ILLALLINEN TAIVAAN ALLA – KAIKKIALLA 26.-27.8. 2017

Illallinen taivaan alla – KAIKKIALLA leviää juhlavuoden kunniaksi nyt myös ulkomailla asuvien suomalaisten toimesta myös ulkomaille. Päiviksi on valittu viikonloppu 25.-27.08.2017. Silloin kuka tahansa voi rakentaa oman kutsuvierasillallisen minne tahansa yhteiseen kaupunkitilaan tai omaan kotiinsa ja tarjota paikkoja tuntemattomille sivuston kautta. Tänä iltana kaikki suomalaiset, myös ulkomailla asuvat, voivat kutsua paikallisia ihmisiä kotiinsa illalliselle juhlistamaan sadatta päivää ennen sataa. Avataan ovi suomalaiseen ruokakulttuuriin ja syödään yhdessä!

http://illallinentaivaanalla.yhteismaa.fi/finnish-your-dinner/

 

 

 

Kalevalan päivä Pietarissa

Suomi-100 juhlavuonna Kalevalan päivää Pietarissa juhlittiin
tavallista laajemmin. 28. helmikuuta pidettiin monipuolinen tilaisuus
Vassili-saaren nuorisotalolla, Bolshoi pr., 65 klo 16.00 alkaen.
Ohjelma sisälsi lyhyen luennon, koululaisten esittämä Kalevala-aiheisen
kuvaelman, kaksi näyttelyä sekä muutaman käsityöpajan ja kansantanhujen opetusta. Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä nuorisotalo, Inkerin Liitto ja Pietarin koulu nro 204, jossa suomea opiskellaan pitkänä vieraskielenä. Juhlimisen ohjaajana on IL:n kuttuurityön vetäjä Aina Jaakkola.

http://inkerinliitto.ru/kalevalan-paiva/

kalevalapäivä pietari

Satupalvelu

Suomen 100v juhlavuoden kunniaksi kirjailija Päivi Honkakoski on laittanut yli sata satua nettiin ilmaiseksi luettavaksi. Yhtenä ajatuksena on, että ulkomailla asuvat suomalaiset lapsiperheet saavat helposti luettavaa lapsilleen. Sadut löytyvät osoitteesta www.satupalvelu.fi.

100 askelta Suomen tulevaisuuteen: Kansanvalistusseura kutsuu ulkosuomalaiset Suomen juhlavuoden kansalaiskeskusteluihin

Kansanvalistusseura kutsuu ulkosuomalaiset rakentamaan maamme tulevaisuutta kansalaiskeskustelujen järjestäjinä.

Millainen haluamme Suomen olevan vuonna 2117? Tähän haetaan vastausta 100 askelta Suomen tulevaisuuteen -hankkeessa, jossa järjestetään lähes 30 kansalaiskeskustelua ympäri Suomen, ulkosuomalaisten parissa, sekä verkossa. Yhdessä pohdimme, millaisen yhteiskunnan haluamme rakentaa ja etsimme keinoja yhteisen tavoitteen toteuttamiseksi.

Suomen askeleet -kansalaiskeskustelussa ennakkoon ilmoittautunut joukko eri taustaisia ihmisiä keskustelee Suomen tulevaisuuteen liittyvästä kysymyksestä ja suunnittelee ratkaisunsa tuleville sukupolville. Pöytäkunnittain puhutaan hyvästä elämästä tulevaisuuden Suomessa yhteiskunnallisten muutosten keskellä. Pohditaan sitä, miten tasataan mahdollista eriarvoisuutta ja rakennetaan siltoja erilaisten ihmisryhmien välille.

Keskustelun teemoihin johdattelee asiantuntijoiden alustus tulevaisuuden muutoksista. Menetelmänä toimii World Cafe-pöytäkeskustelu eikä keskustelijoiden tarvitse valmistautua ennakkoon.
Keskusteluista syntyneet ideat siirretään vuoden 2017 aikana nimettöminä verkkoon ja lopulta yhdessä valmistelemamme ideat luovutetaan keskustelupaikkakuntien ja koko maan poliittisille päätöksentekijöille. Tuloksia esitellään valtakunnallisissa tapahtumissa, ja aineisto on kenen tahansa hyödynnettävissä, muun muassa tutkimuksessa.

Hanketta koordinoi sivistysjärjestö Kansanvalistusseura, ja sen toteuttamisessa on mukana useita kansalaisjärjestöjä ja kansalaisopistoja lähes kaikista maakunnista sekä ulkomailta. 100 askelta Suomen tulevaisuuteen -hanke on mukana Valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -ohjelmassa.
Mitä keskustelun järjestäminen vaatii järjestöltänne?

