvia hienoissa hatuissa
Sunshine Coastin Suomalaisen Ystävätuen rouvia Melbourne Cup 2020 -hattueleganssissaan.

Australian aurinkoisen Queenslandin Sunshine Coastilla toimii vapaaehtoisvoimin Suomalainen Ystävätuki, jonka tarkoituksena on tukea, neuvoa ja avustaa suomalaisia ikäihmisiä ja järjestää heille retkiä ja erilaisia tapahtumia.

Vuonna 2020 saimme Suomi-Seuran yhteisöavustusta tietotekniikan opettamiseen ikäihmisille. Katsoimme tällaisen opetuksen hyvin tärkeäksi nyt koronaviruksen aikana, kun fyysisiä kontakteja pyritään välttämään ja matkustaminen Suomen ja Australian välillä on lähes täysin tyrehtynyt.

Tietotekniikan opetus tapahtui yksityisesti vanhusten kodeissa mikä teki mahdolliseksi liikuntarajoitteistenkin osallistumisen siihen. Tutorina toimi vuosien kokemuksen omaava tietotekniikan ammattilainen ja opetus tapahtui joko suomeksi tai englanniksi.

Autoimme myös laitteiden, kuten tietokoneiden, tablettien, älypuhelinten ja älytelevisioiden valinnassa, hankinnassa sekä asennuksessa. Opetuksessa keskityimme mm. internetin, tiedonhaun, sosiaalisen median, sähköpostin, valokuvien siirron ja niiden lähettämisen opastukseen. Opetus oli yksilöllistä ja koulutettava saattoi pyytää opastusta oman tarpeensa ja kiinnostuksensa mukaan.

Projektin palaute on ollut kiittävää. Sunshine Coastilla asuva suomalainen seniori Marja-Liisa kertoo: ”Sunshine Coastin Ystävätuen tarjoama tietokonetuki on ollut minulle korvaamaton apu. Koska ohjelma on suunniteltu niin, että opetus tapahtuu yksilöllisesti, jokainen saa juuri sen avun mitä tarvitsee. Se, että opin uusia taitoja ja saan nyt pidettyä yhteyttä siskoihini Suomessa ja Englannissa sekä jutella ystävieni kanssa eri puolilla maailmaa on varsinkin mielenterveydellisesti auttanut minua pääsemään tämän vaikean ajan läpi. Tämän lisäksi on ollut rohkaisevaa, että pystyn keskustelemaan nuoremman sukupolven kanssa ja ymmärrän termit, joista en ollut aiemmin tietoinen, enkä näin tunne jääväni keskustelun ulkopuolelle. Olen erittäin iloinen siitä, että Suomessa ymmärretään ulkosuomalaisten seniorien tarpeita niin, että Suomi-Seura on antanut rahoitusta tähän tärkeään tietotekniikkaprojektiin. Suomi-Seuralle suuri kiitos.

Myös Pia sai apua Ystävätuen projektin kautta: ”Minulla oli aikaisemmin kännykkä, jota käytin vain soittamiseen. Nyt minulla on älypuhelin, tabletti ja uusi älytelevisio ja käytän niitä joka päivä. Tämän on tehnyt mahdolliseksi Ystävätuen apu laitteiden valinnassa ja hankinnassa sekä opastus niiden käytössä. Maailmani on avartunut, enkä enää “pelkää” käyttää laitteita ja mielelläni haluan oppia lisää, olenhan vasta aloittelija. Kiitos Suomi-Seura avustuksestanne.

Teksti: Elli Hentunen, Sunshine Coastin Suomalainen Ystävätuki