Suomi-Seura


Finland-Samfundet


Finland SocietySUOMI 100 MAAILMALLA -konsertti

10.03.2017

15.6.2017 klo 18.00 Musiikkitalo, Konserttisali, Helsinki

Konsertti tarjoaa monipuolisen musiikillisen kattauksen ulkosuomalaista osaamista, kun lavalle nousevat suomalaistaustaiset muusikot ympäri maailmaa:

laulajalegenda Eino Grön (USA/Suomi), viulisti Marielle Iivonen ja haitaristi Tony Iivonen (Ruotsi), jazzpianisti Karri Luhtala (Italia), sopraano Maria Männistö (USA) ja ohjaaja Benjamin Mosse (USA), huilutaiteilija Ulla Suokko (Peru), Uusikuu-yhtye (Iso-Britannia, Saksa) ja Justice in Motion-tanssiteatteri (Iso-Britannia).

Illan juontaa toimittaja-juontaja Ella Kanninen (Suomi/ Italia).

Konsertin järjestää Suomi-Seura ry.

Liput 35 €. Lippuja voi ostaa Ticketmaster-verkkokaupasta ympäri maailmaa. Suomessa lippuja voi lisäksi ostaa Musiikkitalon lipunmyyntipisteestä sekä kaikista Ticketmasterin toimipisteistä, Lippupisteistä ja R-kioskeilta. Suomi 100 Maailmalla -konsertti Musiikkitalon tapahtumakalenterissa ja linkki Ticketmasterin verkkokauppaan:
www.musiikkitalo.fi/fi/tapahtuma/suomi-100-maailmalla-konsertti

Laulajalegenda Eino Grön on yksi rakastetuimmista suomalaisista viihdetaiteilijoista. Yli 50-vuotiaan menestyksekkään musiikkiuransa aikana hän on kerännyt lukuisia palkintoja ja tunnustuksia. Eino Grönin ohjelmisto on monipuolinen ja laaja aina suomalaisten tuntoja kuvaavista tangosta jazziin ja joulukonserteista hengellisiin lauluihin. Hän on myös levyttänyt argentiinalaisten muusikoiden kanssa. Eino Grön viettää talvet Floridassa ja hänellä on sekä Suomen että Yhdysvaltojen kansalaisuus. Eino Gröniä säestää romanialaissyntyinen jazzpianisti Marian Petrescu. Hän aloitti pianonsoiton nelivuotiaana. Vuonna 1985 hän konsertoi Pori Jazzissa ja julkaisi vuonna 1986 ensimmäisen levynsä Suomessa. Petrescu on opiskellut pianonsoittoa Romaniassa, Ruotsissa ja Sibelius-Akatemiassa. Hän on kiertänyt soittamassa ympäri maailmaa, esimerkiksi Australiassa ja Etelä-Amerikassa. Petrescu muutti Ruotsiin vuonna 1983 ja vuodesta 1988 hän on asunut Jyväskylässä. Marian Petrescu sai arvostetun Grammy-palkinnon, Oscar Petersonin levystä vuonna 2009.

Kolmannen polven ruotsinsuomalaissisarukset Marielle (viulu) ja Tony Iivonen (harmonikka) ovat olleet innostuneita musiikista koko elämänsä. Duo Iivonen on esiintynyt monilla konserttilavoilla niin kotimaassaan kuin ulkomailla. Marielle opiskelee Sibelius-Akatemiassa maisteriohjelmassa opettajanaan Päivyt Meller. Hän on suorittanut maisteritutkinnon myös Oslon musiikkikorkeakoulussa Peter Herresthalin johdolla. Erityisen innostunut Marielle on kamarimusiikista ja onkin päässyt soittamaan jo kamarimusiikkikonsertteja Oslo filharmonian ja Helsingin kaupunginorkesterin jäsenten kanssa. Myös orkesterissa soittaminen on tärkeää Mariellelle, ja hän on toiminut konserttimestarina Tukholman nuorisosinfoniaorkesterissa sekä avustajana ammattiorkestereissa. Marielle soittaa tällä hetkellä Risto Vainio Oy:n lainaamalla Joseph Odoardi (1786) -viululla. Tony opiskelee Sibelius-Akatemiassa maisteriohjelmassa Mika Väyrysen johdolla. Hän on esiintynyt solistina Östersjö-festivaalilla Ruotsin radion sinfoniaorkesterin kanssa sekä ollut orkesterimuusikkona mukana useissa kantaesityksissä. Hän on ottanut osaa moniin kansainvälisiin harmonikkakilpailuihin ympäri maailmaa. Klassisen musiikin ohella duo Iivosen repertuaariin kuuluu myös monia muita tyylilajeja ja erityisen lähellä molempien sydäntä on argentiinalainen tango.