Kansanvalistusseura tarjoaa materiaalit, metodin ja tuen järjestäjälle.
Järjestäjän tehtäväksi jää käytännön järjestelyistä vastaaminen, keskustelun ryhmänohjaajien hankinta sekä tarvittaessa keskustelijoiden mukaan kutsuminen.

Hankkeen myötä järjestöllenne tarjoutuu mainio tilaisuus osallistua viralliseen juhlavuoden tapahtumaan ja samalla tuoda yhteen eri taustaisia ihmisiä keskustelemaan saman katon alle ja tuoda toimintaanne laajemmin tutuksi. World café -keskustelumenetelmää voi näppärästi hyödyntää myöhemmin omassa tulevassa toiminnassanne.

Kansalaiskeskustelun voitte toteuttaa valitsemanamme ajankohtana tammi-toukokuussa 2017.

Lisätietoja:
Anne Tastula
Projektisuunnittelija | Kansanvalistusseura
anne.tastula@kvs.fi
+358 40 152 3830

www.100askelta.fi
www.facebook.com/100askelta
@100askelta #100askelta

100askelta_logo_osoitteella_cmyk-005

100 steps towards the Finnish future

Kansanvalistusseura (Finnish Lifelong Learning Foundation) is inviting Finnish organizations abroad to participate on the national project, which is part of the 100th jubilee of the nation.
The project is called 100 steps towards the Finnish future and the aim is through civic participation to picture the idea of what Finland is like in 2117.

Anyone can sign up for the nearly 30 civic discussions arranged all over the country. People with different backgrounds then discuss on matters such as what kind of society do we want build and what are the tools to get there.

The questions used are the same in each discussion and the participants do not have to prepare anything beforehand. The method used is called World Café.

We will then collect all the ideas and solutions from the discussions and the debate will continue online, where even more people can have their say on the matters. Also, as part of the project, the youth are given the chance to vocalize their views on the nation’s future through art. Finally the outline of the discussions will be presented to the political leaders of the country and communities.

We are also arranging discussions online aimed directly at the Finns living abroad. One live discussion takes place in Fuengirola, Spain, and is organized by the local Sofia adult education center.
Besides this we are looking for Finnish organizations and associations abroad who would be willing to arrange a similar discussion at their community. Kansanvalistusseura will provide all the material, the method and support to the organizer.

Please contact Anne Tastula from Kansanvalistusseura if you have any questions or if you with your organization have an interest to organize a civic discussion!
Please follow us on Facebook and Twitter to stay connected and find more about the discussions.

Anne Tastula
anne.tastula@kvs.fi

http://www.facebook.com/100askelta

100askelta_logo_osoitteella_cmyk-005

MUISTIKKO kerää muistot talteen

MUITIKKO on paikka, jossa voit jakaa muiden kanssa tunnelmia tapahtumista  ja säilyttää ne tuleville sukupolville. Muistikko on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) palvelu, johon voit tallentaa tekstiä, tallentaa kuvia ja linkkejä. Tarinat ja kuvat ovat heti kaikkien luettavissa ja katseltavissa. Muistikossa voi myös liittää kertomuksensa suoraan tiettyyn paikkaan maailman kartalla. SKS vastaa tarinoiden säilyttämisestä tuleville sukupolville.
Muistikkoon toivotaan kertomuksia niin Suomessa olevilta, tänne tulleilta ja täältä lähteneiltä, kieleen ja syntyperään katsomatta. Sisältö on tärkeintä, ei oikeinkirjoitus. Muistikko-keruu kuuluu Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 Suomi 100 –hankkeisiin. Palvelu on toteutettu suomen lisäksi arabiaksi, englanniksi, pohjoissaameksi, ruotsiksi ja venäjäksi.

http://muistikko.finlit.fi/

Suomi 100 maailmalla Kreikassa kantelein

Kaikki alkoi siitä, kun vietimme ulkosuomalaistyön seminaaria viime elokuussa Lärkkullassa. Osallistujille kerrottiin, että olisi toivottavaa, jos eri puolilla maailmaa järjestettäisiin Suomi 100 maailmalla-tapahtumia, sellaisia omannäköisiä. Silloin Margaret Vainio, Rodoksen kanttori, sai kuningasajatuksen kanteleensoiton opettamisesta lapsille. Margaret itse oli saanut mahdollisuuden oppia kanteleen soittoa. Työnantaja Suomessa lähetti hänet varhaismusiikkikasvatuksen täydennyskoulutukseen. Se oli ensikosketus 5-kielisen kanteleen soittamiseen ja myös ensirakkaus.

