Finland-Samfundets direktion 2023 – 2024

 

MEDLEMMAR   SUPPLEANTER
Ordförande
Pekka Sauri
, doktor
Maria Lohela, kandidat i humnistiska vetenskap Hannu Suihkonen, generalsekreterare, Sjömanskyrkan rf
Veera Toivonen, lärare, ordförande för stödföreningen för Finlandsskolor Ella Turta, pol. mag.
Jaana Tapanainen-Thiess, ledande sakkunnig, statsrådets kansli Saara Pellander, direktör, Migrationsinstitutet
Tarja Valde-Brown, Partner, Eurofacts Marja Ala-Kokko, journalist, Yle
Anne-Mari Paster, ordförande för Finlandia Foundation National, USA Henri Syvänen, EM
Satu Oldendorff, expert på utlandsfinländararbetet Jouni Slagner, 1. vice ordförande för Sverigefinnarnas Riksförbundet
Sakari Neuvonen, FM Barbro Allardt Ljunggren, fil.dr., lektor
Jussi Tanner, konsular chef, förträdare för utrikesministeriet

 

PEKKA SAURI

(UPPDATERAS)

 

 

 

 

 

TARJA VALDE-BROWN

Finland behöver alla sina medborgare och personer med finländskt påbrå. Därför är det särskilt viktigt att vi når ut till utlandsfinländare så att de också anser finländskhet vara något viktigt och sig själva som en del av finländska gemenskapen.
Jag har erfarenhet av utlandsfinländskhet från ungdomen. I mitten av 1980-talet bodde jag i Stockholm i runt ett år och i början av 1990-talet på flera orter i Portugal i cirka tre år. Världen var mycket annorlunda än idag och särskilt informationsgången var långsammare. Ändå var det viktigt för mig att följa med vad som skedde i hemlandet och känna mig som en del av finländska gemenskapen då jag bodde utomlands. Enligt mig har bägge utlandsfinländarperioderna stärkt min finländska identitet och uppskattning av mitt språk och min kultur.

VEERA TOIVONEN

Största delen av finländska påverkans- och konkurrenskraften finns utomlands. Varje utlandsfinländare bidrar för sin del till varumärket Finland och Finlandsbilden samt synliggör Finland där de verkar. I detta arbete på gräsrotsnivå är utlandsfinländarnas insats viktigare och personligt effektivare än en enda officiell rapport eller tillställning. Kunskaperna bland de finländare som bor utanför Finland ska identifieras och erkännas allt bättre i Finland. Det informations- och färdighetsnätverk de bildar i världen ska bli allt smidigare och föras allt närmare samhället, företagsvärlden och vardagen i Finland.
Själv har jag tidigare varit utlandsfinländare – totalt runt tio år i tre länder har gett mig perspektiv på hur finländska samhället kan kombineras med livsrytmen i andra länder. Utlandsfinländare är en hjärtefråga för mig och jag hoppas att jag som styrelsemedlem på Finland-Samfundet kan för min del påverka denna fråga som rör hela Finland. Vi kan ha mer innehåll, förnya våra verksamhetssätt och stärka nätverken såväl från Finland utomlands och från utlandet till Finland som mellan utlandsfinländare i världen.

JAANA TAPANAINEN-THIESS

Min erfarenhet av utlandsfinländskhet sträcker sig över totalt 25 år. Mest handlar det om att jag bott i Tyskland bland annat i Hamburg, München och Wiesbaden (då jag arbetade i Köln).
Gnistan till allt fick jag under mitt år som utbyteselev i Nya Zeeland. Efter det har jag studerat i Belgien, Holland, Spanien, Tyskland, USA, Israel och Hong Kong. Min senaste hemvist utomlands var Förenade arabemiraten där jag var framtidsrådgivare på Prime Minister’s Office i Dubai.
I styrelsen vill jag se till att utlandsfinländare får mer stöd då de flyttar tillbaka och anpassar sig till Finland. Vi ska också bättre ta vara på kompetensen bland de finländare som befinner sig utomlands.

MARIA LOHELA

Då jag var riksdagsledamot och talman hade jag den stora glädjen att få träffa utlandsfinländare under arbetsresor utomlands och på tillställningar i Finland.
Särskilt allt det som hände år 2017 och glädjen kring Finlands 100-åriga självständighet sätter ett leende på mina läppar. Jag kommer alltid att känna djup tacksamhet och lycka för att ha kunnat uppleva detta jubileum också tillsammans med utlandsfinländare. Året var en förträfflig påminnelse om betydelsen av våra rötter och hur mycket Finland innebär för oss alla fast vi kanske inte bor där permanent. Tack till er alla som under det året arrangerade oförglömliga upplevelser för oss som kommit på besök från Finland.
Inom privata sektorn arbetar jag på ett stort internationellt företag. Jag har träffat otaliga utländska kollegor och mött många med finländska vänner eller familjemedlemmar runtom i världen.
Finländare har alltid rest ut i världen och gör det fortfarande. Finland-Samfundet utgör en länk med en egen anrik roll också i framtiden.

ANNE-MARI PASTER

SATU OLDENDORF

SAKARI NEUVONEN

År 1992 reste jag utomlands för studentutbyte vid Tartu universitet. Från universitetet utexaminerades jag med huvudämnet estniska år 2001. Vid Tartu universitet har jag avlagt magisterexamen i design av virtuella miljöer.
Jag är styrelseordförande på det Finland-Samfund som bildades i Tartu år 2012 och har företrätt Östeuropa på utlandsfinländarparlamentet sedan 2017. Ytterligare är jag ordförande för förvaltningsrådet för stiftelsen för Estlandsfinländarnas kulturella självstyrelse.
Numera arbetar jag som verksamhetsledare för gemensamma kultur- och samarbetscentrumet mellan vänorterna Tartu och Tammerfors.

JUSSI TANNER