Jazzpianisti Karri Luhtala on esiintynyt ympäri Eurooppaa ja julkaissut kaksi albumia, "Her Blame" (2010) ja "Terranova" (2012). Belgiassa Karri on esiintynyt Pieter Clausin sekä Finnish-Belgian Jazz Collisionin kanssa mm. Brysselissä Music Village -jazzklubilla. Italiassa Karri on työskennellyt jazz- ja freelancermuusikkona eri kokoonpanoissa, teatterissa sekä televisiossa RAI 2:lla. Hän on järjestänyt jazzfestivaalin Italian Contiglianossa Rietin provinssissa 2010 ja 2011. Karri on saavuttanut trionsa kanssa kärkisijoja kansainvälisissä jazzkilpailuissa Italiassa. Hän on myös esiintynyt Italian vanhimmassa ja kuuluisimmassa Alexanderplatz-jazzklubissa Roomassa sekä trionsa kanssa Atina Winter jazzfestivaaleilla. Karri on kehittänyt konseptin ”Il Mondo di Karri”, jonka puitteissa hän on vuodesta 2007 esiintynyt ahkerasti ympäri Suomea kansainvälisten jazzmuusikoiden kanssa. Hyvinkääläistaustainen jazzpianisti on valmistunut Frosinonen konservatoriosta ja asunut Italiassa jo lähes kymmenen vuotta.

Kansainvälistä mainetta saavuttanut amerikansuomalainen sopraano Maria Männistö liikkuu luontevasti hyvin erilaisten musiikkityylien välillä. Seattle Timesin Paul de Barros kuvaa Männistön ääntä yhdeksi koskettavimmista ja kauneimmista, jonka hän on vuosiin kuullut.  Männistön viime aikojen sooloesityksiä ovat olleet Ligetin Mysteries of the Macabre Seattle Metropolitan Chamber Orchestran kanssa, Feldmanin Rothko Chapel ja Pergolesin Stabat Mater Seattle Symphonyn kanssa, Orffin Carmina Burana Pacific Northwest Ballet’n kanssa sekä Garrett Fisherin Kakitsubata ja Passion of Saint Thomas More Kölnin EOS Kammeroperin kanssa. Männistö on esittänyt yli 30 resitaalia Yhdysvalloissa, Suomessa, Belgiassa ja Saksassa. Maria Männistö on syntynyt Yhdysvalloissa, jonne hänen vanhempansa muuttivat Suomesta 1970-luvulla. Maria kasvoi sekä suomen- että ruotsinkieliseksi. Hän vietti lapsuudenkesät perheen kesämökillä Molpessa (Moikipäässä) Pohjanmaalla, mistä hänen äitinsä on kotoisin. Männistö on tiiviisti mukana Seattlen alueen suomalaistoiminnassa. Hän on paikallisen suomalaisen luterilaisen kirkon pääurkuri ja esiintyy säännöllisesti pohjoismaisilla festivaaleilla ja tapahtumissa. Benjamin Mosse on ohjannut yli 55 esitystä eri maissa ja toimii Richard Schechnerin East Coast Artists -teatteriryhmän taiteellisena johtajana. Viimeisten kahdeksan vuoden aikana Benjamin on vieraillut yli 85 maassa tutkimassa muiden kulttuurien taiteilijoiden taiteellista työtä ja työskennellyt eri puolilta maailmaa olevien taiteilijoiden kanssa. Suomi 100 Maailmalla –konsertissa Maria Männistö esittää osia sopraanolle luodusta HÄMÄRÄ-monodraamasta, jonka on ohjannut Benjamin Mosse. HÄMÄRÄ, jonka Männistö ja Mosse ovat kirjoittaneet, tutkii kielen merkitystä yksilön identiteetin rakentumisen kannalta. HÄMÄRÄ on valittu mukaan viralliseen Suomi 100 -ohjelmaan. Sen ensiesitys Seattlessa on kaudella 2017 – 2018.