kuva-1

Plim, plim, plom. Giannis ja Tony soittavat

Kolmannen polven suomalaispojat, Giannis ja Tony, saivat toimia koekaniineina ja he alkoivat harjoitella Margaretin omilla soittimilla. Vilkkaat pojat rauhoittuivat hiljaiseen, lempeään ääneen ja oppiminenkin oli helppoa nuottikartan avulla. Ensi harjoituksella sai onnistumisen kokemuksen ja mielihyvän. Tästä rohkaistuneena Margaret otti yhteyttä Hannu Koistiseen, joka on Koistinen Kantele Oy:n johtaja ja esitti asiansa tuoda suomalaista perinnesoitinta tunnetuksi maailmalla. Koistinen on kehittänyt lapsiystävällisen soittimen, joka pysyy vireessä ja kestää käytössä.

kuva-2

Margaret Vainio ja lahjapaketti

Riemu oli ylimmillään, kun postikuriiri toi neljä soitinta käsittävän paketin suoraan kotiin ja ihan ilmaiseksi. Siitä alkoi mietintä, miten saada muuallakin Kreikassa asuvat suomalaiset sulosointujen pariin. Yhdessä tiimimme, turistipappi Heikki Järvinen, Riitta Järvinen ja kanttori Vainio, päätti, että aina kun menemme muille saarille tai mantereelle, otamme soittimet mukaan ja tarjoamme Suomi-koulujen oppilaille mahdollisuuden tutustua kanteleeseen ja sen soittamiseen.

kuva-3

Thessalonikissa soittamassa Pohjois-Kreikan kunniakonsuli Marko Suomalainen

kuva-4

Kosilla Suomikoulun tyttöjä kanteleiden kanssa

Yllätys oli melkoinen, kun aikuisetkin riehaantuivat soittamiseen. Yhteensä kuusi soitinta ei aina riitä, vaan vuoroja pitää jakaa. Kantele on monipuolinen soitin. Sitä voi käyttää aivan pienten lasten ja lapsikuorojen kanssa kuin myös vanhustyössä ja erilaisissa hoitolaitoksissa. Nyt olemme kiertäneet kertaalleen läpi kaikki ”seurakuntamme” niin Ateenassa ja Thessalonikissa kuin myös saarilla, Kosilla ja Kreetalla ja tietysti Rodoksella. Kansainvälisessä joululaulutilaisuudessa reilu seitsemän sataa kuulijaa pääsi tutustumaan viisikieliseen.
Varsinainen juhlavuosi tuo omat haasteensa. Ehdimmekö mukaan kaikkiin juhliin? Joka tapauksessa suomalaista musiikkia on harjoiteltu ja kannel on soinut. Kannel on saanut hyvän vastaanoton ja täällä omalla saarellamme.

Teksti: Riitta Järvinen, kuvat: Riitta ja Heikki Järvinen /Rodoksen suomalainen seurakunta

Suomi 100 -opas ulkosuomalaisten käyttöön

Edustustoille ja ulkosuomalaisille suunnatussa Suomi 100 -ohjelmatarjotinoppaassa esitellään juhlavuoden ohjelmaan hyväksyttyjä ohjelmahankkeita, joita on helppo toteuttaa ulkomailla pienelläkin budjetilla.
Suomifinland100.fi -sivustolla vapaasti saatavilla olevasta oppaasta löytyy ohjelmaa historiasta nykypäivään, teemoina suomalainen yhteiskunta, koulutus, luonto, design, ruoka, taide ja kulttuuri ja liikunta.
Oppaan on laatinut valtioneuvoston kanslian Suomi 100 –sihteeristö yhteistyössä ulkoministeriön kanssa.
Tutustu oppaaseen ja jaa sitä eteenpäin: Suomi-100-ohjelmatarjotin-ulkomaille-marraskuu-2016.pdf

Treffataan Nukkenallemuseossa Etelä-Ranskassa!

Tervetuloa Nukkenallemuseoon!

Tämä on ei voittoa tuottava suomalais-ranskalainen kulttuuriyhdistys Nîmesistä 35km Anduzeen Sevennien vuoristoon päin.

Täällä on treffipaikka kulttuuriharrastuksen merkeissä, vaikka pienikin, 1100-luvun talossani keskiaikaisessa Lézanin kylässä.

Me suomalaiset maailmalla, pidetään yhteyttä!

Tapaamisiin!

http://myoldbear.free.fr/