Huilutaiteilija Ulla Suokko on luovuuden puolestapuhuja ja tarinankertoja useilla kielillä. Ullalla on Esittävän Säveltaiteen tohtorin tutkinto Juilliard Schoolista ja hänet tunnetaan inspiroivana taiteilijana ja valon, ilon ja ihmisyyden lähettiläänä. New York Concert Review kirjoittaa: "Hänen huilukonserttinsa ei ollut konsertti sanan tavallisessa merkityksessä: Se oli teatteriesitys, tieteellinen tutkimus, essee mietiskelystä, ilon juhla, historian tunti, tutkimattoman tutkimista…". Ulla on asunut maailmalla jo yli 20 vuotta, ensin Manhattanilla New Yorkissa ja nyt Perun Andeilla.

Suomalaisen laulajan Laura Ryhäsen johtama Uusikuu on kotoisin Saksasta ja Isosta-Britanniasta. Yhtye on suomalaisen tangon tunnetuimmista ulkokansalaislähettiläistä. Se esittää ja uudistaa 1930- ja 1960-luvuilta peräisin olevia koskettavia ja haikeita (tai melankolisia) suomalaisia rytmejä ja melodioita. Justice in Motion on Ison-Britannian Oxfordista kotoisin oleva fyysinen teatteriryhmä.  Ryhmä esittää erilaisia hurmaavia, ajatuksia herättäviä performansseja yhdistäen dynaamisesti fyysistä teatteria, tanssia, musiikkia, multimediaa ja puhetta. KAIHO on Justice in Motionin ja Uusikuun yhteistuotanto. Se esittelee ulkosuomalaisten naisten elämää ja kokemuksia viime vuosisadan aikana. KAIHO yhdistää modernia tanssia elävään vanhaan musiikkiin, tutkii syitä kotimaasta muuttoon, haasteita uuteen kulttuuriin asettumisessa ja sitä, miten rinnakkaiset kulttuuri-identiteetit kehittyvät ajan myötä.

Uusikuu:                                                                        

Laura Ryhänen, laulu                                                    

Mikko Kuisma, viulu ja laulu                                         

Norbert Bremes, harmonikka                 

Christoph Neuhaus, kitara

Jari Matti Riiheläinen, kontrabasso

Justice in Motion:

Anja Meinhardt, koreografia ja tanssi

Roosa Leimu-Brown, koreografia ja tanssi

Konsertin juontaa toimittaja-juontaja Ella Kanninen. Hän on jakanut elämänsä Suomen ja Italian kesken jo lähes 15 vuotta. Kotipaikka on nykyisin pieni kylä Toscanassa, mutta työt tuovat hänet Suomeen usein. Kanninen on tehnyt jo pitkän tv-uran Suomessa ja on tuttu mm. ohjelmista Puoli Seitsemän, Tanssii tähtien kanssa, Tangomarkkinat, Tie Roomaan ja Talo Italiassa. 2016 julkaistiin Ella Kannisen kirja Ellan Toscana – Kyläelämää Italiassa (Tammi), jossa hän kertoo elämästään 600 asukkaan Fianossa. Kanninen tekee parhaillaan toista kirjaa, jossa myös italialainen ruoka on pääosassa.


Palaa